NavMenu

Amir Mešković, direktor firme "Source Code" - Želimo biti regionalni lider u optimizaciji poslovanja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.06.2016. 09:26
Komentari
Podeli

Amir MeškovićAmir Mešković
Neke od najvećih domaćih kompanija danas koriste softver za optimizaciju poslovanja tuzlanske firme "Source Code". Zbog velikog interesovanja i zahtjeva klijenata, u proteklih godinu dana radilo se na unapređenju ovog rješenja, pa je kreirano još 20 modula, za nekoliko oblasti.

U razgovoru za "eKapiju" direktor "Source Code"-a Amir Mešković govori o velikim ciljevima koji stoje pred njima, šta će biti fokus poslovanja u narednom periodu, a kaže i da će uskoro objaviti novitete u saradnji sa kompanijom "Microsoft".

eKapija: Kada smo razgovarali prije skoro godinu dana, rekli ste da ćete u ovom periodu raditi na proširenju vašeg najuspješnijeg proizvoda - "Optimus Business Framework". Koje su novosti na tom polju? Jeste li zadovoljni dinamikom poslova?

- Razvoj "Optimusa" kroz godine je uvijek nešto što nas prati i što će nas uvijek pratiti. Samo poslovanje se svakodnevno mijenja, a mi smo tu da zajedno sa svojim klijentima "Optimus" prilagodimo svim poslovnim izazovima. U prethodnih godinu dana "Optimus" je znatno unaprijeđen. Sama činjenica da smo sve svoje proizvode uspjeli integrisati u jednu platformu je dovoljan pokazatelj o kolikoj se promijeni zapravo radi. Da smo samo to završili u prethodnih 12 mjeseci mislim da bi svi bili prezadovoljni.

Međutim, nismo samo to uradili. U proteklom periodu dobili smo mnogo novih klijenata koji su sa svojim načinima poslovanja znatno unaprijedili postojeće "Optimus" module kao i kreirali nove. Na kraju procesa implementacije Optimusa u firme kao što su "Mepas BiH", "Mepas" Hrvatska, "Saponija" Osijek, "Maraska", "Koestlin", "Sarajevska pivara", "Leburić Commerce", "Madi", "AKM Commerce", "Džajić Commerce", "Spanish Market" i mnogi drugi, postojeći "Optimus" moduli su znatno unaprijeđeni a kao bonus, kreirali smo i dodatnih 20 modula koje se bave upravljanjem poslovanja iz logistike, HoReCa, distribucije, CRM-a kao i merchandising-a.

Naravno, naši razvojni i prodajni ciljevi za prošlu godinu su bili izuzetno visoki, ali smo i uprkos svim izazovima uspjeli ostvariti i čak nadmašiti zamišljeno. Naravno bez naših klijenata i partnera ništa od navedenoga ne bi bilo moguće. Izvanredna podrška u migraciji nove platforme od strane Sanina Remezića i Adija Misihovića iz "BH Telecom"-a je osigurala da "BH Telecom" Enterprise Cloud usluga bude na zavidnom nivou i da prati naš cjelokupni razvoj. Svojim angažmanom, Sanin i Adi su nam oslobodili interne resurse koji su se mogli fokusirati više na razvoj same platforme, a ne na funkcionisanje cloud usluge.

Tokom cijelog tehnološkog razvoja nismo zaboravili ni na naše postojeće korisnike za koje smo uspostavili "dedicated call center" podrške. Besplatnim pozivom na 0800 22020, naši korisnici imaju dostupne "Optimus" eksperte koji su im uvijek na raspolaganju. Sve u svemu, interesantnih 12 mjeseci.

eKapija: Proširenje te platforme donijeće rješenja za upravljanje proizvodnjom i skladištima. Koliko su takva rješenja danas tražena? Koji su najveći zahtjevi u njihovom kreiranju?

- Unaprijeđenje poslovanja će uvijek biti traženo, pogotovo u BiH i regiji. Svaka firma posluje na sebi specifičan način tako da je to, u biti, naš najveći izazov u samoj implementaciji "Optimusa". Još uvijek nismo imali slučaj da nismo mogli prilagoditi "Optimus" poslovanju klijenta i još uvijek nismo rekli "nije moguće", jer i dalje tretiramo svaki novi zahtjev kao novu priliku da naučimo nešto novo i olakšamo svojim klijentima poslovanje.

eKapija: Za nekog ko tek treba da se odluči za "Optimus Business Framework", šta biste mu rekli, koje su najveće prednosti te platforme?

- Pazite, "Optimus" jučer, danas i sutra su tri jako različita pojma. Svakim novim klijentom mi širimo mogućnosti koje "Optimus" pruža. U "Optimusu" je već pamet od preko 300 firmi iz regiona, a ako imate nešto za dodati mi ćemo Vam biti zahvalni, a ne "kazniti" svaki novi zahtjev za prilagodbu ili širenje platforme. To svojim klijentima garantujemo i kao sastavni dio ugovora u usluzi.

eKapija: Vaša uspješna saradnja sa kompanijom "Microsoft" rezultirala je da ste dva puta bili njihov partner godine. Kako će se dalje odvijati ta saradnja?

- "Microsoft" je naravno svjetski gigant kojeg je ponekad i teško pratiti. Mi u svom razvoju imamo "Microsoft"-ove alate kao sastavni dio razvojnog procesa što ćemo naravno i nastaviti. Naše partnerstvo svakim danom raste i mislim da ćemo uskoro i imati vijesti u vezi sa tom saradnjom.

eKapija: Da li "Source Code" planira razvoj novih usluga i rješenja/softvera?

- Ova i naredna godina će proteći u kontinuiranom razvoju "Optimusa" tako da je mala vjerovatnoća da će "Source Code" razviti novo rješenje koje nije sastavni dio "Optimus" platforme u skorije vrijeme. Naš plan za naredni period je učvrstiti poziciju regionalnog lidera u optimizaciji poslovanja i dodatno proširiti market djelovanja. Ako u međuvremenu dobijemo novu ideju, ko zna, možda i uspijemo natjerati dan da ima više od 24 sata.

eKapija: S obzirom na to da je sve više tražen kvalitetan IT kadar u BiH, kako vi dolazite do novih članova tima?

- Iskreno, skoro nikako i to iz više razloga, od kojih bi istakao poznavanje naše platforme kao osnovni razlog. Istina, nama uvijek treba programera, ali i kad "naletimo" na dobrog programera više se fokusiramo na obuku istih o "Optimusu" kako bi za 2-3 mjeseca polako ulazili u "Optimus" priču tako da je sama akvizicija IT kadra i integracija u "Source Code" dosta kompleksan proces.

eKapija: Koji su generalno planovi "Source Code"-a u ovoj godini?

- To take over the world.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "IT - Investicija koja se brzo vraća" možete pročitati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.