NavMenu

Milomir Durmić, direktor "Drina osiguranja" - Ostvarili smo rast od 22%

Izvor: Capital Utorak, 01.03.2016. 09:26
Komentari
Podeli
Milomir Durmić (Foto: YouTube/screenshot)Milomir Durmić
"Drina osiguranje" završilo je prošlu godinu sa dobiti od 4,6 mil KM i fakturisanom premijom od 23,5 mil KM što predstavlja rast od 22% u odnosu na 2014. godinu. Ukupan prihod je povećan za blizu 17%, a tehničke rezerve iznose oko 19 mil KM, rekao je u intervjuu za portal "Capital" generalni direktor "Drina osiguranja" Milomir Durmić.

Kako je "Drina osiguranje" poslovalo u prošloj godini i kakvi su poslovni rezultati u odnosu na 2014. godinu?

- "Drina osiguranje" raspolaže respektabilnim resursima finansijskog ulagačkog potencijala što nas svrstava u red značajnih institucionalnih investitora. I pored neadekvatno razvijenog finansijskog tržišta "Drina osiguranje" je ušlo u fazu da, pored preferiranja ulaganja u bankarske depozite i nekretnine, trenutno značajno investira u državne dužničke hartije od vrijednosti. Takođe, u posljednjih deset godina nismo imali problema sa tehničkim rezervama, niti sa adekvatnošću kapitala. Osim toga, "Drina osiguranje" ulaže mnogo u ljudske resurse jer smo prepoznali da su ljudi najbitniji resurs u osiguranju. Nastojimo i da adekvatnom isplatom odštetnih zahtjeva postanemo prepoznatljivi na tržištu osiguranja što se u proteklom periodu pokazalo kao dobar potez, jer su nam mnogi osiguranici ukazali povjerenje. Taj broj osiguranika iz godine u godinu raste i samim tim doprinosi kontinuitetu razvoja "Drina osiguranja".

Odlična saradnja vlasničke strukture i menadžmenta, pravilan odnos prema klijentima i zaposlenima imalo je za posljedicu da iz godine u godinu bilježimo trend rasta i uspješnog poslovanja što nas je dovelo na prvo mjesto po fakturisanoj premiji u RS. U poslovnoj 2015. godini društvo je ostvarilo rast po svim vrstama prihoda tako da je ukupan prihod u odnosu na godinu ranije veći za 16,8%, a ukupno u odnosu na plan veći je za 4%. Ukupni rashodi uvećani su za 16% u odnosu na prošlu godinu, ali su za 2% veći u odnosu na plan. Ostvarili smo zavidan profit, iako smo u 2015. godini imali veliki rast tehničkih rezervi. Tehničke rezerve su na kraju 2014. godine iznosile nepunih 15 mil KM, a na kraju 2015. su dostigle oko 19 mil KM. Te tehničke rezerve su adekvatno popunjene i u skladu sa svim podzakonskim aktima. Društvo je ostvarilo dobit nešto veću od 4,6 mil KM što predstavlja rast od 26% u odnosu na 2014. godinu ili za 11% više u odnosu na plan.

Da li je i za koliko povećana premija društva?

- Polisirana premija je u 2015. godini iznosila nešto više od 23,5 mil KM što je za 22% više u odnosu na isti period prošle godine , a za 13% više u odnosu na plan za 2015. godinu. Porast premije je zabilježen po svim vrstama osiguranja i plan je ostvaren i prebačen u svim segmentima poslovanja.

Strategija kontrolisanog rasta uz racionalizaciju troškova poslovanja provjereno su formula za uspjeh. Tako da je "Drina osiguranje" društvo sa najvećom premijom ostvarenom u RS od svih društava koji posluju na tržištu RS, a ima nas ukupno 23. Cilj nam je da lidersku poziciju na tržištu osiguranja RS zadržimo i u 2016. godini, jer je to godina našeg jubileja. Naime, "Drina osiguranje" u 2016. obilježava 20 godina postojanja i uspješnog poslovanja. Želim napomenuti da smo do sada 19 godina pozitivno poslovali, što nam je cilj i u budućnosti.

Imali ste rast i dobiti i premije, a situacija na tržištu osiguranja nije sjajna. Kako ste uspjeli da ovako značajno poboljšate rezultate?


- Besprekorna saradnja vlasničke strukture i menadžmenta, pravilno planiranje i vođenje društva, odličan odnos prema osiguranicima i zaposlenim, te redovno i kvalitetno izmirivanje svih obaveza društva su obrazac za uspjeh. Sve ono što je većini društava predstavljalo problem u poslovanju, a tiče se adekvatnosti kapitala, likvidnosti i popune tehničkih rezervi nama je bio vjetar u leđa jer nismo imali nikakvih problema da obezbjedimo ove bitne parametre poslovanja. To su prepoznali i naši osiguranici i naši zaposleni, tako da se "Drina osiguranje" svrstava u red društava sa najmanjom fluktuacijom radnika, te konstantnim povećanjem osiguranika.

Koliko je "Drina osiguranje" u prošloj godini isplatilo odštetnih zahtjeva i kakva je dinamika isplate odšteta?

- Broj riješenih odštetnih zahtjeva u 2015. godini je veći u odnosu na 2014. za više od 20%. Ovo povećanje broja šteta na rješavanju je u skladu sa porastom broja prijavljenih šteta koji je za 18,4% veći u odnosu na 2014. godinu. Što se tiče šteta, po vrstama najveći porast prijavljenih šteta je po autoodgovornosti. Pored povećanja broja isplaćenih i likvidiranih šteta povećan je broj i šteta u rezervaciji. Želim napomenuti da smo prošle godine isplatili više od 6,8 mil KM odšteta što je u odnosu na godinu ranije više za oko 700.000 KM. Stopa efikasnosti u isplati odštetnih zahtjeva je 100%, a stopa efikasnosti u rješavanju odštetnih zahtjeva je preko 98%, što nas svrstava u sam vrh osiguravajućih društava, ako ne i na prvo mjesto i po ovom segmentu poslovanja. Takođe, za ovih 19 godina poslovanja imamo oko 100 predmeta u sporu što je zanemarljivo u odnosu na broj odštetnih zahtjeva koji riješimo u toku godine.


Kakvi su planovi za ovu godinu?

- Kompleksnost i neizvjesnost finansijskog tržišta sa stanovišta smanjenog prinosa za ulaganja sredstava tehničkih rezervi, nova društva na tržištu osiguranja, te nova vlasnička struktura u društvima za osiguranje zasigurno nam ukazuju da će 2016. godina biti vrlo turbulentna, neizvjesna i teška. Svjesni svih izazova i problema, mi u "Drina osiguranju" rast premije i poslovne prihode baziramo na procentu rasta tržišta osiguranja. Tržište osiguranja u posljednjih nekoliko godina raste po stopi od 6 do 8%, pa tako i "Drina osiguranje" svoj rast planira. U 2016. godini smo planirali zadržati lidersku poziciju i ostvariti premiju u iznosu nešto većem od 25 mil KM.

Hoćete li uvoditi neke nove proizvode?

- "Drina osiguranje" je, shodno zahtjevima tržišta, već pripremilo nekoliko novih proizvoda. Krajem prošle godine usvojili smo novi proizvod, a to je osiguranje stana, kuće i stvari u domaćinstvima gdje je, u sklopu jedne tarife, umiksano više trifa, odnosno rizika. Na taj način ćemo našim radnicima i dilerima omogućiti da lakše ponude jedan proizvod u osiguranju koji se traži na tržištu, a to je da kroz jednu polisu naši korisnici mogu da osiguraju svoje stvari od poplave, požara, zemljotresa, razbojništva… Taj proizvod će u narednom periodu biti ponuđen na tržištu osiguranja. Osim toga, razvijamo niz proizvoda iz oblasti osiguranja od odgovornosti (ljekara, notara, advokata, stečajnih upravnika…)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.