Izvor: eKapija | Petak, 07.10.2016.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samir Mustafić, direktor IK Banke - Nakon spajanja sa Mojom bankom aktiva iznosi više od 400 mil KM

Samir Mustafić
Samir Mustafić (Foto: linkedin.com/in/samir-mustafic)
Jačanje domaćeg bankarskog sektora ključ je za razvoj lokalne privrede. Na ovaj način će domaće banke biti u mogućnosti voditi ravnopravnu tržišnu utakmicu sa velikim internacionalnim bankama koje su prisutne u BiH. Jake države imaju razvijene velike bankarske sisteme koji su u domaćem vlasništvu i koji, u jakoj sponi sa državnim aparatom, čine oslonac privredi, što je i naš cilj, kaže direktor IK Banke Samir Mustafić za sajt Udruženja banaka BiH.

Nedavno je završeno spajanje Moje Banke sa IK Bankom (IKB). Samir Mustafić, direktor IKB Zenica, govori o tome kako će se spajanje te dvije banke generalno odraziti na poslovanje na tržištu, a kako u okviru ASA grupe.

- Najprije izražavam veliko zadovoljstvo uspješno završenim procesom pripajanja Moje Banka IK banci. Za sve nas, ovo je bio izuzetno zahtjevan i kompleksan projekat, posebno izazovan zbog spajanja dva različita sistema. Pripajanjem Moje Banke IK Banci formirana je vodeća domaća banka u FBiH. Ovo je svojevrstan iskorak u bankarskom sektoru BiH. Ukupna aktiva koju imamo nakon spajanja iznosi preko 400 mil KM, a naš kapital cca 70 mil KM. Kapitalna adekvatnost nam je daleko iznad tržišnog prosjeka u BiH i upravo ta snaga nam omogućava zdravu penetraciju na tržište. Banka djeluje u okviru ASA Prevent grupacije, našeg većinskog vlasnika. Ta činjenica znači da ćemo slijediti pozitivan korporativni primjer grupacije, te ćemo zajedničkim snagama postavljati temelje razvoja privrede u BiH – kazao je Mustafić.

Na koji način će biti organiziran rad i rukovođenje ojačane nove banke i kakvi su ciljevi?

- Sam rad i rukovođenje će biti zasnovano na principima modernog bankarstva koje će se temeljiti na osnovama savremenog korporativnog upravljanja. Istovremeno, dugogodišnja tradicija koju IK Banka ima s jedne strane, te vlasnička struktura i jak privredni sistem kojem pripadamo, s druge strane, predstavljaju ogroman potencijal za svaranje najveće domaće banke.

Zanimljiva je činjenica da su domaće banke krenule u udruživanje, odnosno ukrupnjavanje. Nedavno se i Privredna banka pripojila Bor banci. Hoće li BiH dobiti jake domaće banke i šta bi to donijelo bankarskom tržištu ove zemlje?


- Ukrupnjavanje domaćeg kapitala, de facto, vodi stvaranju jakih domaćih banaka, što smo upravo pokazali i svojim primjerom. Jačanje domaćeg bankarskog sektora ključ je za razvoj lokalne privrede. Na ovaj način će domaće banke biti u mogućnosti voditi ravnopravnu tržišnu utakmicu sa velikim internacionalnim bankama koje su prisutne u BiH. Jake države imaju razvijene velike bankarske sisteme koji su u domaćem vlasništvu i koji, u jakoj sponi sa državnim aparatom, čine oslonac privredi, što je i naš cilj.

Koliko je banaka, zaista, potrebno tržištu Bosne i Hercegovine i dokle će ići ukrupnjavanje banaka u našoj zemlji?

- Za očekivati je da će se nastaviti trend okrupnjavanja i konsolidacije unutar bankarskog sektora. Što se tiče tržišta BiH, potrebna je jedna jaka domaća banka koja će moći adekvatno odgovoriti konkurenciji, a kroz bolje razumijevanje domaćih klijenata, posebno privrede i njenih potreba u okruženju u kojem egzistira. U budućnosti, opstanak na tržištu će biti moguć za one banke koje se približe klijentu i personaliziraju uslugu klijentovim potrebama, te pruže savjetodavnu ulogu.

Kakav je odnos građana Bosne i Hercegovine, ali i domaćih kompanija i institucija prema domaćim bankama. Nedostaje li više podrške?


- U posljednje vrijeme se primjećuje promjena svijesti građana u podršci domaćim proizvodima, samim tim i domaćim kompanijama i bankama. U tom kontekstu, da bi se podrška građana i privrede dodatno povećala, neophodno je da domaće banke konstantno unapređuju svoje proizvode i usluge i time postanu konkurentniji i prepoznatljiviji za klijente. Bitno je da svi građani BiH zajednički podignu svijest o važnosti izgradnje domaće privrede na ovaj način.

Kako će se nova banka odnositi prema domaćoj privredi i kompanijama. Može li privreda BiH očekivati veću podršku i povoljno kreditiranje od vas?


- Naš cilj je biti lojalan partner našim sugrađanima i domaćoj privredi. Kao sistem koji je dio privrede BiH najbolje poznajemo probleme i potrebe naših klijenata i namjeravamo im biti oslonac pružajući stabilnost, sigurnost i odgovarajuće oblike finansiranja.

Hoćete li uskoro ponuditi novine i neke nove proizvode na tržištu BiH?

- Svakako da ćemo biti inovativni, kreativni i fleksibilni, prateći trendove modernog bankarstva i novih tehnologija, istovremeno zadržavajući tradiciju u poslovanju sa klijentima stvaranu proteklih 60 godina. Vjerujemo da ćemo našom paletom proizvoda odgovoriti potrebama klijenata i donijeti osvježenje i inovacije na bankarsko tržište BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE