NavMenu

Milan Radović, predsjednik Udruženja bankara BiH - Pojedine banke ne mogu uticati na stabilnost bankarskog sektora

Izvor: Capital Nedjelja, 14.02.2016. 16:38
Komentari
Podeli

Milan RadovićMilan Radović
Predsjednik Udruženja bankara Bosne i Hercegovine Milan Radović rekao je u petak da je Izvještaj Deviznog inspektorata RS o kontroli Balkan Investment Banke pokazao nedostatak mehanizma za kontrolu kreditiranja firmi van BiH.

Nakon Bobar Banke, Balkan Investment i Banke Srpske juče je uhapšen i vlasnik Pavlović banke. Da li građani trebaju biti zabrinuti za ove potrese u bankarskom sektoru Republike Srpske?

- Na jučerašnoj sjednici Udruženja bankara BiH utvrdili smo da su banke ostvarile dobre rezultate. Prvo smanjen je udio loših kredita (NPL) u cijelom bankarskom sektoru, drugo ostvaren je rast štednje koja je premašila 10 mlrd KM. To pokazuje da građani imaju povjeranja u bankarski sektor. Treće, prinos na kapital je premašio 6%. Banke su angažmanom više od tri i po milijarde kapitala ostvarile profit od preko 200 mil KM, a to je bitno i za građane i privredu jer je dobit osnova za dalji rast aktive banaka u BiH.

To su dobre stvari, ali da li je opravdan optimizam s obzirom na dešavanja koja sam pomenuo?

- Ovo su izolovani slučajevi. Mi ne znamo prave razloge čitavog dešavanja u vezi sa Pavlović bankom. Ono što možemo poručiti da je Agencija za osiguranje depozita BiH dobro reagovala u slučaju Bobar banke i štednja građana je isplaćena. Bankarski sektor u BiH ima 22 mlrd KM aktive i ovaj dio kod tih manjih banaka ne može značajno uticati na stabilnost bankarskog sektora.

Da li možemo govoriti o izolovanim slučajevima kada smo imali Bobar banku, Balkan Investment Banku, potom Banku Srpska, a sada i Pavlović banka ima loš publicitet?

- Kada vidite organizaciju tih banaka i i njihovu vlasničku strukturu, primijetićete da je ona drugačije nego u većini banaka u BiH. Kod tih banaka se radi o jednom vlasniku, znači ne ulazimo u razloge njihove krize, jer su nepoznati, ali je sigurno da veći broj vlasnika dovodi do veće transparentnosti rada banke i lakše se primjenju standardi korporativnog upravljanja. Slabosti iz prethodnog perioda su rezultirale ovim što se desilo.

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Kod Bobar banke je problem nastao mnogo ranije. Drugo, mi nemamo sistem koji može odogovoriti na takve stvari, a to je da banke imaju poslednje utočište u Centralnoj banci sa aspekta likvidnosti. Nemamo organ koji može reagovati kroz pripajanja takvih banka većim sistemima kako bi se zaštitila baza depozita i klijenata. To je nedostatak sistema, tako da su te banke ostale same i čim dođu u problem one ih ne mogu ih brzo i same sanirati.

Rekli ste da su ti problemi od ranije. Kolika je tu onda odgovornosti Agencije za bankarstvo kao regulatora?

- Ne mogu da procijenim i komentarišem odgovornost regulatora. No, činjenica je da je vrlo teško naplatiti ogromne loše kredite koje smo vidjeli kada je u javnosti objavljena lista kredita Bobar i Balkan Investment banke. Tu je pitanje da li su banke u stanju same brzo izvršiti sanaciju sistema. Agencija nema instrumenata da izvrši sanaciju, osim kao u slučaju Bobar banke da se ide u stečaj ili likvidaciju, što je opet posljednje rješenje ako već postoji mogućnost da se banke saniraju kroz dokapitalizaciju ili spajanjem sa drugim bankama. Treba doraditi zakonske propise koji će bolje propisati šta raditi u konkretnim slučajevima kada se oni dese.

Gdje je tu personalna odgovornost. Portal "Capital" je objavio dio Izvještaja Deviznog inspektorata iz koje se vidi da je sadašnja predsjednica UO Agencije prije toga odobravala loše kredite u Balkan Investment Banci?

- Nisam stigao pročitati taj tekst koji ste objavili. Primijetio sam jedino reagovanje Agencije da nije bilo koordinacije između DI i Agencije i upravo zbog toga nije došlo do identifikacije transakcija koje su dovele do problema u BIB. Tu se radi o grupi povezanih lica i takvoj situacije teško je nešto uraditi, jer je novac već napustio BiH. Mi nemamo mehanizam za spriječavanje odliva novca. Potreban je institut koji će prekontrolisati zašto i gdje ide novac iz banaka van države. Treba ograničiti transakcije kada se one vrši na preduzeća van BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.