NavMenu

Azra Ikalović, predsjednica Asocijacije žena oboljelih od raka dojke BiH - Žena je uspješna po rođenju

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 20.10.2015. 10:32
Komentari
Podeli
Azra Ikalović (Foto: YouTube/screenshot)Azra Ikalović
Svaka žena je već po rođenju uspješna, jer se u većini slučajeva rađa predodređena za ljubav, majčinstvo, vaspitanje, odgoj, rad, karijeru... Dakle, njene uloge i mogućnosti stavljaju je u red najboljih, a njena snaga bića jača je i od životinjske, kaže Azra Ikalović, predsjednica Asocijacije žena oboljelih od raka dojke BiH i Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" u RS.

Ekipa "Nezavisnih" je s njom razgovarala u Banjoj Luci, tokom "ružičastog oktobra" (mjeseca borbe protiv karcinoma dojke), o načinu suočavanja i života s bolešću, kao i o iskustvima još hiljada drugih žena koje su od 2003. godine do danas prošle ili su i dalje u "Iskri".

- Godine 1997. sam, kao tada 37-godišnjakinja, operisana prvi put u Beogradu. Banja Luka tih godina nije imala udruženje koje se bavi pitanjem oboljelih od raka dojke, tako da su mi informacije bile potpuno nedostupne. U tim okolnostima, rodila se i ideja da to promijenim, o čemu sam obavijestila i tadašnju Onkologiju KC u Banjoj Luci. Oni su se takođe okupili oko ideje i na prvoj, osnivačkoj sjednici Skupštine uglavnom su bili ljekari, dok nam je najveću podršku tih godina dala dr Radojka Praštalo. Ipak, mukotrpna borba od ideje do realizacije trajala je dvije do tri godine - prisjeća se Azra.

Broj žena koje su od 2003. godine do danas prošle kroz "Iskru" ili su i dalje u njoj mjeri se hiljadama...

Nažalost, kako napominje, mnoge od njih nisu više žive i neke su preminule od raka, a neke ne.

- Imamo primjer članice koja je 1964. godine operisana od rajka dojke i danas je živa, zdrava... Ona je podrška mnogim ženama. Takođe, mnoge od nas žive 20 godina i više s bolešću. Kroz praksu se pokazalo da se osoba koja je psihički bila jaka prije bolesti, lakše suočava i bori. Preživljava optimista po prirodi. Ipak, sve žene koje odluče da se obrate "Iskri" za savjet, informaciju, razmjenu iskustava, psihološku podršku..., izuzetno su snažne i uspješne jer su se pogledale oči u oči s bolešću, nose se s njom i žele da žive - naglašava Azra.

Od trenutka kada žena dobije dijagnozu, napominje ona, apsolutno sve se mijenja.

- Mislim da bi, po ugledu na razvijenije zemlje, proces liječenja trebalo da počne psihološkom podrškom. Dakle, i s pacijenticom i s članovima porodice. U tom trenutku, od ključne je važnosti umjeti poredati prioritete, shvatiti da materijalne vrijednosti nemaju važnost i da se najvrednije zaista ne može kupiti novcem. Porodice, nenamjerno, odnosno dobronamjerno, mogu griješiti i jedino stručnjak može pomoći i nama i njima da se snađemo u situaciji koja nije jednostavna, na najbolji način - naglašava Azra.

To, kako tvrdi, znači i naučiti živjeti s bolešću.

- Kao što osobe koje boluju od dijabetesa nauče da žive s tim, tako i mi koji imamo drugu dijagnozu jednostavno treba da naučimo funkcionisati s njom, prilagoditi se i živjeti. Jako je važna psiha, jer ima mnogo primjera, ne samo kod nas, kada pacijentica ne umire od same bolesti, već od psihe. Uglavnom su to po prirodi nesigurne osobe, pesimisti i za njih je posebno važna podrška i ispravan način funkcionisanja u tom procesu dijagnosticiranja, liječenja, života... - napominje Azra, pozivajući sve žene koje se suoče s karcinomom dojke ili imaju potrebu da se informišu o bolesti, da kontaktiraju "Iskru", gdje mogu dobiti besplatne savjete, psihološku pomoć i podršku, razmjenu iskustava, razumijevanje i suosjećanje.

- Kroz rad smo se uvjerili da pacijenti vjeruju ljekaru, ali se razumiju s pacijentom, u kontekstu da prolaze isto i potrebna im je ta vrsta kontakta, lakše im je prihvatiti novonastale okolnosti i nositi se s njima na najbolji način. Rak nije jednako smrt, to svi moraju znati - naglašava Azra.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Pravnica je u penziji, majka dvoje odrasle djece i, kako ponosno napominje, baka. Humanitarnim radom se bavi od školskog uzrasta i smatra da su osobe koje se odluče na ovu vrstu djelovanja predodređene za to.

- Naša misija je da pomognemo novooboljelima, na sve načine koje mi imamo - naglašava Azra.

Ono na šta je, kako napominje, posebno ponosna svih ovih godina, to je i rad u ruralnim zajednicama, a u saradnji s Fondom zdravstvenog osiguranja RS (FZO) i organizacijama koje su podržale taj projekat.


- Po selima smo organizovali mobilne mamografe i odaziv je bio ogroman. U manjim zajednicama imali smo posebna iskustva, jer su žene željne informacija, zainteresovane su za svoje zdravlje, traže podršku - navodi ona.

To je neuporedivo sa situacijom u većim gradovima, kako dodaje, gdje je, sasvim jasno, više mogućnosti, ali i inertnosti, barem kada je riječ o odazivu na predavanja, edukativne radionice ili usluge koje organizuje "Iskra".

- Za razliku od sela, gdje imamo veliko interesovanje i odaziv, u banjolučkom naselju Nova varoš, odnosno mjesnoj zajednici, desi nam se da se pozivu odazove jedna žena - dodaje ona.

Ipak, kako naglašava, dosad se pokazalo da u 90% slučajeva žena kada oboli, daleko je jača od muškarca kada oboli, jer se trudi da svojom bolešću ne opterećuje nikoga.

- Porodicu žele poštedjeti. Nastoje da one olakšaju djeci, supruzima, da uloga majke i partnerice ne ispašta... čak mnoge od njih naprave i ručak prije odlaska na hemoterapiju... To potkrepljuje moj stav da se žena rađa uspješna, jer u većini slučajeva rađa se i osjeća kao majka, vaspitač, radnik, neko ko nosi tri ćoška kuće, uz mušku ispomoć i snagu. I njena vrijednost kao takve, za čitavu zajednicu, jednostavno je nemjerljiva - zaključuje Azra Ikalović.

Muškarci s rakom dojke

Azra Ikalović napominje da je rak dojke među muškarcima rijetkost, ali da nažalost nije u potpunosti zaobišao jači pol kod nas.

- Statistika kaže da na sto oboljelih žena ide jedan muškarac. Mi smo imali četiri oboljela člana, koji nažalost više nisu među nama. U svim slučajevima, bolest je nastala kao posljedica mehaničkog udara, što je inače jedan od najčešćih uzroka ove vrste maligniteta kod muškaraca. Međutim, kako su to veoma rijetki karcinomi, dešava se da se otkriju tek kada metastaziraju - napominje Ikalović.

Film 29. oktobra

U saradnji s banjolučkim multipleksom "Palas", "Iskra" će 29. oktobra biti dio "Naše svakodnevne priče", filma koji će publici na najbolji način prikazati šta se dešava sa ženom, majkom i suprugom od momenta kada otkrije bolest. Cilj filma je prikazati i šta je zajedničko za sve pacijentkinje u toj situaciji i šta je ono što ih životno obnavlja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.