NavMenu

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH - Nismo predlagali smanjenje penzija

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 09.02.2016. 08:52
Komentari
Podeli
Vesko Drljača (Foto: fbihvlada.gov.ba)Vesko Drljača
Vlada FBiH tek treba da odluči u kojem smjeru će se rješavati pitanje uvezivanja staža radnika privatnih preduzeća, ne samo većinski državnih za koje je u izradi zakon, a nakon analize koliko novca za to treba.

Rekao je to u intervjuu Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, u pisanim odgovorima.

- Radni tekst zakona je sačinjen i pri izradi je uzeta u obzir činjenica da je Vlada FBiH dala zaduženje da se radnim tekstom obuhvati uvezivanje staža radnicima većinski državnih firmi. Kada je riječ o uvezivanju staža radnicima privatnih preduzeća, razmatra se mogućnost analize kojom će se prije svega vidjeti kolika bi sredstva bila potrebna za tu namjenu, te će tačniji podaci o broju radnika i finansijskim sredstvima biti prezentirani Vladi, koja će donijeti konačnu odluku u kojem smjeru će se ići s rješavanjem navedenog pitanja - tvrdi Drljača.

On je kazao da je do sada rješenje o reprezentativnosti zatražilo samo Udruženje poslodavaca komunalne privrede FBiH, za šta postupak još nije okončan, a nakon što je Vlada FBiH ukinula reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH koje bi trebalo da bude jedan od potpisnika opšteg kolektivnog ugovora.

Podsjetio je da će se o izmjenama i dopunama Zakona o radu raspravljati u redovnoj parlamentarnoj proceduri, "a ne po hitnom postupku, kako je ranije bilo najavljeno".

Imali ste sastanak sa predstavnicima penzionera zbog, kako tvrdite, pogrešne interpretacije Vašeg dopisa Zavodu PIO. Možete li zaista garantovati penzionerima da penzije u FBiH neće biti smanjene?

- Na sastanku je jasno ukazano kako Vlada FBiH i Ministarstvo nisu nikada razmatrali niti predlagali smanjenje penzija, već su stava kako se mora zadržati dostignuti nivo penzija i osigurati njihova blagovremena isplata. U tom cilju je potrebno da sve nadležne institucije iskažu svoje zalaganje kako ne bi došlo do smanjenja penzija.

Zatražili ste od Zavoda PIO primjenu člana zakona koji podrazumijeva da se visina penzije određuje svaki mjesec u skladu sa prikupljenim sredstvima, i to je izazvalo strah. Možete li pojasniti takav zahtjev?

(Foto: I.Vukša)
- Ministarstvo je zatražilo od Zavoda PIO da sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje bi imale za cilj stabilizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, te primjenu važećih propisa. Zakonima je jasno utvrđena nadležnost i postupanje Upravnog odbora PIO/MIO koji ima obavezu i odgovornost da održi fiskalni balans zavoda, te ne stvara obaveze prema korisnicima. U provedbi takvih aktivnosti nije potreban stav Vlade, odnosno Ministarstva. Organi Zavoda PIO/MIO moraju usmjeriti energiju na sačinjavanje konkretnih mjera i aktivnosti na osiguranju finansijske stabilnosti penzijskog sistema.


Koliko godina će trebati da se uveže staž radnicima?

- Postoji veliki broj ljudi koji imaju ispunjene uslove za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali ta prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa. Riječ je oko 65.000 ljudi, dok njih 25.000 zaključno s 2015. godinom ima ispunjene uslove za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. U narednim godinama broj osoba koje budu ispunjavale uslove će padati. Vlada je u prijedlogu budžeta za ovu godinu predvidjela 52 mil KM, a procjene su da za realizaciju cjelokupnog finansiranja doprinosa u narednim godinama, na minimalnu osnovicu, treba oko 453 mil KM.

Kada očekujete da će se početi sa prvim uvezivanjem staža?

- U odnosu na prvobitni plan donošenja Zakona o uvezivanju radnog staža, rok za donošenje zakona je prolongiran radi uzimanja u obzir svih aspekata i osiguranja sredstava za finansiranje. Očekujemo da će Parlament FBiH o istom odlučivati u prvoj polovini ove godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.