NavMenu

Mirko Stanetić, direktor UKC RS - Južno krilo unaprijediće kvalitet liječenja

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 21.01.2016. 08:34
Komentari
Podeli
Mirko Stanetić (Foto: YouTube/screenshot)Mirko Stanetić
Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) u decembru prošle godine ostvario je najbolji mjesečni rezultat u pružanju zdravstvenih usluga od svog postojanja, dok je 2.610 zaposlenih, ljekara, medicinskih stručnjaka i tehničara, u toku 2015. godine medicinski zbrinulo oko 60.000 pacijenata u bolničkim, odnosno ostvarilo gotovo milion usluga u ambulantnim uslovima, izjavio je u intervjuu za "Nezavisne" prof. dr sc. med. Mirko Stanetić, generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u RS.

S ponosom govori o otvorenom južnom krilu UKC RS, jer će u svakom smislu unaprijediti kvalitet liječenja, dok je od izuzetne važnosti angažovanje timova resornog ministarstva, uz učešće UKC RS, tačnije tima na izgradnji i opremanju južnog krila koji je predvodio dr Zoran Aleksić i tima na rekonstrukciji centralnog medicinskog bloka dr Nikole Bojića.

Prijemna internistička i prijemna neurološka ambulanta južnog krila UKC RS dobile su i prve pacijente, zar ne? Koji su naredni koraci kad je riječ o ovom projektu, kao i o projektu sjevernog dijela ustanove i rekonstrukcije UKC RS?

- Osposobili smo sve ostale internističke i neurološke ambulante, tokom sljedećeg vikenda preselićemo i kompletnu laboratoriju jer do 31. januara sve što je planirano u polukliničkom dijelu mora da bude smješteno i maksimalno upotrebljivo. A to se odnosi na oftalmološke, otorinolaringološke, kardiološke ambulante i kabinete, te kompletnu Nuklearnu medicinu. U toku su i instaliranja naše i nove vrhunske opreme južnog krila. Nažalost, nisu se još stvorile pretpostavke da se to učini i sa svim dijelovima UKC RS, poput Hirurgije, Klinike za plućne bolesti i Psihijatrije. Hirurgija ne može preći na lokaciju Paprikovac dok se ne preseli kompletna, jer zahtijeva adekvatne bolničke kapacitete, operacioni blok, sterilizaciju, intenzivnu njegu, odnosno rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka i izgradnju sjevernog krila. Uzimajući u obzir da su intenzivni radovi u toku, zasad nema nikakvih naznaka za probijanje zadatih rokova preciziranih ugovorom, znači sredina 2018. godine. Što se tiče Kardiohirurgije, ona nije ni bila planirana u izgrađenom i sada puštenom u upotrebu južnom krilu. Pripremamo se za izgradnju Kardiohirurgije na lokaciji Paprikovac. Interventna kardiologija i elektrofiziologija u kardiologiji su planirane u novootvorenom objektu Poliklinike. Izgrađene i opremljene su sale, a od 18. januara očekujemo medicinske inženjere koji će kalibrisati i pustiti u funkciju opremu.

Južno krilo se sastoji od projekta modernizacije bolnica koji su radili resorno ministarstvo i Vlada RS sa korejskom bankom. Zatim, središnji dio, odnosno hol, koji povezuje sve dijelove južnog krila, drugi je dio projekta koji je nosio UKC RS. Za južno krilo je potrošeno 25 mil USD za izgradnju, opremanje i modernizaciju, odnosno do sada oko 10 mil KM za centralni dio južnog krila, a što se tiče ostalog dijela, 30. septembra 2014. godine je potpisan ugovor Vlade RS i Evropske banke, vrijedan preko 80 mil EUR, o rekonstrukciji centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila. Nosilac ugovora "Vamed" Austrija intenzivno radi i četiri sprata su spremljena za finalizaciju, a sjeverno krilo od 17.000 kvadrata u podrumu će imati centralnu sterilizaciju, dijelove Patologije, Centar urgentne medicine sa dvije operacione sale i ulazom za sanitet, 10 operacionih sala iznad toga, Intenzivnu njegu sa 44 kreveta i finalizacija cijelog projekta planirana je u avgustu 2018. godine. Svi ovi projekti se finansiraju sredstvima koja različitim modelima obezbjeđuje Vlada RS, dakle izgradnja i rekonstrukcija ne finansiraju se iz redovnih sredstava koja su namijenjena za pružanje zdravstvene zaštite.

Hoće li uslijediti i rekonstrukcija Ginekologije, Pedijatrije, Infektivne klinike?

- Resorno ministarstvo i mi smo dobili zadatak od institucija RS da za 10 mjeseci pripremimo dokumentaciju o proširenju ugovora za rekonstrukciju i ovih klinika, kao i kotlovnice, što je jako dobro jer vi znate da je, recimo, Pedijatrija napravljena osamdesetih godina...

Da li je problem odliva ljekara i medicinskog kadra, koji je izražen posljednjih godina u BiH, prisutan i u UKC RS i u kojoj mjeri?

- Ta činjenica je strašna i zabrinjavajuća, iako je nama u posljednjih godinu dana otišao svega jedan ljekar i oko pedesetak medicinskih sestara i tehničara, ali taj broj će vjerovatno rasti.

(Foto: kc-bl.com)
Mislite li da se to može spriječiti ili ublažiti i kako, jer ipak su to sve stručnjaci u koje smo ulagali?


- Najviše je interesovanje za one u koje smo najviše ulagali i koji su radili na najzahtjevnijim poslovima. U RS i našoj ustanovi se može jako dobro raditi medicinska struka i mi mnogo ne zaostajemo za mnogima koji su nama nekad bili reference, ali ne može se očekivati profesionalni napredak, ako imamo zakon koji jednako plaća one koji vrijede i one koji ne vrijede. Zakon o platama najviše ide na ruke direktora, ali treba ga ukinuti ako želimo napredak, jer moramo shvatiti da se kvalitet vrhunskog stručnjaka mora platiti, a u interesu direktora kao menadžera je da ima odličan tim stručnjaka. Mi u UKC RS, kao i u cijelom zdravstvenom sistemu RS, imamo problem i što su prihodi osiguranja skromni. Pet plata nismo uplatili doprinose i poreze, nema priliva novca, a i kad imamo, biramo između doprinosa i potreba pacijenata jer nam je mjesečno potrebno oko 2,5 mil KM samo za osnovne potrebe u liječenju (hranu, lijekove...). Sistem finansiranja i organizaciju zdravstva treba postepeno modifikovati, treba poslušati i ekonomiste, stručnjake koji se bave populacionom politikom, uskladiti sa strategijom razvoja zdravstva i mogućnostima prema stepenu razvoja cijelog društva.


S tim u vezi, kakve je promjene realno moguće očekivati u skorije vrijeme?

- Upravo nas čeka potpisivanje ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu, a postoje ozbiljna razmišljanja sa nadležnima i o trezorskom finansiranju zdravstvenih ustanova, jer mi ne smijemo dozvoliti da zbog nedovoljnog priliva novca ne pružimo ono što se od nas očekuje.

U finalnoj je fazi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Kakve promjene radnici UKC RS mogu očekivati, smanjenje radnih mjesta, otkaze?

- Glavnu riječ imaju načelnici klinika, zavoda i službi. Usvajanjem potpuno novog statuta naše ustanove su stvoreni uslovi za to. Ja tu nisam ključna ličnost, jer oni upravljaju klinikom i najbolje poznaju situaciju. Mišljenja sam da imamo viška osoblja koje je malo iskorišteno u poslu, možda i zbog loše organizacije, a manjka vrhunskih stručnjaka, te naprosto na osnovu opterećenosti, rezultata i troškova ostvarenih tokom praćene 2015. godine uslijediće i sankcije i stimulacije. Jedne treba rasteretiti, a drugi dio unaprijediti ili brojčano smanjiti i situaciju dovesti u ravnopravan položaj. Naš broj zaposlenih je tokom 2015. godine smanjen za oko 80 bez narušavanja kvaliteta u pružanju usluga, jer se uglavnom odnosi na smanjenje broja zaposlenih među onima koji nisu u direktnom kontaktu sa pacijentom. Osam puta smo u 2015. godini raspisali konkurse, popunjavali upražnjena neophodna mjesta. Postoji inicijativa, podržana od institucija RS i nas iz UKC RS, da četiri do pet najboljih svršenih studenata medicine, kao i ranijih godina, na osnovu naših potreba dobije posao.

KUBANSKA VAKCINA

Želim Vas kao stručnjaka pulmološke grane medicine pitati i za mišljenje o primjeni kubanske vakcine u BiH, što je i sve izvjesnije nakon što je u liječenju karcinoma pluća primjenjuje srbijansko zdravstvo?

- U skladu sa prijedlozima iz zdravstvenih ustanova i resornog ministarstva, pri Savjetu ministara BiH je formirana komisija koja će dati stručno mišljenje o upotrebi kanabinoida i cimavaxa - kubanske vakcine. Po onome što ja znam, cimavax se može davati pacijentima jedino ako ispunjavaju uslove za to, odnosno da su u 3b ili četvrtom stadiju bolesti, da se analizom tkiva dokažu pogodni receptori za djelovanje vakcine, da je pacijent prošao sve dosadašnje linije liječenja i da je njegov opšti status zadovoljavajući.

Broj oboljelih od ove vrste maligniteta raste i bilo bi dobro da se uvede i kod nas, jer ne treba bježati od uspjeha kubanskih stručnjaka, ali sam uvijek oprezan jer svaki pacijent, vjerujte, predstavlja priču za sebe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.