Izvor: eKapija | Srijeda, 14.09.2016.| 15:39

Maxim Behar, predsjednik Međunarodne mreže udruženja za odnose sa javnošću - Novi mediji su sadašnjost i budućnost komunikacija

Maxim Behar
U protekloj deceniji industrija odnosa s javnošću promijenila se koliko ni jedna druga poslovna industrija. Tome je najviše doprinjela drastična promjena u vlasništvu medija širom svijeta. Tokom devedesetih bilo je izvjesno da će do toga doći, ali mnogi od nas su zanemarivali činjenicu da i mi, i naši klijenti, već imamo čvrste odnose sa medijima i da moramo učiti brzo i pažljivo kako da taj odnos iskoristimo na najbolji način.

Ovako počinje priču za eKapiju Maxim Behar, predsjednik Međunarodne mreže udruženja za odnose sa javnošću – ICCO. Sa Beharom smo razgovarali i o predstojećem najvećem skupu stručnjaka za odnose sa javnošću Global ICCO PR Summit-u koji će se održati u Oksfordu 29. i 30. septembra.

eKapija: Kako doživljavate buduće trendove u oblasti PR-a, u kom smjeru idu i šta bi, po Vašem mišljenju, trebalo da bude glavni fokus PR profesionalaca u budućnosti?

- U prošlosti, posao odnosa s javnošću bio je uglavnom spoj između naših klijenata i medija, ulagali smo velike napore kako bismo bili što više kreativni i inovativni. Međutim, inovativnost je tu postala ograničena. Situacija se potpuno promijenila i sada PR profesionalci koordiniraju sasvim drugačijim zahtjevima i alatima u obavljanju svog posla. Od oglašivača i konsultanata, iznenada smo postali content menadžeri naših medija i mediji naših klijenata. Došlo je do evidentnog ukrštanja kanala javnih komunikacija – odnosa s javnošću, advertajzinga i digitalnog poslovanja i to se odigrava sve brže i brže.

Mnogi stručnjaci ovih dana izražavaju oprečna mišljenja o tome ko će imati vodeću ulogu u takvom poslovanju u budućnosti, i moj jasan stav je da ćemo to biti mi, profesionalci za odnose s javnošću. Razlozi su sasvim jednostavni.

Prvo, u cijelom tom procesu mi smo jedini koji vladaju sadržajem, mi vladamo riječima i izražavanjem, a sadržaj je trenutno najbitniji dio javnih komunikacija. Drugo, i po mom mišljenju najvažnije, PR profesionalci su apsolutni vladari dvije vodeće oblasti koje su od ključnog značaja za naše klijente i njihovo poslovanje – upravljanje reputacijom i krizne komunikacije. Ove oblasti moraju biti naš fokus u bliskoj budućnosti i osnova uspjeha naše struke.

eKapija: Da li smatrate da je online PR na neki način zamijenio tradicionalni PR i kako doživljavate tu transformaciju?

- To se svakako dogodilo, i svi smo toga svjesni. Transformacija se dogodila gotovo preko noći, dok smo mi organizovali događaje i press konferencije. Jednostavno, probudili smo se jednog dana i shvatili da konferencije za štampu i press saopštenja više ne funkcionišu, da su online mediji moćniji od bilo čega do sada otkrivenog i uvidjeli jednu od njihovih najvećih prednosti koje nikada nismo bili svjesni – cijenovnu konkurentnost.

Na kraju krajeva, to je činjenica koja je našim klijentima najprimamljivija i to smo shvatili prije mnogo godina, ali nismo mogli da uradimo ništa kako bismo precizno izmjerili efekte našeg rada i ideja.

(Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)
eKapija: Da li su, na osnovu Vašeg ličnog iskustva, PR profesionalci spremni da prihvate nove izazove u PR svijetu i prilagode se trenutnim tehnološkim trendovima? Da li su spremni da uče i mijenjaju se?

- Generalno, moj odgovor je da jesu, ali u različitim zemljama to se različito odvija. Činjenica je da će novi mediji prevladati i da oni predstavljaju kako sadašnjost, tako i budućnost komunikacija. Ono što se očekuje od PR profesionalaca je da svakog dana, svakog sata i svakog minuta izučavaju sve nove trendove i studije slučaja i da, naravno, kreiraju svoje sopstvene.

eKapija: Koja će biti vodeća tema predstojećeg ICCO PR samita?

- Najvažnija je svakako – Kako da vodite uspješnu PR kompaniju u vrijeme dramatičnih promjena našeg poslovanja. ICCO Global PR Summit je najvažniji godišnji događaj u našoj industriji u cijelom svijetu i više od 250 vrhunskih profesionalaca sa svih kontinenata imaće priliku da diskutuje o modernim trendovima u našem poslovanju.

Postoje dva vodeća preduslova za uspješnost događaja – dobri govornici i dovoljno pauza za kafu gdje ih možete lično upoznavati. Ove godine, 29. i 30. septembra u Oksfordu, ovi uslovi biće u potpunosti ispunjeni i siguran sam da ćemo razmijeniti veliki broj novih trendova, priča i studija slučaja i diskutovati o njima za opštu dobrobit našeg posla.

eKapija: Kako vidite budućnost medija, da li je moguće da sadržaj prevlada nad senzacionalizmom?

- Kreiranje dobrog, kratkog, atraktivnog, inteligentnog i profesionalnog sadržaja je trenutno najvažniji element našeg posla. Moramo postati svjesni te činjenice i naporno raditi na tome.

eKapija: Kakva je uloga društvenih mreža u PR svijetu? Da li smatrate da društvene mreže mogu da ugroze tradicionalne medije?

- Društvene mreže su najveći alat koji smo ikada imali u našem poslovanju od kada ono postoji, već više od sto godina. Prije svega, uprkos svim sumnjama i brigama, one zaista jesu nezavistan i istinit medij. Teoretski gledano, možete "kupiti" novinara, medije, televizijsku stanicu… ali ne možete kupiti Facebook, ne možete kupiti Twitter niti bilo koju društvenu mrežu jer se tu vide sva mišljena svih strana.

Upravo zato, umjesto tačnih brojki, društvene mreže imaju drugu prednost – interaktivne su i potpuno nezavisne i zbog toga su one trenutno jedini medij kome možemo vjerovati i najvažniji kanal koji mi, eksperti za odnose s javnošću, imamo na raspolaganju kako bismo pružali bolje usluge našim klijentima.

Jelena Đelić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.