NavMenu

Massimo Sessa, direktor ICE Sarajevo - Mnogo je razloga za investiranje u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2016. 14:21
Komentari
Podeli
Massimo SessaMassimo Sessa
Oko 100 preduzeća iz Italije posluje u BiH, a samo prošle godine ove dvije zemlje zabilježile su trgovinsku razmjenu vrijednu 1,5 mlrd EUR. Osim što je italijanskim investitorima u BiH privlačan povoljan poreski i carinski sistem, industrijske zone i zone slobodne trgovine, hvale i blizinu granice sa EU, povoljnu cijenu električne energije, kao i kvalifikovanu radnu snagu.

U intervjuu za "eKapiju" direktor ICE-Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Sarajevu, Massimo Sessa, govori o aktivnostima koje sprovode u cilju promocije potencijala BiH, a optimističan je i po pitanju dolaska novih investitora u BiH. Kaže i da su naša vina sve bolja.

eKapija: Italija se prema obimu ukupne vanjskotrgovinske razmjene sa BiH nalazi na drugom mjestu sa ukupnim obimom trgovine u 2015. godini od 1,5 mlrd EUR. Koje grane privrede dominiraju u trgovinskoj razmjeni Italije i BiH?

- Da, Italija je drugi vanjskotrgovinski partner BiH sa ukupno ostvarenom razmjenom u 2015. godini od 1,5 mlrd EUR, što je oko 12% ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH. Najznačajniji sektori kada govorimo o izvozu italijanskih proizvoda u BiH su oni koji se ističu dizajnom i kvalitetom "Made in Italy": tekstil, odjeća, obuća, proizvodi od kože, mehanička oprema i uređaji, kao i prehrambeni proizvodi.

Što se tiče izvoza BiH u Italiju, u 2015. godini su se najviše izvozili proizvodi od kože, tekstila, metala, drveta, kao i hemijski i farmaceutski proizvodi, plastične mase i guma, mašine, aparati i automobili, proizvodi poljoprivrednog sektora, kao i ugalj, koks, nafta i električna energija.

eKapija: U kojim privrednim oblastima ova saradnja može još više da se unaprijedi?

- To su sektori metalurgije i mašinske industrije, obrada drveta i proizvodnja namještaja, energetski sektor (posebno obnovljivi izvori energije), prehrambeni sektor, zatim koža, tekstil, odjeća i sektor turizma. U BiH je registrovano oko 100 italijanskih preduzeća koja su putem direktnih investiranja ili preko "Joint Ventures"-a sa lokalnim partnerima realizovala svoja ulaganja.

Osim toga, ovdje imamo mala i srednja italijanska preduzeća koja obavljaju poslove dorade na osnovu ugovora sa domaćim partnerima. To je realnost koja često izmiče službenim pokazateljima, a koja je znak vitalnosti razmjene i saradnje naše dvije zemlje kojima dodatno pogoduje i geografska blizina.

(Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)
eKapija: Tekstilna industrija, poljoprivreda, turizam kao i metalska i autoindustrija samo su neke od oblasti u kojima je Italija do sada uspješno investirala u BiH. Šta je to što privlači italijanske investitore u BiH? Koje pogodnosti imaju?


- Tačno, italijanske firme su napravile velika ulaganja u BiH, a među najznačajnijim su: "Olip Italia" (obuća), "LiquiGas" i "Sol", "Metalleghe" u Jajcu, "Presal Extrusion" u Širokom Brijegu, "PMP Jelšingrad", "Franzoni Filati" u Kozarskoj Dubici (tekstil), "Krupa Kabine" u Bosanskoj Krupi (poljoprivredne i radne mašine), "Cora" (prerada drveta), "Colorificio S. Marco" u Čitluku (boje i lakovi). Zakonodavstvo BiH ne pravi razliku između stranih i domaćih ulaganja. Kad italijasnki investitor osnuje firmu ili uloži dio svog kapitala u lokalnu firmu on ima ista prava i obaveze kao što ima pravno i fizičko lice iz Bosne i Hercegovine.

Mnogo je razloga za investiranje u BiH. Prije svega, tu je stabilnost finansijskog sektora, povoljan poreski i carinski sistem, dosta industrijskih zona i zona slobodne trgovine, povoljna cijena električne energije, zatim mogućnost da strani investitori posjeduju nekretnine u BiH. Preferencijalni trgovinski sporazumi BiH omogućavaju pristup tržištu od oko 600 miliona ljudi bez plaćanja carine. Italijanska preduzeća privlači takođe geografska blizina, kvalifikovana radna snaga koja ima puno radnog iskustva i govori bez problema strane jezike, a sve to uz konkurentne plate.

eKapija: BiH i Italija imaju potpisan Sporazum o zaštiti stranih investicija. Šta italijanski ulagači ocjenjuju kao pozitivno u sistemu podrške ulagačima BiH, a na šta se žale?

- Kao sto sam već rekao, izmještanje proizvodnje u BiH ima puno prednosti i to ne samo zato što BiH ima stručnu i raspoloživu radnu snagu, nego i zato što mnoge sektore u vašoj zemlji očekuje značajan napredak. Mogućnosti i dalje postoje u očekivanom procesu privatizacije bosanskohercegovačkih kompanija (telekomunikacije, uslužni sektor, poljoprivredno-prehrambeni), kao i u sklopu modernizacije i unapređenja energetske infrastrukture (posebno termo i hidroelektrane) kao i putne infrastrukture (Koridor 5C).

eKapija: Koji su aktuelni projekti koje sprovodi ICE u Sarajevu, a koji se tiču unapređenja privredne saradnje?

- Prošle sedmice u Sarajevu smo organizovali seminar o "total dizajnu" zajedno sa centrom "Format" uz učešće poznatog italijanskog arhitekte Maria Mazzera. Predstavnici firmi iz BiH su u našoj organizaciji posjetili prehrambeni sajam "Cibus" koji je bio u Parmi prošle sedmice. U novembru 2015, koji je već tradicionalno postao mjesec italijanske kulture u BiH, organizovali smo "Sedmicu italijanske kuhinje" u saradnji sa jednom od najpoznatijih škola za profesionalne kuhare – "Alma". Italijanska kultura vina i hrane je poznata kao simbol kvaliteta u cijelom svijetu, a potrošači u BiH itekako poznaju i cijene te proizvode.

(Foto: Jan Miko/shutterstock.com)
Organizovali smo i posjetu firmi i predstavnika medija poljoprivrednom sajmu "Agrilevante" u Bariju, učešće firmi iz BiH u Milanu na forumu "Telecontrollo" koji se održava svake dvije godine i prezentira inovativne tehnologije iz sektora daljinskog nadzora, automatizacije i upravljanja, prije svega u energetskom, ali i u komunalnim sektorima.

Zatim, kurs obuke na temu "Uključivanje solarne energije u prenosnu elektro mrežu" gdje su gosti predavači bili eminentni stručnjaci iz italijanskog javnog preduzeća za upravljanje energetskim uslugama. To su samo neke od inicijativa koje smo radili u poslednjih šest mjeseci.

eKapija: Na čemu će biti fokus aktivnosti ICE-a u narednom periodu?

- Baš ovih dana u Novom Sadu se održava Sajam poljoprivrede gdje je Italija zemlja partner. Delegacija firmi iz BiH u našoj organizaciji učestvuje na tom sajmu i imaće niz sastanaka sa italijanskim firmama koje izlažu na novosadskom sajmu.

Za nekoliko dana kreće i delegacija od nekoliko firmu na sajam "Expodental" u Ruminiju. Zatim u junu organizujemo posjetu firmi iz sektora nakita i naočala sajmovima (workshopima) u Zagrebu i Ljubljani, a na kojima će izlagati 30-ak italijanskih firmi. Da ne zaboravim i tri firme iz BiH koje će posjetiti sajam prirodne kozmetike u gradu Lecce, na jugu Italije, takođe u drugoj polovini juna.

U Međugorju 22. juna organizujem seminar o modernoj tehnologiji u proizvodnji vina i marketingu vina gdje ćemo ugostiti poznatog italijanskog eksperta i enologa iz Toskane, italijanske regije koja je poznata po proizvodnji vina "chianti". A u novembru, mjesecu koji je već tradicionalno u BiH posvećen italijanskoj kulturi, nastavljamo razne aktivnosti usmjerene ka promociji "Made in Italy".

eKapija: Kakvi su Vaši utisci - šta građani BiH najviše vole od italijanskih proizvoda?

- Proizvodi "Made in Italy" su izuzetno cijenjeni među potrošačima u BiH. Prehrambeni proizvodi, obuća, odjeća, ali također u mnogim proizvodnim sektorima u BiH italijanska tehnologija i mašine su zauzele poziciju apsolutnog lidera.

eKapija: Imate li Vi neke omiljene proizvode iz BiH? Kako Vam se dopadaju naša vina, s obzirom na to da dolazite iz zemlje vina?

- Bosanskohercegovački proizvodi od kože i drveta su sve konkurentniji, kako u pogledu kvalitete i rafiniranosti, tako i u pogledu cijena. Što se tiče vina, moći ću vam više reći nakon seminara koji organizujemo u junu u Međugorju. Ali već sada mogu reći da su vina iz BiH iz godine u godinu sve bolja.

Teodora Brnjoš


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.