Izvor: eKapija | Srijeda, 20.01.2016.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milena Mijatović, vlasnica marketinške agencije "Mint" - Jednog dana ću privatizovati ili sagraditi fabriku

Milena Mijatović
Veoma rano počela sam da zarađujem novac. Sa 16 godina imala sam po dva honorarna posla koje sam obavljala uz obaveze iz srednje škole. Već tada sam počela da razvijam mrežu kontakata sa medijima i ljudima iz grada koji stvaraju nove vrijednosti. Sajmovi, koncerti, modne revije - ne postoji dešavanje u koje nisam bila uključena. Prvo pravo zaposlenje imala sam već sa 20 godina - bila sam šef poslovnice austrijske kompanije "Palmers", a vremenom sam ostvarila saradnju i sa regijom, pa su me nagradili titulom "Brend menadžer" za BiH.

Ovako priču o "kreativnom zanosu" započinje Milena Mijatović, vlasnica i direktorica banjalučke agencije "Mint" u kojoj je timski rad obavezan i gdje je razmjena ideja i energije, znanja i iskustva jedini ispravan put da se proizvedu dobra djela.

"Mint" je marketinška agencija koja danas u svom portfoliju ima više od 70 klijenata. Partner u poslu im je Milenina sestra koja živi i radi u Amsterdamu, pa su pokrenuli i "Mint" Amsterdam. Ponosni su na uspješnu saradnju sa hrvatskom kompanijom "Agrokor", a od domaćih klijenata izdvajaju Sberbanku, kao i banjalučku fabriku "Žitoprodukt".

Odrastanje okruženo muzikom

- Ja sam banjalučko dijete odrasla u muzičkoj porodici. Kada pomislim na djetinjstvo pomislim na mnogo muzike i pjesme. Takva smo porodica, pjevalo se i kada bi svi drugi plakali. Svi su muzičari - tata, stric, brat, mama.

Mama je bila žena sa anđeoskim glasom. U stvari imala sam sve predispozicije da postanem pjevačica, ali sam se tokom odrastanja predomislila. Volim da zapjevam, ali za svoju dušu. Valjda mi ego ne dozvoljava da pjevam kada to drugi traže nego kad ja hoću.

Dvoumila sam se između prava i ekonomije. I danas sam srećna što je ekonomija put koji sam izabrala.

Prvi automobil i želja za privatizacijom firmi

- U ranim dvadesetim sam mislila da sam doživjela zenit uspjeha, jer sam kupila prvi auto i svake sedmice putovala u Beč na sastanak. Sama. Ništa drugo nije bilo bitno. Dovoljno mi je poraslo samopouzdanje da shvatim da sa 21 godinom mogu sve. Radila sam mnogo, i po 12 sati dnevno. I tako tri godine.

Sa ove tačke gledišta presrećna sam iskustvom stečenim u tom ranom periodu. Uvoz, izvoz, prodaja, marketing, upravljanje firmom, zalihama, usavršavanje jezika - sve to me oblikovalo i spremilo za nove izazove.

Tada sam maštala da ću privatizovati neke firme poput "Sane" iz Novog Grada ili srbačkog "Itrisa" kako bih se bavila izvozom pamučnog veša u Njemačku. Bila sam suviše mlada da bi me neko shvatio ozbiljno.

Direktor marketinga u Zepter banci

- Ponuda da vodim marketing odjeljenje u Zepter banci za mene je bila potpuno neočekivana. Prihvatila sam je željna novog iskustva i novih saznanja. To je bila totalna promjena. Odjednom sam postala dio nekog sistema gdje postoje pravila i procedure. Sada znam da je to bila kockica koja je trebala da se uklopi. Bez jasnog sistemskog upravljanja i planiranja nema dobrog rezultata.

Rad u banci naučio me je najprije timskom radu, a naročito načinu planiranja i upravljanja budžetom, analizama tržišta, strategijama i svim ostalim elementima koji su potrebni za život jednog menadžera. Kreirala sam i razvila mnogo uspješnih kampanja za banku i ostvarila zavidne rezultate.

Jedna veoma uspješna osoba rekla mi je "pravi menadžer ostaje na jednom poslu maksimalno 3 do 4 godine. To je period koji ti je dovoljan da dostigneš vrh. Kada osjetiš da si najbolja, mijenjaj i traži nove izazove". To je negdje ostala moja mantra - zadržala sam se 3 godine u banci. Danas, kada pogledam svoju radnju knjižicu, svi poslovi koje sam obavljala za druge trajali su 3 godine.

"Uvijek može bolje"

- Nakon banke prešla sam u kompaniju "Metromedia", koja je vodeća outdoor agencija u BiH. Bila sam direktor prodaje, a vlasnik je bio moj dugogodišnji prijatelj i, mogu reći, osoba koja je najvećim dijelom uticala na razvoj mene kao marketing menadžera. Od njega sam naučila da je najbitnije imati snažnu želju, viziju i da "uvijek može bolje".

Osim osnovnog posla kojim se bavila ta agencija zajedno smo pokrenuli brojne kvalitetne projekte i tu sam u stvari potpuno ispekla zanat.

Nakon 3 godine odlučila sam da se osamostalim i u martu 2012. godine osnovan je "Mint".

Moraš raditi iz srca i stomaka

- Jako sam ispunjena. Kada bih ponovo mogla da biram izabrala bih isti put, isti posao. Po prirodi sam dosta radoznala, svakodnevno razmišljam o novim idejama, novim biznis izazovima i u svemu vidim inspiraciju. Nema tu savjeta za zadovljstvo. Jednostavno moraš biti rođen za taj posao i moraš raditi iz srca i stomaka. Čak uživam i u nesanicama, koje me muče kada sam u kreativnom zanosu.

Volim lidere pobjedničkog duha

- Kod ljudi koji me okružuju najviše cijenim pozitivnu energiju i strast. Ne volim patetiku, negativce i pesimiste. Volim inspirativne sagovornike. Volim lidere pobjedničkog duha. Sa takvima se i najčešće svađam, ali ne bih mogla bez njih.

Sada ne mogu da podvučem crtu i izdvojim najveći uspjeh. Danas znam da je još rano. Sa 20 najveći uspjeh mi je bio što sam sama svojim autom došla u Beč na neki sastanak. Sada, sa 35, samo nebo je granica. I nevjerovatno je to odrastanje kada spoznaš sebe i svoje mogućnosti. Ispred mene je još mnogo utrka koje želim pobjediti. A znam da ću uspjeti jer vjerujem u sebe.

Barbara

- Ostvarena sam kao majka. Imam prelijepu djevojčicu Barbaru koja ima 8 godina. Slobodne trenutke provodim sa njom, ako mi ona dozvoli, pošto već sad ima svoje drugare, planove i obaveze pa sam u drugom planu.

Imam mnogo prijatelja. Neko ima jednu najbolju prijateljicu, a ja ih imam 10 i sve su mi najbolje.

(Foto: mint.ba)
Svaka destinacija ima svoju priču

- Volim da putujem. Svake godine napišem novi spisak gradova koje želim obići. Još ove godine ću se držati Evrope, a onda želim vidjeti Ameriku i Aziju. Prijatelji mi se smiju jer mnogi sa putovanja dođu sa panoramskim turističkim fotografijama, a ja dođem sa novim idejama za biznis, inspirisana svime što sam vidjela. Ne bih izdvajala ni jednu destinaciju posebno - svaka ima svoju priču.

Ali evo pošto je zima, a ja sam strastveni skijaš, mogla bih da preporučim mom srcu najdraži mali gradić Ortisei na Sjeveru Italije.

Pronađite sebe šta god da izaberete

- Trebala bih reći da mi je zdravlje najvrijednije, ali opet u ovom poslu prepunom stresa i rokova ne mogu reći da uvijek razmišljam o zdravlju.

Ambiciozna sam, ali nisam rob svojih odluka. I rekla bih da je zadovoljstvo i uživanje smisao i najveća vrijednost života. Svi smo različiti i svi trebaju negdje da pronađu sebe šta god da izaberu. Neko bira porodicu, neko karijeru, neko opet nešto sasvim drugo. Trenutno sam ispunjena i zadovoljna svojim izborima i voljela bih da tako ostane.

Želim da ostavim trag

- Sigurna sam da ću u određenom periodu svog života privatizovati ili sagraditi neku fabriku i investirati u proizvodnju i razvoj sopstvenog brenda. To mi je želja. Da uživam u procesu stvaranja i plasiranja svog proizvoda na tržište. I da ostavim ogroman trag iza sebe.

Sebe doživljavam kao dosta otvorenu, komunikativnu, osobu koju je lako voljeti. Pozitivac sam. Znam i da sam temperamentna, bučna, lako eksplodiram, ali brzo me to popusti.

Kome se divim? Divim se jednoj osobi koja me trpi i voli baš ovakvu kakva sam.

Slobodana ŠubaraUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.