NavMenu

Jozsef Negyesi, ambasador Mađarske u BiH - Za privrednike spreman kredit od 61,5 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 06.07.2016. 14:08
Komentari
Podeli
Jozsef NegyesiJozsef Negyesi
Iako su u medijima nedavno objavljene informacije kako bi mađarska aviokompanija "WizzAir" mogla da ulaže u sarajevski aerodom i uspostavi nove linije, ambasador Mađarske u BiH Jozsef Negyesi, potvrdio je za portal "eKapija" da to još nije izvjesno, te da je u toku izbor kompanije koja će dobiti tu koncesiju. Jedno je sigurno, Sarajevo i Budimpešta će uskoro biti povezani vazdušnom linijom.

Sa ambasadorom Mađarske u BiH razgovarali smo o kreditu Eximbank od 61,5 mil EUR, koji je spreman i koji će biti uložen u više sektora u BiH. Trenutno se vrše analize koji projekti i firme bi mogle da dobiju taj novac.

eKapija: Uspostavljanje aviolinije Sarajevo-Budimpešta je ponovo aktuelizovano. Kolike su šanse da "WizzAir" uvede te letove u bliskoj budućnosti, s obzirom na to da su najave postojale i prošle godine?

- Za Vladu Mađarske Balkan je važan sa aspekta politike, privrede, trgovine, kulture i turizma, jer je u neposrednom susjedstvu Mađarske. Za razvoj odnosa, uspostavljanje moderne metode transporta između naših zemalja je od iznimnog značaja. Nažalost, može se reći da između Mađarske i BiH ne postoji direktna metoda putovanja (npr. autoput, željeznička ili autobusna linija), a ne postoji ni direktna aviolinija, što otežava razvoj naših odnosa. Ovo je glavni razlog zašto je Vlada Mađarske donijela odluku da podrži pokretanje i djelovanje avio prijevoznika kako bi se uspostavila direktna linija između Budimpešte i pet glavnih gradova zapadnog Balkana (Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Tirana i Priština).

Rok za prijavu na tender je nedavno zaključen. Trenutno je u toku ocjenjivanje pristiglih prijava, nakon kojeg će se donijeti odluka koja aviokompanija će dobiti ovu koncesiju. Nadam se da će se do kraja 2016. godine pokrenuti direktna linija između Budimpešte i Sarajeva.

eKapija: Takođe je najavljeno da bi "WizzAir" mogao da uvede još neke letove. Da li Vam je poznato o kojim relacijama je riječ i na koje sve načine bi ta kompanija mogla da ulaže u sarajevski aerodrom?

- Želio bi da iskoristim ovu priliku da razjasnim neke informacije vezano za "WizzAir" koje su objavljene u medijima. Kao što sam već rekao, odluka još nije donesena po pitanju koja će aviokompanija da leti na relaciji Budimpešta – Sarajevo. "WizzAir" je trenutno prisutan u Tuzli, koristi tuzlanski aerodrom i sa tog aerodroma ima nekoliko letova za druge gradove u drugim državama. Ova kompanija pokazuje interesovanje prema sarajevskom aerodromu kao eventualnoj aerodromskoj bazi, a o ovom pitanju su održani brojni pregovori između uključenih strana u proteklom periodu. Za informacije o konkretnim rezultatima pregovora nadležni su "WizzAir" i "Međunarodni aerodrom Sarajevo".

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
eKapija: Nedavno ste u razgovoru sa direktorom FIPA-e rekli da će Mađarska investirati 61 mil EUR u 2016. godini u BiH. Recite nam nešto više o tome, postoje li neki konkretni projekti i koji su naredni koraci povodom tih ulaganja?


- Nakon održane sjednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između BiH i Mađarske, i nakon susreta ministara vanjskih poslova i vanjske trgovine u aprilu i maju ove godine, najavljeno je da je Eximbank otvorila kreditni okvir u iznosu od 61,5 mil EUR za podršku suradnje između mađarskih i firmi u BiH. Posljednjom prilikom kada je Szijjarto Peter, ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske razgovarao sa Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 6. juna ove godine u Ningonu na susretu ministara trgovine Kina-Centralna i istočna Evropa, obavijestio je svog kolegu o postojećim mogućnostima i potencijalima. Nakon toga, susreo sam se sa Gordanom Milinićem, direktorom FIPA-e, koji je inicirao da zajedno identificiramo ona područja i projekte u BiH, nadalje mađarske firme, mala i srednja poduzeća, koji uz zajedničke interese mogu da sudjeluju u realizaciji projekata i iskorištavanju 61,5 mil EUR navedenih na susretu ministara.

eKapija: Da li je taj novac već spreman i u koje sektore bi se moglo investirati?

- Naravno, kreditni okvir Eximbank od 61,5 mil EUR stoji na raspolaganju, i kao što sam naveo sada počinje proces identificiranja projekata u BiH tj. njihovih mađarskih partnera, koji za cilj imaju iskorištavanje ovog kreditnog okvira. Mađarski partneri su većinom zainteresovani za područja poljoprivrede, energetike, turizma i izgradnje infrastrukture u BiH. Postoji i značajno interesovanje za obnovu i izgradnju stadiona, za razne projekte u području zaštite okoline, izgradnju hotela. Za sve dodatne informacije o projektima i načinu iskorištavanja kreditnog okvira na raspolaganju firmama u BiH stoje naša dva ekonomska atašea u Ambasadi Mađarske u Sarajevu.

Očekujemo da će sporazumi o obostranoj zaštiti investicija, poljoprivredi i već potpisani sporazum o suradnji privrednih komora, te sporazum o suradnji na području turizma i izbjegavanja dvojnog oporezivanja koji su spremni za potpisivanje nadalje proširiti mogućnosti suradnju između BiH i Mađarskih poduzeća.

eKapija: Koliko kompanija iz vaše zemlje posluje u BiH i kakvi su njihovi ustisci o poslovnom ambijentu u BiH?

- Ne posjedujemo takvu evidenciju, ali bi istako najveće mađarske firme koji su već duže vremena prisutni na BiH tržištu. To su nedvojbeno MOL grupacija, "Exclusive Chage" i "Isoplus". Firme koje prate region zapadnog Balkana, i firme koje su tu aktivne, naravno da su upoznate sa financijskom, privrednom i socijalnom situacijom u BiH. Fragmentacija poslovnog ambijenta u BiH predstavlja poteškoće u izvođenju poslovnih aktivnosti, ne samo za mađarske nego i za ostale poslovne subjekte koji su već prisutni ili tek žele da uđu na BiH tržište. Iz tog razloga bi bila vrlo poželjna što skorija provedba reformi za objedinjenje na području privrede u BiH.


(Foto: isak55/shutterstock.com)
Ali neovisno od navedenog, privreda u BiH koja se transformira je ipak dobro područje za razvijanje obostrano korisnih privrednih odnosa.

eKapija: Mađarska je među 10 najznačajnijih trgovinskih partnera za BiH. Gdje vidite potencijal za širenje te saradnje i postoje li konkretni planovi za povećanje te razmjene?

- Bilateralni privredni protok robe u 2015. godini porastao je na 401,3 mil EUR. Pokretanje direktne aviolinije između Sarajeva i Budimpešte može dati dodatni poticaj za produbljivanje naših privrednih odnosa. Kod mađarskih firmi postoji konstanto interesovanje za tržište BiH. Mađarska vlada pokušava sa svim sredstvima da pomogne uspješnu prisutnost mađarskih poduzeća na BiH tržištu. Cilj nam je da se privredna saradnja između naših država nadalje povećava. U cilju navedenog planiramo da organizujemo susret biznismena, u čemu računamo i na pomoć Privredne komore BiH.

Izričiti cilj nam je da uz uključenje mađarskih malih i srednjih poduzeća budemo prisutni u BiH programima energetike, transporta, turizma i u programima za razvoj i izgradnju infrastrukture. Nadalje moram da naglasim našu namjeru da poboljšamo suradnju i na području poljoprivrede. Mađarska u skladu sa svojom strategijom vanjske trgovine veliku pažnju pridaje pomaganju uspješnog prisustva firmi koje pripadaju poljoprivrednom sektoru Mađarske.

eKapija: Koji su najbitniji aktuelni projekti prekogranične saradnje BiH i Mađarske?

- Što se tiče prekogranične suradnje želio bih da istaknem zajednički uspješan projekt sa FAO-om, koji za cilj ima da ostvari zajednički ruralni razvoj u Livanjskom kantonu. Što se tiče područja za eventualnu buduću suradnju želio bih da spomenem ribarstvo, uzgoj slatkovodne ribe, šumarstvo i vinogradarstvo. Nadalje vidimo mogućnosti za suradnju po pitanju primanja eksperata iz Mađarske, te podjela iskustava na poljima pravne harmonizacije i integracija uz pomoć TAIEX-a i twinning projekata. U protekle dvije godine mađarski i francuski Parlament sproveli su uspješan projekt u pripremi parlamenata BiH za EU.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.