NavMenu

Dušan Topić, direktor Autoputeva RS - Ključ za most kod Gradiške u rukama EU

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.09.2016. 09:10
Komentari
Podeli
Dušan Topić (Foto: YouTube/screenshot)Dušan Topić
Dušan Topić, direktor JP Autoputevi Republike Srpske, rekao je da su se određene stvari u vezi s izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Gradiške pomjerile sa mrtve tačke te da je dogovoreno da se najdalje za mjesec dana formira zajednička komisija za pripremu tenderske dokumentacije.

On se nada da BiH, odnosno RS, neće ostati bez 6,8 mil EUR koje je dobila od EU za taj projekat, ali da će konačna odluka o tome od strane EU biti donesena polovinom oktobra. Govoreći o tome šta je još ostalo da bi se počelo sa radovima na mostu kod Gradiške, Topić kaže da Hrvatska mora da izda građevinsku dozvolu, što može biti završeno za šest mjeseci te da obezbijedi novac, odnosno da samo pošalje pismo koje bi bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju, a koja je na sastanku u Zagrebu izrazila spremnost da taj njihov projekat, vrijedan 64,7 mil EUR, finansira sa 85%.

Jeste li zadovoljni sastankom održanim u Zagrebu?

- Prije sastanka sam bio optimista, poslije sastanka taj optimizam je malo splasnuo, ali dobro. Povod za sam sastanak je grant koji smo mi dobili od Evropske komisije od sredstava za zapadni Balkan i to 6,8 mil EUR. Pošto se ništa konkretno nije dešavalo na tom projektu, postojala je mogućnost da taj novac bude izgubljen, jer niko neće da ga drži kada se ne koristi, pošto ima drugih projekata i u tom slučaju se preusmjeravaju sredstva sa našeg projekta na neke druge.

Hoćemo li ostati bez tih 6,8 mil EUR?

- Mislim da nećemo. To je kratkoročni cilj da se sačuva grant, a dugoročno je da se to "pritisne" da zaista počne projekat. Da bi se grant sačuvao, potrebno je da Hrvatska u neko skorije vrijeme aplicira za fondove. Na sastanku u Zagrebu su, pored predstavnika Evropske komisije, bili i predstavnici tri fonda, koji su rekli da sredstva mogu da se prelijevaju iz jednog u drugi tako da je samo potrebno da hrvatska vlada, kada se konstituiše, napiše zadovoljavajuće pismo za Evropsku komisiju da bi taj novac bio odobren. Vjerujem, pored ovog sastanka, da je mnogo važniji pritisak, komunikacija, koju će Brisel imati direktno sa Vladom Hrvatske.

Koliko Hrvatima treba novca?

(Foto: ThomBal/shutterstock.com)
- Tačno 64,7 mil EUR ukupno. Od toga je je 11,8 mil EUR za polovinu mosta, 40,8 miliona za prvu fazu saobraćajnice i 12,1 milion za drugu fazu saobraćajnice. Evropska komisija je spremna to finansirati u iznosu od 85%, ali Hrvatska još nije podnijela zahtjev. Šta je pravi razlog, ne znam, ali sigurno je tu bilo "natezanja" između Zagreba i Sarajeva oko Pelješca i oko mosta kod Svilaja i to traje godinama. Evropska komisija je ovo posmatala sa strane, ali sada se uključila u to i vjerujem da će kroz njen pritisak taj projekat biti uspješan. RS ima obezbijeđen novac za čitav projekat izgradnje mosta kod Gradiške.

U Hrvatskoj je došlo do promjena, SDP je sada u opoziciji, a HDZ će imati vlast. Koliko to može uticati da se neke stvari odblokiraju?

- Na sastanku u Zagrebu bio je pomoćnik HDZ-ovog ministra koji će, po svemu sudeći ostati. On je bio pozitivan, ali opet na način da je riješen Pelješac, Svilaj pa sad može i Gradiška. Ako postoji volja, za šest mjeseci se može izdati građevinska dozvola koja je u Hrvatskoj uslov za raspisivanje tendera, ali ono što je najvažnije jeste da se paralelno radi na izdavanju građevinske dozvole i obezbjeđeivanju sredstava od strane Hrvatske. Kao prvi znak dobre volje tražio sam da formiramo komisiju za izradu tenderske dokumentacije i da to napravimo, i dobili smo uvjeravanja da će biti formirana čim se konstituiše Vlada Hrvatske, najdalje za mjesec dana.

Sljedeći sastanak je za mjesec dana. Šta se tada može očekivati?

- Na njemu ćemo vidjeti jesmo li se išta dogovorili ili nismo. U međuvremenu, Evropska komisija bi trebalo da donese odluku o ovom našem grantu, negdje sredinom oktobra bi trebalo da odluči. Takođe, Hrvatska je dala uvjeravanja da će obezbijediti sredstva za taj projekat i mislim da će oni u pozadinskoj komunikaciji sa Briselom to ubrzati, jer mislim da, ako se Evropska komisija ne uključi aktivnije u to, od toga nema ništa.

Nedavno je u saobraćaj pušten autoput od Prnjavora do Doboja. Kada se može očekivati završetak radova na dionici od Banjaluke do Prnjavora?


(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
- Cilj nam je da to do kraja sljedeće godine završimo, a tada ističe i rok. Urađeno je dosta posla na objektima, npr. četiri velika objekta od po 300-400 metara su praktično završena i dobro je da je to odmah rađeno.

Radi li se išta na Koridoru 5C kroz RS?

- Obustavili smo ranije raspisani poziv za javno-privatno partnerstvo. Očigledno je naše okruženje prilično rizično za privatne partnere da ulažu na dugoročan period. Sada razmišljamo da opet idemo u kreditno zaduženje sa EBRD za početak, a kasnije bi se po praksi uključila i Evropska investiciona banka.

Kolika je vrijednost tog projekta?

- Veliki je projekat. Ukupno 46,3 kilometra od Doboj Juga do Vukosavlja i procjena je da sve vrijedi oko 450 mil EUR. Složena je trasa, ide dolinom rijeke Bosne, ima dva tunela kod Doboja, imamo od Doboja do Modriče šest mini-hidrocentrala koje su morale da se uzmu u obzir kada je rađen projekat pa je to malo poskupjelo sve. Već sljedeće godine planiramo da sa EBRD potpišemo prvi ugovor da izgradimo put od Johovca do Doboja, do petlje sa izlazom za Doboj. Sljedeći prioritet povezivanje sa Srbijom.

Premijer Vučić na otvaranju autoputa od Prnjavora do Doboja najavio je povezivanje Srbije i RS autoputem. Da li se nešto radi na tom projektu?

- Sljedeći prioritet, bar za pripremu dokumentacije, je autoput prema Bijeljini. Srbija treba da raspiše tender od Novog Sada do Rume sa tunelom ispod Fruške gore, a tu se po logici presijeca autoput Zagreb Beograd i ide na Šabac i Valjevo te dolazi do Drine. Tu je logično da se sa naše strane produži u budućnosti i spoji sa našim prostorom, upravo na Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - Drina i dalje u Srbiji.

Kolika je vrijednost tog projekta?

- Možemo samo orijentaciono reći da je za 32 kilometra od granice Brčko distrikta, pored Bijeljine do Drine bilo nekih 240 mil EUR. To je početna cijena.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.