NavMenu

Dragan Kovačević, direktor Hypo banke Banjaluka - Gradimo novu i još bolju banku

Izvor: Glas Srpske Utorak, 07.06.2016. 15:51
Komentari
Podeli
Dragan Kovačević (Foto: Hypo-alpe-adria.ba)Dragan Kovačević
Novi brend predstavljaće temelj u procesu izgradnje nove, moderne i praktične banke. Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke Banjaluka Dragan Kovačević.

Kao jedan od ključnih strateških projekata u 2016. godini najavljeno je rebrendiranje cijele grupacije u čijem sastavu poslujete. Šta će konkretno novi brend donijeti Hypo banci, klijentima i tržištu na kojem poslujete?

- Novi brend predstavljaće temelj u procesu izgradnje nove, moderne i praktične banke u kojem će aktivno učestvovati i zaposleni i klijenti. Želimo da nas prepoznaju kao jednostavnu, jasnu, neposrednu i efikasnu banku koja klijentima nudi kvalitetne i korisne usluge i proizvode na razumljivom jeziku. Zahvaljujući našoj novoj vlasničkoj strukturi koju čine "Advent International" i Evropska banka za obnovu i razvoj, ponajboljoj kapitalnoj poziciji i čistom portfelju, šaljemo jasnu poruku da smo uz izgradnju novog brenda posvećeni i izgradnji i razvoju naše banke i pružanju najkvalitetnije usluge našim klijentima.

Šta ćete mijenjati u projektu rebrendiranja?

- Mijenjamo sve - ime, logo, boje. Ipak, suštinska promjena biće u novom, svježem pristupu poslu i usmjerenosti prema našim klijentima. Rebrendiranje doživljavamo kao snažan signal svih naših napora u izgradnji nove i pri tom još bolje banke, koja će biti u stanju da klijentima brzo i kvalitetno isporučuje finansijske proizvode i usluge na način da ih svaki klijent može razumjeti.

Potencirate razumljiv jezik što nije svojstveno za nekoga iz bankarske industrije?

- Ključna kritika na račun bankarske industrije jeste kompleksna terminologija, koja je za mnoge klijente prilično nerazumljiva. Mi vjerujemo da su najbolje stvari one najjednostavnije i one koje su klijentima razumljive. Iako još nismo na tom nivou, uvjeren sam da ćemo svojim klijentima osigurati upravo to i da ćemo svoj ugled, koji nastaje kada se trudite da teške stvari radite kvalitetno, izgraditi na transparentnosti, praktičnosti, neposrednosti i jednostavnosti koje će postati sinonim za naš brend.

Kada se očekuje predstavljanje novog brenda javnosti i u kojem periodu očekujete prve efekte?

- Trebamo učiniti još dosta toga prije nego što novi brend predstavimo javnosti, a kad to učinimo, s ponosom ćemo naše klijente povesti na novo bankarsko putovanje. Pri tom smo svjesni da će nam trebati određeno vrijeme dok se ne osjeti puni učinak novog brenda, jer povjerenje se ne dobija preko noći, ono se mukotrpno gradi. Uvjeren sam da će naši klijenti brzo uvidjeti kako se mijenjamo nabolje. Samo tako ćemo moći stvoriti povjerenje i biti kvalitetan partner našim klijentima.

(Foto: JJ Studio/shutterstock.com)
Da li će uz imidž biti promijenjena i strategija poslovanja?


- Radićemo na tome da banka posluje jednostavnije, brže i efikasnije, ali prvenstveno težićemo da se približimo klijentima i što je moguće više se prilagodimo njihovim potrebama. Posebno ćemo se usmjeriti na poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima gdje u narednim godinama planiramo natprosječni rast, pri čemu ćemo i dalje podržavati i raditi na razvoju segmenta poslovanja sa pravnim licima. Tri stuba našeg poslovanja će biti snažno usmjerenje na rast naše baze klijenata, direktan portfelj proizvoda i jednostavni i efikasni procesi.


Bliži se kraj polugodišta. Kakvi su trendovi zabilježeni u ovoj godini i kakve rezultate očekujete?

- U prilog našem ambicioznom planu govore i rezultati poslovanja u prva četiri mjeseca ove godine. Zabilježili smo rast kreditnih plasmana od 300% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Natprosječan rast bilježimo u dijelu poslovanja sa stanovništvom i sa pravnim licima. Hypo banka Banjaluka je već dugi niz godina jedna od bolje kapitalizovanih banaka na domaćem tržištu sa značajnom stopom adekvatnosti kapitala iznad zakonom propisanih vrijednosti, što je najbolji dokaz stabilnosti i sigurnosti budućeg poslovanja banke.

KREDITI U ŠVAJCARCIMA

Dokle ste došli u rješavanju pitanja kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i kakav je odziv klijenata za njihovu konverziju?

- Mi smo jedina finansijska grupacija u regiji koja je ponudila dobrovoljno, odgovorno, razumljivo i nadasve fer rješenje za sve svoje klijente pri čemu to rješenje ne ugrožava domaći bankarski sistem niti domaću ekonomiju. Do ovog trenutka više od 2.000 klijenata naše banke u RS, odnosno njih blizu 80%, u vrlo kratkom roku podnijelo je zvaničan zahtjev za korišćenje novog rješenja. Obradili smo 95% podnesenih zahtjeva, a konvertovano je ili je u završnom procesu konverzije 676 kredita.

Tokom juna očekujemo sprovođenje konverzije velike većine ovih kredita. U isto vrijeme i naša sestrinska banka u FBiH vrlo uspješno rješava ovo pitanje. Upravo ova brza dinamika uspješnog rješavanja pitanja kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima govori da su klijenti prepoznali da je u pitanju zaista fer i kvalitetno rješenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.