NavMenu

Nikolina Jelisavac, glumica - Ne stidim se i ne bojim grešaka

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 13.10.2015. 15:34
Komentari
Podeli
Nikolina Jelisavac (Foto: YouTube/screenshot)Nikolina Jelisavac
Uspješne žene se ne boje izazova, one pored svojih vještina uključuju i strast u svoj rad, ne trude se da budu savršene, vjeruju u sebe, imaju iskrenu podršku partnera, ponekad rizikuju, ne plaše se neuspjeha, vježbaju svoj duh i tijelo, imaju vremena za sebe, umiju i žele da prenose svoja iskustva, njeguju porodicu, znaju da stanu i udahnu, imaju zdrave motive u svom radu...

Zvuči skoro nemoguće, ali nije, jer u svom okruženju poznajem nekoliko takvih žena i odajem im poštovanje, tako kaže Nikolina Jelisavac, glumica i stalna članica Narodnog pozorišta RS.

I sama je u kategoriji uspješnih žena u Bosni i Hercegovini, prije svega kao jedna od najboljih i najnagrađivanijih glumica.

- Ne razmišljam o sebi na takav način. Vaspitanje i osjećaj za mjeru igraju veliku ulogu u svemu tome. Znam čemu nisam dorasla, šta mi nedostaje, čega ima previše, a i koliko sam postigla i šta sam sve naučila. Svjesna sam osoba, vrlo samokritična i iskrena prema sebi. Željela sam da se bavim glumom i da predano radim ovaj posao. Odrastala sam u pozorištu, a okolnosti su se razvijale tako da sam brzo napredovala i glumački sazrijevala. Uslijedile su mnoge nagrade, priznanja, putovanja, snimanja, ponude... To je veliki stimulans za dalji rad - napominje ona.

Kad pogleda svoju biografiju, tvrdi, za nekoga ko živi na ovim prostorima i u ovim uslovima - to jeste uspjeh, iako više voli da gleda naprijed i da se raduje novim izazovima, što je jedna od stvari koje je, kako tvrdi, čine živom.

- Igra na sceni je moja strast, moje kreativno polje. Godinama predano radim, trudim se da sa svakom ulogom zaradim novu, da opravdam povjerenje kolega i publike. Poštujem sebe i svoj rad. U nekim ranijim razgovorima sam već rekla da je za mene uspjeh kvalitetno trajanje u poslu. Držati jedan nivo svog rada, u kontinuitetu, zahtijeva nekoliko stvari. Nije lako, ali nije ni neizvodljivo - napominje Nikolina.

Biti žena u BiH, tvrdi ona, odnosno biti žena uopšte i bilo gdje, nije jednostavno.

- Od nje se mnogo zahtijeva, a i ona sama nekad vrši nepotreban pritisak na svoj život. Društvo i vrijeme u kojem živimo nameću nova pravila, a od žene se očekuje da se, ipak, i stara poštuju, pogotovo u tradicionalnim podnebljima gdje mi živimo. Položaj i prava žena i borba za jednakost polova je jedna posebna tema. Pa i kroz razvoj dramske umjetnosti se vidi kako je žena polako osvajala svoj prostor na sceni i u dramskim djelima. Uvijek je dominacija bila na jačem polu, ali i pored svega toga, biti nježniji pol ima svoje divne strane i one su nemjerljive - naglašava Nikolina.

(Foto: Roman Rvachov/shutterstock.com)
Kaže da ne zna šta je bilo presudno za njen uspjeh.

- Uvijek sam svom poslu pristupala odgovorno. Ne postoji neki poseban recept ili pravilo koje poštujem. Mnogo zavisi od same uloge, koncepta predstave i, naravno, od saradnika. Trudim se da budem otvorena i vrlo prisutna, da umijem da slušam reditelja i partnere, da aktivno i bez rezerve učestvujem u kreiranju tog kolektivnog čina. Volim svoj posao i tako mu i pristupam. Sve uloge koja sam radila do sada su prilično daleko od moje ličnosti i onoga što ja mislim da jesam. Čak i kada ih poredim, rijetko da su imale dodirnih tačaka. Razlikovale su se po obimu, značenju i atraktivnosti, po tipu i karakteru, po žanrovskoj igri... Neke od njih su sigurno imale poneku osobinu koju i ja posjedujem, ali nijedna nije bila posebno bliska mom karakteru. Mislim da mi je ta činjenica pružala veću slobodu u radu, analizi likova i samoj igri. Ja to interno zovem - rad pod maskom - napominje ona. U radu je najzahtjevnija prema samoj sebi.


- Ne želim da se zadovoljavam nekim prvim rješenjima a da nisam probala i druge mogućnosti. Na stidim se i ne bojim grešaka u radu. I one su dio procesa. Kad radim s nekim, želim da zaista budemo partneri na sceni, da se slušamo, nadopunjujemo, radimo jedno za drugo i igramo zajedno. To nije mnogo zahtjevno, to je osnova ovog posla. Kad s neke distance pogledam, ništa se bitno nije promijenilo u mom životu. Prema svim nagradama sam se uvijek odnosila normalno i sa sviješću o njima, ali i sa mjerom. Bile su mi potvrda i stimulans za dalji rad, često opterećenje i dodatni pritisak. Ali u suštini radost je kad znate da vas ljudi iz vaše branše prepoznaju, prihvataju, njeguju i priznaju - zaključuje Nikolina.

Srećna sa svojim životom

Uspješna i realizovana žena je, kako naglašava, žena koja je srećna sa svojim životom, bez obzira da li je porodično ostvarena i ostvarena kao majka.

- Život može biti fokusiran samo na posao, samo na porodicu ili na kvalitetan spoj jednog i drugog. Žene danas imaju različite stavove, društvo i vrijeme vuku na jednu stranu, porodica i tradicija na drugu, biologija na treću. Nemamo svi iste želje i ne ispunjavaju nas iste stvari. Treba da razumijemo nečije izbore i da to poštujemo. Ja sam srećna - naglašava Nikolina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.