NavMenu

Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta - "Bosnaplod" će biti generator razvoja poljoprivrede

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2015. 13:36
Komentari
Podeli
Anto DomićAnto Domić
Nedavno potpisivanje ugovora s investitorom iz Dubaija o kupovini brčanskog "Bosnaploda", kao i vijest da to preduzeće otkupljuje šljivu, ne samo u Brčkom, nego i šire, govori o početku jednog dobrog puta ka stvaranju budućnosti tog preduzeća i ponovni razvoj poljoprivrede u regiji. To će prehrambenu industriju, kao jednu od odrednica strateškog razvoja Distrikta, dovesti na poziciju koja joj pripada, rekao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH u intervjuu za portal "eKapija.com".

On je dodao da će minimalno stotinu radnika u toj firmi biti u stalnom radnom odnosu u naredne dvije do tri godine.

U Brčko distriktu je u toku realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih investicija kao što su izgradnja obilaznice koja je ujedno i jedan od najvećih projekata u ovom dijelu Evrope, magistralnog cjevovoda kojim će biti obezbijeđeno trajno snabdijevanje stanovnika vodom za piće, kao i uređenje samog grada, u okviru čega je izgrađen i kružni tok.

Domić je u razgovoru za naš portal najavio konkretne korake za privlačenje investitora u narednom periodu. U planu je infrastrukturno uređenje poslovnih zona, u proceduri je usvajanje Zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH, a punom parom se radi na projektu "Baza McGovern", odnosno, na analizi izgradnje privredne zone u kojoj bi posao moglo dobiti čak 1.200 ljudi.

eKapija: Vlada Brčko distrikta je u oktobru potpisala ugovor sa Zavodom za zapošljavanje kojim će posao pripravnika dobiti 82 visokobrazovanih mladih ljudi, bez radnog iskustva. Dokle se stiglo sa tim i da li možemo očekivati takav podsticaj Vlade i u narednoj godini?

- Za realizaciju programa prvog zapošljavanja visokoobrazovanih mladih osoba Vlada Brčko distrikta BiH doznačila je Zavodu za zapošljavanje milion maraka. Implementacija ovog programa koji se realizira po određenim novinama je u tijeku, i ukoliko se pokaže učinkovitim, svakako da ćemo takve poticaje nastaviti da primjenjujemo i narednih godina. Prednost su imali gospodarstvenici koji će, pored općih uvjeta u svezi s ispunjenjem zakonskih obveza, biti dodatno bodovani ako se opredijele na zadržavanje izabranih kandidata najmanje godinu ili više dana nakon što iskoriste sredstva ovog Programa. Javni poziv usmjeren je isključivo na realni sektor, a daljnje aktivnosti sukladno zakonskim obvezama provodi Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

U okviru aktivne politike zapošljavanja po raznim programima tijekom 2013, 2014. i 2015. godine izdvojili smo 8,16 mil KM. Konkretno ovogodišnjim proračunom obezbijeđeno je 1,215 mil KM za realizaciju Programa aktivne politike zapošljavanja, 1 mil KM za zapošljavanje visokoobrazovanih mladih ljudi bez radnog staža, te 450.000 za Program samozapošljavanja, a značajna podrška daje se gospodarskim subjektima putem Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BiH

eKapija: U avgustu je počela izgradnja obilaznice oko Brčkog na koju se dugo čekalo. Kada građani mogu očekivati završtak tog posla i koje su olakšice?

(Foto: Almir Džanović)
- Aktivnosti na izgradnji obilaznice oko Brčkog u ovom trenutku idu svojom dinamikom i u tijeku je intenzivan rad na tom projektu. Sada očekujemo da tvrtka koja je izabrana putem međunarodnog natječaja izgradi obilaznicu po najvišim standardima koji vrijede u graditeljstvu kako bi ovaj projekt mogao biti stavljen u funkciju razvoja, ne samo Brčko distrikta, nego i okruženja. Očekuje se da će obilaznica oko Brčkog na kojoj su radovi počeli sredinom 2014. godine biti završena krajem 2016. godine. Kada su u pitanju izvjesne olakšice, valja napomenuti da je obilaznica duga skoro 19 kilometara i rasteretit će grad u prvom redu tranzitnog prometa što je važno i sa sigurnosnog aspekta, ali i za očuvanje infrastrukture i okoliša.

eKapija: Početkom godine je bilo najava da je Vlada Mađarske spremna dati 80 mil KM kredita za osnivanje poljoprivredne zadruge u Brčkom, što bi obezbijedilo organizovanu proizvodnju i zagarantovan otkup. Koliko je to izvjesno?

- Po pitanju navedenog projekta pojavilo se mnogo neriješenih pitanja i nejasnoća nakon čega su uslijedile konzultacije s veleposlanstvom Mađarske u BiH. Informirali su da Mađarska banka nije dala nikakvu konkretnu ponudu za ostvarivanje gospodarskih projekata na području BiH, te da je ponuda, koja je od strane jedne tvrtke prethodno prezentirana u Brčkom, neosnovana. Ali, svakako da se nastavljaju kontakti u slučaju budućih zajedničkih pregovora s mađarskim gospodarstvenicima, imajući u vidu da je zadrugarstvo veoma važna djelatnost kojom bi se poboljšao poljoprivredni razvoj ove lokalne zajednice.

eKapija: Jedna od vodećih svjetskih firmi u oblasti agrara, turski "Anadolu Botanik", imao je namjeru da otvori poslovni centar na području distrikta i da uloži 22 mil USD u narednih pet godina. Dokle se stiglo sa tom investicijom?


- Predstavnici tvrtke "Anadolu Botanik" prethodno su uputili pismo nakane u kojem su zatražili minimalnu površinu zemljišta u zakup na lokalitetu Šumarija (Gornji Rahić – Okrajci) s ciljem realizacije petogodišnjeg investicijskog plana. Oni su izvršili prezentaciju projekta sa svim pratećim parametrima što se tiče vrste proizvodnje, potrebnog strojnog parka, broja stalnih i sezonskih radnika koje namjeravaju zaposliti. Sa Upravnim odborom tvrtke "Anadolu Botanik" iz Turske potpisali su protokol o suradnji u svezi s osiguranjem lokacije za izgradnju navedenog poslovnog centra na području Brčko distrikta BiH.

Inicijativa tvrtke "Anadolu Botanik" veoma je korisna za Brčko distrikt BiH, i ovu aktivnost u suradnji s investitorom i Uredom za upravljanje javnom imovinom koordinirat će Odjel za gospodarski razvitak, šport i kulturu i Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, te pripremiti sve potrebne akte za zaključivanje ugovora između Vlade Brčko distrikta BiH i investitora. Investitor i Vlada Brčko distrikta BiH uložit će sve napore da se osiguraju svi potrebni akti, projekti i odobrenja u cilju intenziviranja realizacije ove investicije.

eKapija: "Luka Brčko" bilježi loše poslovne rezultate. Nakon što su propali planovi o kreditnom zaduženju kod Svjetske banke, nade su se polagale u EBRD. Kako su završili ti pregovori i kakve su šanse za revitalizaciju "Luke Brčko" u narednom periodu?

- Za projekte u vezi sa revitalizacijom Javnog poduzeća "Luka Brčko", kojima je predviđeno i izmještanje željezničkog kolosijeka iz središta grada, Vlada Brčko distrikta aplicirala je kod Europske razvojne banke, i prema posljednjim saznanjima uključeni smo u taj financijski aranžman. Osim toga, prioritetne projekte iz ove oblasti također smo delegirali u okviru državnog komiteta za investicije, imajuću u vidu da se radi lista prioriteta iz oblasti transporta na razini BiH. Najznačajniji dio projekta je upravo revitalizacija željezničkih kolosijeka u Luci, računajući i premještanje željezničkog kolosijeka iz središta grada nešto istočnije u odnosu na sadašnju poziciju.

eKapija: Brčanski "Bosnaplod" je kupila kompanija "Zeraa Investment" iz Dubaija. Kakvi su planovi investitora, hoće li biti proširenja proizvodnje?


Domić u posjeti "Bosnaplodu"Domić u posjeti "Bosnaplodu"
- Novi investitor u "Bosnaplod" ima ozbiljne namjere da investira značajna sredstva u poboljšanje tehnologije u samoj tvornici, kao i razvijanje koooperacijske djelatnosti sa voćarima Brčko distrikta i šire, koji će omogućiti jedan sigurniji plasman roba, kao i to da će stvoriti jednu sigurnost kod poljoprivrednih proizvođača kada planiraju razvoj u smislu proizvodnje voća i povrća na ovom prostoru. Nedavno potpisivanje ugovora s investitorom o kupovini "Bosnaploda" kao i vijest da novi "Bosnaplod" otkupljuje šljivu, ne samo u Brčkom, nego i šire, govori o početku jednog dobrog puta ka stvaranju budućnosti za ovo poduzeće i ponovni razvoj poljoprivrede u regiji, koji će prehrambenu industriju, kao jednu od odrednica strateškog razvoja Distrikta, dovesti na poziciju koja joj pripada. Imamo tradiciju, imamo poziciju, sada imamo i korektnog investitora koji će razvijati ovu djelatnost, a Vlada Distrikta stoji na raspolaganju u smislu pružanja potpore.

Za nas je "Bosnaplod" važna kompanija i po našem sudu to će biti kompanija koja će ponovno biti generator razvoja poljoprivrede na ovom području. Minimalno stotinu radnika će biti u stalnom radnom odnosu u naredne dvije do tri godine. S druge strane imat ćemo uvjete da se u kooperaciji zaposli veliki broj poljoprivrednih proizvođača, kako iz Brčko distrikta, tako i iz drugih područja, jer planovi ove tvrtke nadilaze potencijale i Brčko distrikta BiH, pa vjerojatno i cijele sjeveroistočne Bosne.

Ulaganje kapitala u "Bosnaplod" bez sumnje je jedan od najvećih investicijskih projekata u BiH u posljednje dvije godine. Vlada Distrikta dala je obećanje da ćemo stvoriti sve uvjete za neometano korištenje 127 hektara zemljišta koje trenutačno drže pod zakupom. Osigurat ćemo uvjete u kojima ćemo im dati dodatne površine zemljišta na kojima će moći realizirati svoje projekte. Nadam se da će naredna godina biti još bolja kako za lokalne vlasti tako i za kompaniju, te za kooperante.

eKapija: Ljetos je počela izgradnja magistralnog cjevovoda kojim će biti obezbijeđeno trajno snabdijevanje stanovnika vodom za piće. Koje biste još važne aktuelne infrastrukturne projekte izdvojili?

- Ako pratimo statistiku, vidljivo je da je ova Vlada iz godine u godinu učinkovitija u smislu realiziranja projekata odobrenih u kapitalnom proračunu, ali to još uvijek nije na onoj razini koju mi želimo i očekujemo. Izgradnja obilaznice predstavlja jedan od najvećih projekata u ovom dijelu Europe, a naročito za Brčko distrikt BiH. Drugi veliki posao koji je u tijeku je nastavak izgradnje zgrade Policije. Planirana je i izgradnja još jednog transportnog cjevovoda, to je cjevovod koji bi u trasi obilaznice prenosio 200 litara vode u sekundi na potezu tvornica vode "Plazulje" prema Potočarima, za koji već imamo projektnu dokumentaciju.


Nadalje, započeli smo uređenje grada pri čemu smo pristupili drukčijem uređenju prometa u samom gradu – izgradnji kružnoga toka, što se pokazalo kao najsigurniji i najbrži način za protok prometa. Tu je još mnogo infrastrukture koja se radi, u smislu izgradnje mostova, ulica, lokalnih i nekategoriziranih cesta. Naročito je mnogo posla u tijeku kada se tiče otklanjanja posljedica od prošlogodišnjih poplava i klizišta i tu je angažman jako intenzivan i čini se maksimalno u obnovi stambene infrastruikture.

Isto tako, planirali smo realizirati izvjesne krupne investicije koje su važne za Distrikt, a odnose se na infrastrukturu s financijerima koji žele podržati izvjesne projekte kao što su primjerice vodoopskrba, upravljanje čvrstim otpadom, te projekti kanalizacije i cestovne infrastrukture.

eKapija: Nudite li neke pogodnosti za investitore. Zašto treba da ulažu u Brčko distrikt?

(Foto: Almir Džanović)
- Kada je u pitanju gospodarska situacija, svjesni važnosti privlačenja stranih investicija i benefita koje one polučuju, izvršna i zakonodavna vlast Brčko distrikta učinila je značajan napor na kreiranju mjera jedinistvene investicijske politike što također zahtijeva prilagođavanje zakonskih okvira. Zakon o poticanju gospodarskog razvoja u Brčko distriktu BiH koji je donesen 2006. godine predviđa niz olakšica fiskalnog i nefiskalnog karaktera poduzećima i samostalnim poduzetnicima, a sve u cilju podrške razvoja malih i srednjih poduzeća, kao što su: oslobođenja od taksi i naknada za uređenje građevinskog zemljišta, za isticanje firme, za osnivanje poslovnog subjekta, za priključenje na elektroenergetsku, vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, za dobijanje urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole, investicije u nabavu osnovnih sredstava, do visine utvrđenog i uplaćenog poreza na dobit za godinu u kojoj je izvršena kupovina, itd. Već i sama činjenica da su cijene komunalnih usluga iste kao i za građane, više je nego bitna olakšica za investitore, pošto se u nekim zemljama okruženja ove dvije grupe cijena znatno razlikuju i mogu predstavljati veliki trošak za jedno poduzeće.

eKapija: U koje sektore vrijedi ulagati?

- Brčko distrikt BiH je otvoren za sve kvalitetne investicijske prijedloge, projekte i inicijative, koji su u skladu sa vizijom razvitka Brčko distrikta. S ciljem spajanja gospodarstvenika, naroda i kulture, svim našim budućim poslovnim partnerima nudimo svesrdnu podršku i pomoć, kao i iskrenu dobrodošlicu u Brčko distrikt.

Ovdje je najzastupljenija prehrambena industrija, proizvodnja hrane, laka metalo-prerađivačka industrija, drvoprerađivačka industrija (proizvodi od drveta, namještaj), energetski efikasni proizvodi i trgovina. Napomenut ću tri posljednje greenfeld investicije domaćih investitora, u vrijednosti 25 miil KM putem kojih je zaposleno 250 radnika, a odnose se na izgradnju tvornice za proizvodnju peleta, plastične stolarije i modernog tržnog centra.

eKapija: Na kojim važnim projektima će Vlada Brčko distrikta raditi u 2016. godini?

- Vlada Brčko distrikta BiH će u narednom periodu usmjeriti aktivnosti na identifikaciju prioritetnih poslovnih zona i procjenu neophodnih sredstava za njihovo infrastrukturno opremanje radi obezbjeđivanja povoljnih uvjeta privatnim poduzećima koja imaju profitabilne poslovne planove. U proceduri je i usvajanje Zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH čime će se pospješiti uvjeti za privlačenje domaćih i stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Želim napomenuti studiju o ekonomskoj opravdanosti izgradnje gospodarske zone na potezu "Baze McGovern" koja bi kada se izgradi mogla zaposliti i stvoriti novih 1.200 radnih mjesta. Na tom polju smo u punom zamahu. Radimo i pripremamo se. Stoga sam uvjeren da ćemo i taj posao dobro napraviti. Takođe je važno razvijati suživot, toleranciju, međusobno razumijevanje jednih prema drugima, bilo na nacionalnoj ili političkoj razini. Na takav način stvaramo uvjete za adekvatan i kvalitetan dogovor, jer samo tako možemo očekivati da ćemo u Brčkom napraviti važan i značajan iskorak koristeći pogodnost zemljopisne pozicije Distrikta i naše povezanosti. Imamo sve predispozicije za gospodarski razvitak i da ostanemo broj jedan na prostoru BiH, kao što smo i dosada bili.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.