Izvor: eKapija | Petak, 15.02.2008.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Suad Arnautović novi predsjednik CIK-a BiH

Suad Arnautović preuzeo je u četvrtak dužnost predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) od Stjepana Mikića, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Saopćeno je da je Centralna izborna komisija BiH provela proceduru rotacije na mjestu predsjednika ove institucije u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Suad Arnautović, doktor političkih nauka, rođen je 17. novembra 1958. godine u Sarajevu. Obavljao je poslove državnog službenika u Republičkom sekretarijatu za narodnu odbranu SRBiH i Ministarstvu odbrane RBiH u oblasti civilne edukacije, te u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, gdje je bio šef Ureda za odnose s javnošću, načelnik Kabineta, načelnik odjeljenja i urednik časopisa »Securitas». U periodu od 1995. do 2000. godine u svojstvu honorarnog predavača predavao je na Medicinskom fakultetu, te Visokoj zdravstvenoj školi Univerziteta u Sarajevu. U 1994. i 1995. godini bio je Glavni i odgovorni urednik (honorarni) Nezavisnog političkog magazina za promociju civilnog društva i demokratske kulture «STYLE». Tokom 1996. godine pokrenuo je i bio uređivač Specijalnog servisa «Izbori» Nezavisne novinske agencije “ONASA” Sarajevo. Objavio je slijedeće knjige: „Ten Years of Democratic Chaos“, Sarajevo 2007; «Lokalni izbori u BiH 2004. – Naučene lekcije», Sarajevo 2005., “Propedeutika političkog marketinga, razumjevanje i organiziranje uspješne izborne kampanje»Sarajevo, 2001., «Kampanja za lokalne izbore» , Sarajevo, 2000., “Kako se branila Bosna” Sarajevo, 1997., “Izbori u Bosni i Hercegovini 1990. - Analiza izbornog procesa” Sarajevo, 1996. Objavljeni su mu slijedeci radovi: autorizirano predavanje :“Izbori 1996 i reintegracija BiH“ (VKBI ) Sarajevo, 1996., publikacija:”Svaka politika je lokalna” (VKBI) Sarajevo, 1997., publikacija: “Aporije izbornog zakonodavstva u BiH” (VKBI) Sarajevo, 1999., publikacija: “ Opći izbori 2000. Da ili ne? ” (VKBI) Sarajevo, 2000., koautor je publikacija “Guide for Journalists in Bosnia and Herzegovina Election ’97” Sarajevo, 1997., (Media plan) i “Guide for Journalists in Bosnia and Herzegovina General Election ‘98” Sarajevo, 1998. (Media plan). Koautor je udžbenika “Osnovi civilne odbrane” za učenike osmih razreda osnovne škole, Sarajevo, 1995. Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta/športa. Učestvovao je na više međunarodnih znanstvenih i stručnih simpozijuma i seminara o izborima i izbornim procesima, u posmatračkim izbornim misijama u Hrvatskoj, Albaniji i Azerjbedžanu, te na stručnom usavršavanju u oblasti izbornog sistema i upravljanja izbornim kampanjama. Član je Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine i Udruženja za političke nauke Bosne i Hercegovine. Uvršten je u publikaciju «Ko je ko u Bošnjaka» U štampi mu je knjiga «Političko predstavljanje i izborni sistemi u Bosni i Hercegovini u XX stoljeću.

napomena: foto & biografija Centralna izborna komisija BiH

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.