NavMenu

Adnan Ramčić, generalni direktor kompanije "Telegroup" Sarajevo - U svijetu IT tehnologija

Izvor: eKapija Petak, 04.09.2015. 14:33
Komentari
Podeli
Adnan RamčićAdnan Ramčić
Adnan Ramčić, generalni direktor kompanije "TeleGroup" Sarajevo, lidera u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u regionu, rođen je u Bugojnu 1966. godine, gdje je završio osnovnu i srednju elektrotehničku školu. Fakultet informatike je završio u Zagrebu 1991. godine na Vojno-tehničkom fakultetu. Prvi posao, mlađeg stručnog saradnika u odjelu elektronike "Unis"-ovog Instituta u Sarajevu dobio je 1991. godine. Nakon toga slijedi rad u Carinskoj upravi BiH, u naftnim kompanijama, a potom i za velike svjetske kompanije poput "Hermes SoftLab", te "Hewlett-Packard" i ZIRA na kojima je sticao iskustvo, modernizovao znanja i napredovao od mlađeg saradnika do visokih pozicija dirktora prodaje i direktora razvoja posla.

- Već u osnovnoj školi pokazivao sam interes za tehničke nauke. U početku mi je najzanimljivija bila astronomija, a kasnije, tokom pohađanja srednje elektrotehničke škole, informatika je postala posebno zanimljiva. Prateći to interesovanje, uslijedio je studij informatike nakon čega sam najveći dio radne karijere gradio u različitim sektorima i na raznim pozicijama u informatici. Informatika je, po svojoj prirodi, oblast puna brzih promjena, dinamičnih dešavanja, fenomenalnih rješenja koja olakšavaju rad i život i pretpostavljam da je to razlog što sam još uvijek čvrsto vezan za ovu oblast. Nikad nije dosadno i svaki dan je korak do boljeg, bržeg i jednostavnijeg rješenja.

Ramčić je od skoro na čelu kompanije "TeleGroup", što je kako kaže, za njega veliki izazov i korak dalje. Riječ je o kompaniji za čije ime se zna već 23 godine. To je ćerka kompanije "TeleGroup Limited" koja je 1992. godine osnovana u Velikoj Britaniji.

- "TeleGroup" Sarajevo baviće se primarno razvojem softverskih aplikacija, kreiranjem i implementacijom različitih rješenja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i projektovanjem i izgradnjom telekomunikacione, IT i elektroenergetske infrastrukture. Orijentisana je ka državnim institucijama i poslovnim korisnicima iz skoro svih tržišnih vertikala. Svoju ponudu "TeleGroup" zasniva na proizvodima i rješenjima najvećih svjetskih proizvođača u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i energetike kao što su IBM, HP, "Cisco", "Microsoft", "MotorolaSolutions", "Cambium Networks", EMC2, "CheckPoint", "Trend Micro", "Blue Coat", F5, "Good", "Symantec", "Gemalto", "Arris","Verimatrix", "Vector", "Allegro", "NanguTV", "Polycom", "Alcatel-Lucent","Mitel", "Ericsson", "Rohde & Schwarz","Axis", NSN, "Siemens", "Bosch", R&Mi drugi.

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Osim saradnje sa velikim imenima, Ramčić kaže da je važno naglasiti i da ponudu baziraju i na razvoju i plasmanu vlastitih tehnoloških rješenja, oslanjajući se na jake lokalne timove, regionalnu saradnju i individualni pristup svakom korisniku.

Jaka regionalna saradnja

U radu dugom skoro četvrt vijeka, "TeleGroup" je sklopio veoma jake partnerske i strateške odnose sa drugim kompanijama u IKT sektoru u BiH, "a sve u cilju modernizacije poslovanja i povećanja privrednog rasta, gdje se IKT posmatra kao alat za produktivnije, efikasnije i optimalno poslovanje."

- Ne postoji jaka potreba za razlikovanjem, ali je činjenica da se "TeleGroup", prateći globalne trendove i lokalne potrebe, uvijek izdvajao kao tehnološki inovator. O tome svjedoči niz uspješnih implementacija u maltene pionirskim oblastima na ovim prostorima, kao što su rješenja za digitalnu televiziju, bazirana na multiscreen platformi (IPTV iOTT rešenja) koja građanima omogućavaju gledanje televizije na svim uređajima (lap top, TV, pametni telefon, tablet). Lideri smo u oblasti informacione bezbjednosti, koja je najvažniji resurs svake države bez koje nema ni vojne ni ekonomske bezbjednosti.

Posebno ističe da su sami razvili softver za upravljanje procesima poljoprivredne proizvodnje i svim vrstama zemljišta. Softver je višestruko nagrađivan, a udruženje JISA ga smatra jednim od najznačajnijih tehnoloških inovacija u 2014. godini od strane renomiranog udruženja JISA.

Rješenja koja stižu iz "TeleGroup"-a su već primjenjena širom BiH, što je kako kaže naš sagovornik, bio signal da se otvori predstavništvo u Sarajevu. Sada su regionalni prisutni, zapošljavaju 260 ljudi, od čega je oko 60% visokoobrazovanih, a više od 70% zaposlenih su kolege mlađe od 40 godina.

- Sve što sam spomenuo govori o snazi kompanije i njenim mogućnostima da garantuje uspješnu implementaciju i najkompleksnijih projekata na regionalnom tržištu što potvrđuje respektabilna referentna lista. Upotreba IKT alatki u svakodnevnom poslovanju umnogome utiče na dalji privredni rast bilo koje države i naš cilj je da brinemo o interesima šire društvene zajednice ne samo razvojem i nuđenjem IKT rešenja, već i zapošljavanjem i podizanjem nivoa znanja domaćeg kadra, kao i strateškim sprovođenjem društveno–odgovornih projekata.

IT u BiH

- Postoji jako puno prostora za razvoj IKT sektora u BiH. Domaće vlasti treba ozbiljno da se bave razradom IKT strategije i implementacijom projekata vezanih uz akcioni plan, koji bi uveliko poboljšao život naših građana, smanjio administrativne barijere, olakšao i optimizovao poslovanje i povećao efikasnost državnih i javnih institucija, na svim nivoima. Donošenje prave IKT strategije nije lak posao i zahtijeva sinergiju rada državnih organa sa stručnom javnošću u koju se ubrajaju i tehnološke kompanije.

Zato, naglašava, BiH bi trebalo da obezbijedi značajnu podršku razvoju IKT sektora kroz stvaranje uslova, kreiranje ambijenta, kao i finansijsku podršku za realizaciju tehnoloških projekata.

- Kao što sam već pomenuo, neopohodno je uključivanje svih relevantnih faktora sa obavezom da aktivno učestvuju u daljem razvoju informacionog društva kao sastavnog dijela digitalne ekonomije u BiH.

Adnan Ramčić je bio i potpredsjednik "AmCham"-a u BiH (Američka Privredna Komora u BiH) od 2011. do 2014. godine i aktuelni je predsjednik "Lions Cluba" sarajevske Opštine Centar. Oženjen je i otac dvojice sinova.

Sa nama je podijelio i savjete mladima u BiH.

- Njima bih poručio da prije svega uče nove stvari i usvajaju nove vještine bilo da je u pitanju informatika, učenje stranih jezika ili jednostavno da posvete pažnju naukama, jer iskreno vjerujem da obrazovani ljudi mogu dostići svoje ciljeve, dobiti dobar posao ovdje ili vani ili pokrenuti svoj vlastiti posao. Budućnost je u obrazovanju i novim, i sve novijim tehnologijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.