NavMenu

Mujo Fišo, ministar saobraćaja KS - Sarajlije dobijaju noćni prevoz

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.07.2016. 09:37
Komentari
Podeli
Mujo Fišo (Foto: YouTube/screenshot)Mujo Fišo
Problem parkinga u Sarajevu jednim dijelom riješit će nove podzemne garaže kod Hitne pomoći i Inat kuće. Također će svaka općina moći odlučivati da li će ispred zgrada napraviti i naplaćivati parkinge.

Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo cilj je zadovoljiti potrebe građana i građani moraju dobiti dobru uslugu, zbog toga razmatramo uvođenje noćnog prijevoza u Sarajevu. Imamo zahtjev kompanije Centrotrans i vrlo brzo ćemo uvesti noćne linije, kazao je u intervjuu za Faktor ministar Mujo Fišo.

Osim uvođenje noćnog prijevoza, građani dugo traže i liniju do Aerodroma. Hoće li ona konačno biti uspostavljena?

- I GRAS i Centrotrans imaju odobrenje za liniju do Aerodroma, ali ne žele da je održavaju jer nije isplativa. Prave problem, a Ministarstvo ne dozvoljava da se iza te linije kriju neke druge linije. Centrotrans želi ponovo uspostaviti taj red vožnje, ali morat će da održavaju samo tu liniju, da to ne bude vožnja sa svim stanicama od Aerodroma do Baščaršije. Vidjet ćemo šta ćemo s tim uraditi.

Kazali ste da treba uvoditi neke novine i u komercijalne linije?

- Linija Dobrinja-Vijećnica pravi velike gužve jer saobraća trakom kojom saobraća tramvaj, i morat ćemo o tome povesti računa, jer ipak ne mogu zaustavljati tramvajski saobraćaj. Također, smatram da ni cijena komercijalne linije nije adekvatna i da treba biti veća, a za očekivati je da dođe do poskupljenja cijena komercijalnih linija. Uzmimo u obzir i to da su oni zagađivači zraka, a tramvaji su ipak ekološka vozila.

(Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Veliki je nedostatak parkinga u glavnom gradu. Hoće li donesena Uredba o organizaciji i načinu parkiranja u KS to riješiti?

- Parkiranje je veliki problem u Kantonu, koji zaista nastojimo riješiti. Potpisan je i Sporazum s Općinom Novo Sarajevo koji treba da ide na Vladu i Skupštinu o izgradnji podzemne garaže u Novom Sarajevu kod Hitne pomoći. Naplata će biti satna, ali i s mjesečnim i godišnjim kartama. A u pregovorima smo i s Općinom Stari Grad, koja planira izgradnju podzemne garaže kod Vijećnice. Ministarstvo bi sufinansiralo dio tog parkinga i imalo bi pravo na dio vlasništva na toj lokaciji.


Po novoj Uredbi, trenutni inkasanti će biti kontrolori na parkinzima i neće imati dodira s novcem jer treba da se objave tenderi za nabavku parkomata koji će biti postavljeni u svim dijelovima grada. Svaka će općina na svoj način regulirati parkinge, te će odlučivati da li će ispred zgrada naplaćivati parkinge, a stanarima će u tom slučaju biti ponuđena mjesta zakupa prostora ili povlaštene karte u odnosu na ostale.

Šta je sa zakonom o sigurnosti u saobraćaju?

- U fazi je priprema nacrta zakona o sigurnosti u saobraćaju, koji nije mijenjan od 1997. godine, što će poboljšati saobraćaj u Kantonu. Cilj je da se uskladi s ostalim zakonima i da riješi druge vidove saobraćaja. Radi se i na poboljšanju semaforizacije. Imamo u planu da se postave rotacione kamere na svim raskrsnicama kako bi osigurali bolji protok saobraćaja, a vršilo bi se snimanje raskrsnice. Sve raskrsnice bi se mogla pratiti iz jednog saobraćajnog centra, kao što je to slučaj u mnogim evropskim državama. To bi trebalo biti veoma brzo realizirano.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.