NavMenu

Senad Redžić, direktor NLB Banke Sarajevo - Kredite smo prilagodili potrebama privrednika

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2016. 08:18
Komentari
Podeli

Senad RedžićSenad Redžić
NLB Banka Sarajevo je do jula ove godine ostvarila neto dobit veću od 6 mil KM, što je za 40,3% više u odnosu na isti period prošle godine. Direktor ove banke Senad Redžić za eKapiju kaže da je tako dobrom rezultatu doprinjeo rast u svim sektorima poslovanja.

Redžić kaže da pomno prate poslovanje privrede, te nastoje izaći u susret privrednicima koji se danas inače teško odlučuju na uzimanje kredita. Što se tiče poslovanja sa stanovništvom, najčešći su stambeni krediti sa fiksnom kamatnom stopom.

eKapija: NLB Grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila profit od 69,5 mil EUR što je za trećinu više nego u istom periodu prošle godine. Koji su rezultati za tržište BiH? Šta oni pokazuju?

- Jako smo ponosni na ostvarene rezultate jer su nam oni pokazatelj da su klijenti prepoznali kvalitet naših usluga i ponude koju imaju u našoj Banci. Odličnim rezultatima NLB Grupe svakako je doprinijelo i poslovanje NLB Banke Sarajevo koja je u prvom polugodištu 2016. godine zabilježila zavidan rezultat. Ostvarena je ukupna neto dobit u iznosu od 6.269.917 KM što je za 40,3% više u odnosu na isti period prošle godine. NLB Banka Sarajevo je imala pozitivan trend rasta u svim segmentima poslovanja, kako u segmentu fizičkih, tako i pravnih lica. S tim u vezi, kontinuirano ćemo unapređivati kvalitet i asortiman usluga uz vrlo povoljne uslove za proizvode koje nudimo našim klijentima.

eKapija: Ovog ljeta je NLB d.d. Ljubljana prodala portfelj problematičnih potraživanja preduzeća u Sloveniji i na Balkanu u ukupnoj vrijednosti od 396 mil EUR. Da li su krediti NLB Banke Sarajevo bili obuhvaćeni ovom prodajom?

- Loši krediti NLB Banke Sarajevo nisu obuhvaćeni ovom prodajom. NLB Banka Sarajevo kontinuirano radi na unapređenju procesa, procedura i organizacije poslovanja sa ciljem da unaprijedi kvalitet kreditnog portfolija, te u cilju prevencije njegovog pogoršanja.

eKapija: Kako se inače borite protiv nenaplativih kredita?

- Implementirajući politike i procedure Banke, ranim prepoznavanjem indikatora pogoršanja, te pravovremenim restrukturama, Banka uspješno kontroliše NPL. Također se trudimo da u razgovoru s klijentima na vrijeme prepoznamo moguće probleme u otplati kredita kako bi na iste pravovremeno reagovali, te uvijek savjetujemo klijente da, ako se suoče sa problemima u otplati, razgovaraju sa Bankom.

eKapija: Na koji način kreirate kredite orijentisane ka privrednicima? Koji su aktuelni trendovi?

- Kreditni asortiman NLB Banke je kreiran prema potrebama pravnih lica, tako da pruža potporu cjelokupnom poslovanju privrednih subjekata, počev od prevazilaženja problema sa likvidnošću, nabavke repromaterijala, finansiranja proizvodnje i prodaje, izvoza, nabavke opreme, do investicionog ulaganja u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Mi u NLB Banci smo jako dobro svjesni sa kakvim brojnim izazovima se suočava naša privreda. Kompanije se sve teže odlučuju da investiraju u modernizaciju svoje opreme, a moderno poslovanje je jedan od preduslova za uspješno poslovanje i konkurentnost na tržištu. U ovakvoj situaciji, trudimo se da analiziramo poslovanje privrednika, kako bismo im ponudili adekvatne bankarske usluge i povoljne kreditne linije. Na taj način i doprinosimo jačanju podrške u realizaciji različitih poslovnih aranžmana naših klijenata.

eKapija: Iz ugla građana, koji krediti su se pokazali najinteresantnijim?

- Najinteresantniji su se pokazali stambeni krediti sa fiksnom kamatnom stopom do 15 godina, koji omogućavaju svim građanima da investiraju u vlastiti stambeni prostor po povoljnim uslovima ne razmišljajući o eventualnim promjenama visine kamatne stope u toku otplatnog perioda. Ovakav način kreditiranja garantuje dugoročnu stabilnost našim klijentima, a što je posebno važno domaćinstvima sa nižim primanjima, kao i mlađoj populaciji.

Veoma interesantna je i akcija gotovinskih, zamjenskih i hipotekarnih kredita koji klijentima omogućavaju da uz još povoljnije uslove dođu do potrebnih finansijskih sredstava u ovoj godini. Klijentima su omogućene i niže kamatne stope, kao i duži rokovi otplate. Uz to, našim klijentima omogućavamo da najbrže dođu do potrebnih sredstava, te gotovinske i zamjenske kredite do 60.000 KM odobravamo u roku od 24 sata. Osim kreditnih proizvoda ne smijemo zaboraviti kartično poslovanje, te svakako karticu na rate, bez kamata i dodatnih troškova, koja je prvi izbor naših klijenata. Klijenti sve više prate digitalizaciju i vrlo rado koriste elektronsko i mobilno bankarstvo naše Banke koje osim što štedi novac, štedi i njihovo vrijeme.

eKapija: Hoće li biti unapređenja usluge mobilnog bankarstva u narednom periodu?

- Kao što sam već naglasio, jedan od temelja modernog bankarstva upravo i jeste dostupnost različitih, prilagodljivih i cjenovno konkurentnih bankovnih usluga, uz upotrebu najnovijih tehnoloških rješenja. Tako se mi u NLB Banci prilagođavamo životnom stilu naših klijenata i nudimo im nova tehnološka rješenja. Kako se svakodnevno povećava broj korisnika koji obavljaju svoje bankarske usluge elektronskim putem, odlučili smo dodatno unaprijediti servis elektronskog bankarstva za fizička lica. Ključ je u jednostavnosti, jer klikom miša korisnici mogu pregledati stanje i promet na računima, plaćati svoje obaveze preko elektronskih naloga, prenositi sredstva među računima, bez napuštanja svog radnog mjesta ili kuće.

(Foto: Rido/shutterstock.com)
Nova platforma koju smo nedavno prezentirali klijentima osigurava još jednostavniji i sigurniji način korištenja elektronskog bankarstva koje štedi vrijeme i novac. Uz ranije pristupne podatke, našim klijentima osiguravamo dodatni nivo sigurnosti u vidu SMS OTP-a (jednokratne lozinke koje dobiju na svoj mobilni telefon) za prijavu prilikom plaćanja naloga i ulaza u novu aplikaciju. Također, nova platforma se prilagođava uređaju koji klijent koristi bilo da se radi o laptopu, desktop računaru, tabletu ili mobitelu.

eKapija: Kako gledate na saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama? Imate li planova u tom segmentu?

- Naša saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama je veoma pozitivna, jer već godinama uspješno sarađujemo s EFSE-om (Evropski fond za jugoistočnu Evropu) u cilju pružanja najboljih kreditnih linija za mikro, mala i srednja preduzeća i kako bi poboljšali pristup stambenom kreditiranju za domaćinstva u Bosni i Hercegovini.

eKapija: Koji su planovi NLB Banke u 2017. godini?

- Kako bismo još uspješnije poslovali u NLB Banci Sarajevo, aktivno ćemo raditi na sinergiji sa članicama Grupe i ove aktivnosti će služiti kao osnova za unapređenje ponude prema našim klijentima. U idućoj godini, osim što ćemo ponuditi nove kreditne usluge, radit ćemo i na unapređenju korisničkog iskustva, optimiziranju ponude proizvoda, te na razvijanju novih kanala distribucije bankarskih usluga.

Težićemo tome da uvijek kreiramo dodatnu vrijednost za naše klijente, nudeći im jedinstvene i kvalitetne usluge. Svjesni smo da naši klijenti očekuju inovirane, tehnološki napredne usluge i proizvode. Mi ćemo kreirati proizvode i pomoći da se bankarske usluge u našoj Banci obavljaju kvalitetno, jednostavno, ali uvijek vodeći računa da budu i cjenovno prihvatljive.

Intenzivno ćemo raditi na unapređenju procesa, te ćemo investirati u informacione tehnologije kako bismo pojednostavili, prilagodili i modernizovali poslovanje naše Banke. Uložićemo maksimalan napor i još više se truditi da naše klijente što bolje razumijemo kako bi im ponudili pravo rješenje u pravom trenutku.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.