Izvor: eKapija | Srijeda, 01.06.2016.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Toni Meggle, vlasnik kompanije "Meggle" - Istorija duga 130 godina

Toni Meggle (Foto: meggle.com)
Toni Meggle, predsjednik odbora "Meggle AG", sa samo 29 godina postao je ravnopravan partner svom ocu u vođenju ove velike kompanije. Pod vođstvom Tonija Megglea, porodični biznis koji je počeo na lokalnom nivou, prerastao je u kompaniju sa poslovanjem širom svijeta. Kompanija se pozicionirala u proizvodnji putera i specijaliteta od putera, bageta kao i mliječnih proizvoda u prahu.

Legendarna TV reklama za biljni puter u kojoj Merilin Monro priznaje Toniju Meggleu da je obožovalac "Meggle"-a, bila je glavni "krivac" da dobiju status premium brenda.

Kao preduzetnik sa vještinom predviđanja, Toni Meggle se još na početku fokusirao na onaj stil vođenja kompanije koji je baziran kako na saradnji sa motivisanim kadrom, tako i na saradnji sa radničkim savjetom.

Nastavio je projekat gradnje stambenog naselja za radnike, koje je njegov otac počeo, uspostavio način penzionisanja u kompaniji i uveo da radnici imaju mogućnost dostavljanja prijedloga.

Šezdesetih godina prva fabrika za pravljenje kalupa proizvodi 61.000 blokova maslaca dnevno. Kompanija ostvaruje zaradu od 100 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Dvadesetak godina kasnije postavljaju se nova postrojenja za preradu otpadnih voda. "Meggle" zapošljava 820 radnika.

Na početku 2000-ih "Meggle" pokreće velike investicije i postavlja postrojenja za sušenje mlijeka po najnovijoj tehnologiji.

Nove funkcije u novom milenijumu

Iz operativnog menadžmenta Toni Meggle se povukao 2002. godine, kada je kompanija restruktuirana. Od tada, vrši funkciju direktora odbora "Meggle AG" i za sebe kaže da je asistent Upravnog odbora. Ima diplomu u poslovno-industrijskoj administraciji sa briselskog Management Center Europe. Specijalizovao se kao ekspert u industriji mlijeka.

Za svoj 75. rođendan Toni Meggle postao je počasni građanin Vaserburga.

Sve je počelo od male fabrike sira

Inače, priča o "Meggle"-u počela je sa Jozefom Antonom Meggle koji je u Gornjoj Bavarskoj kao konjušar 1887. godine stekao znanja o izradi sira koja će mu u budućnosti biti od koristi. Zajedno sa suprugom Marijom osnovao je malu fabriku sira u Rajtmeringu. Ostalo je istorija.

Na samim počecima, "Meggle" je bio poznat po ekstra kvalitetnom maslacu, namazima i mlijeku. Na tržište BiH "Meggle" dolazi 1996. godine, dok se dvije godine nakon osniva i "Meggle BiH" koji koristi uslužne djelatnosti lokalne mljekare "Sapit".

Vlastita mljekara u Bihaću osnovana je 2002. godine. Danas se proizvodnja odvija na lokaciji ukupne površine od preko 25.000 m2 u okviru kojeg se nalazi preko 4.000 m2 proizvodnog i skladišnog prostora sa odgovarajućom opremom i postrojenjima za preradu mlijeka, proizvodnju i kontrolu mliječnih proizvoda, te njihovo skladištenje i distribuiranje na tržište.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.