Izvor: eKapija | Utorak, 30.08.2016.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rasim Bajrović, vlasnik Europa grupacije - Uložićemo još 8 mil KM u hotel Holiday

Rasim Bajrović
Od kada je dobio novog vlasnika, sarajevski hotel Holiday doživljava preporod, jer se radi na rekonstrukciji i uređenju postojećih kapaciteta. Europa grupacija je do sada renovirala suteren, prizemlje i 240 soba, te zaposlila 110 radnika.

Osim toga, direktor hotela Holiday i vlasnik Europa grupacije Rasim Bajrović kaže u intervjuu za eKapiju da u narednom periodu planiraju adaptirati sve sadržaje koji nisu u funkciji, a sa novom ponudom i zvaničnim otvaranjem hotela očekuju i veliki broj gostiju.

Bajrović takođe otkriva za naš portal da grupacija ima u planu i širenje van granica BiH, i to na područje Hrvatske i Austrije.

eKapija: Europa grupacija je nedavno preuzela sarajevski hotel Holiday i najavila nove investicije. U šta ćete ulagati u narednom periodu, hoće li biti širenja kapaciteta?

- Europa grupacija je do sada renovirala suteren, prizemlje i sedam spratova hotela. To je ukupno oko 240 soba, a u sve to smo uložili oko 3 mil KM. Osim toga, planiramo investirati još 8 mil KM, a novac je namijenjen takođe za adaptaciju i renoviranje hotela, te kupovinu opreme.

eKapija: Koliko vam je radnika još potrebno u narednom periodu i kada možemo očekivati nove konkurse?

- Do sada smo u hotelu Holiday zaposlili 110 radnika, među kojima su i stari radnici hotela. Novi konkurs planiramo u februaru sljedeće godine, kada ćemo zaposliti još 90 radnika.

eKapija: Po čemu će hotel Holiday biti drugačiji u odnosu na raniji period i šta će ga izdvajati u odnosu na druge sarajevske hotele?

- Posjedujemo jedini i najveći kongresni centar u poslovnom epicentru Sarajeva sa devet kongresnih dvorana i najmodernijom opremom, te 360 smještajnih jedinica. Tu je i Caffe Inn, Lobby bar te ostali prateći sadržaji. Smatramo da nas sve to izdvaja ne samo među sarajevskim hotelima, nego i šire.

eKapija: Kako očekujete da će razvijati posao u narednom periodu? Kako planirate privući goste iz inostranstva, te koliku popunjenost kapaciteta očekujete?

- Prvo od čega smo krenuli jeste investiranje i renoviranje hotela, jer su posljednje promjene bile davno. Ono što privlači goste jeste sam hotel, njegova veličina, uređenost na kojoj još radimo. Planiramo adaptirati sve prostorne sadržaje koji su u ranijem periodu bili van funkcije. Sa raznim ponudama, načinima promocije, kao i renovacijom i otvorenjem hotela, smatramo da možemo postići željeno.

eKapija: U okviru Europa grupacije sada posluje pet hotela. Kakvi su planovi dalje, hoće li biti novih preuzimanja ili širenja sadašnjih kapaciteta?

- Osim hotela Holiday posjedujemo i hotel Europe, hotel Art, hotel Astra i hotel Astra Garni. Trenutno smo bazirani na hotel Holiday.

eKapija: Planirate li širenje poslovanja van Sarajeva?

- Planiramo širenje poslovanja van BiH, i to na područje Hrvatske i Austrije. Zasad ne bismo iznosili detalje o rokovima.

eKapija: Kako vidite stanje u hotelskoj industriji BiH? Šta nam nedostaje i gdje leže glavni problemi?

- Hotelska industrija u BiH ima perspektivu. Potreban je angažman šire društvene zajednice u edukaciji kadrova, ulaganja u infrastrukturu, odnosno, autoputeve, željezničke pruge, aerodrome, kao i ekologiju.

Vedrana Džudža


Kako izgleda hotel Holiday nakon renoviranja pogledajte u fotogaleriji.

Fotogalerija
Hotel Holiday u Sarajevu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.