Izvor: eKapija | Utorak, 01.09.2015.| 14:45

Zdenko Šprem, vlasnik kompanije "AUTOline" - Učim plesati po kiši

Zdenko Šprem
Ne vjerujem u nikakve formule uspjeha, niti u uspjeh koji dolazi preko noći, jer sam naučio da se kilometri prelaze metar po metar. Vjerujem u znanje, iskustvo, istrajnost i marljiv rad, no prije svega toga, vjerujem u timski rad. Ne smatram se klasičnim vlasnikom i direktorom, niti to želim bit, zato i ne nosim odjela, ne zanosim se konvencionalnim očekivanjima i ustaljenim stvarima koje ljudi čine jer kao "tako to treba bit, ili se očekuje".

Ovako počinje razgovor za "eKapiju" Zdenko Šprem, vlasnik kompanije "AUTOline" koja je već 15 godina u BiH zastupnik velikih svjetskih automobilskih brendova. Obični dečko iz Varaždina, kako sebe opisuje, od malena je strastveno zaljubljen u automobile, što je i uslovilo izbor profesije.

Uspjeh koji se gradi korak po korak, hrabro i sa srcem, tako bi se mogao opisati poslovni put Zdenka Šprema.

- Porijeklom sam "Varaždinec", gdje sam proveo najljepše i najbezbrižnije godine djetinjstva, pa sam stoga uvijek posebno i emotivno vezan za Varaždin i sve ono što se tiče tog grada, čak iako već više od 20 godina živim u Zagrebu. Govoreći o mladalačkim iluzijama i snovima s ponosom mogu reći da ja svoje snove živim i trudim se ostvariti svaki dan, naročito sad kad sam za njih vezan i poslovno kroz tvrtke "AUTOline" u Sarajevu i "SPREMline" u Zagrebu.

Baš kao većina dječaka, rano se zaljubio u automobile. Kaže da je ta ljubav bila presudna za njegov profesionalni put i "dječački san koji gotovo 25 godina živi za upravljače automobila i svi ti pređeni kilometri koji su ga doveli do mirovine".

- No, kako je ljubav prema automobilima vodilja, to je se odrazilo i na moj trenutni angažman u tvrtkama "SPREM-line" i "AUTOline", tako da slobodno mogu reći da sam cijeli život vezan za autoindustriju. Dakle, isključivo ljubav, i želja za ostvarenjem snova oblikovali su moj životni put u automobilskoj industriji.

Kaže, želja je samo na pola ostvaren put, pa je sve počelo obrazovanjem za instruktora vožnje za sve kategorije putničkih motornih vozila. Međutim, život ga vodi u neke druge vode, te nakon nekoliko treninga i kurseva odlazi na rad u Ured Predsjednika Republike Hrvatske. To je, reći će, ostavilo svojevrstan pečat na daljni razvoj karijere, jer se radilo o dodatnom usavršavanju, izazovima, ali i odgovornosti.

- Posebna čar ovog posla ogledala se u radu sa brojnim poznatim imenima političke scene, edukaciji u SAD-u "CIA", i Njemačkoj kriminalističkoj policiji "BKA", dobijanju certifikata za instuktora sigurnosnih blindiranih vozila, te u mnogobrojnim putovanjima diljem svijeta. Nakon gotovo 25 godina rada u službi sam u mirovini. Ipak, strast za brzinama i automobilima opet je prevagnula, i sad se ogleda kroz tvrtke "SPREM-line", u Zagrebu koja je generalni distributer za "Gazpromneft Lubricants LTD", i "Nisotec" ulja, maziva i derivate, a i automobili su tu kroz veleprodaju originalnih i zamjenskih rezervnih dijelova, te tvrtku "AUTOline", prodajno-servisni centar za vozila svih proizvođača u Sarajevu, tako da sam ponovo za upravljačem vozila, konstantno prelazeći kilometre minimalno na relaciji Zagreb-Sarajevo-Zagreb, i živeći svoj san iznova svaki dan.

Uspjeh tima je i moj uspjeh

Posvećenost poslu rezultirala je sa uspješnih 15 godina rada "AUTOline"-a u Sarajevu, prodajno-servisnog centra koji svojim klijentima nudi sveobuhvatnu postprodajnu uslugu na jednom mjestu.

- Za mene uspješan direktor ili menadžer je uspješan onoliko koliko je uspješan njegov tim, što ujedno i primjenjujem u svom poslovanju, jer samo uspjeh mog tima, je ujedno i moj uspjeh.

Zajedničko svim uspješnim pojedincima u BiH je, prema njegovom mišljenju, ljubav i istrajnost u poslu koji rade, "jer samo u bajkama se do cilja stiže koracima od sedam milja".

U "AUTOline"-u potencijalni kupci imaju mogućnost izbora kupovine već korišćenog putničkog ili komercijalnog motornog ljubimca svih proizvođača, dok je u segmentu servisnih usluga vlasnicima "Mercedes-Benz" vozila na raspolaganju mogućnost odabira ne samo originalnih, već i zamjenskih rezervenih dijelova renomiranih proizvođača, kao i visokokvalitetnih "G-Energy", "Gazprom" i "Nisotec" ulja, maziva i derivata.

Šprem kaže da se danas, s obzirom na turbulencije automobilskog tržišta i u BiH i u regionu, pažljivo investira u omiljeni auto.

- Osim cjenovne pristupačnosti, naročita pažnja pri kupovini automobila pridaje se sigurnosti, udobnosti, te jednostavnoj integraciji tehnoloških inovaciji. U tom cilju prilagodbe i zadovoljenja potreba građana BiH, u "AUTOline"-u smo izvršili sveobuhvatnu integraciju usluga.

A zanimalo nas je i koje automobilske marke vole građani BiH?

- U pogledu luskuznog segmenta, tu i dalje posebno mjesto imaju vozila marke "Mercedes-Benz", vjerujem iz razloga sigurnosti, udobnosti, i komfora, naročito kad je riječ o poslovnim ljudima koji učestalo prelaze velike kilometraže i različite destinacije, dok u pogledu porodičnog segmenta su različite varijacije i preferencije, a statistika pokazuje da su najzastupljenija vozila marke "Škoda" i "Volkswagen".

Naš sagovornik ističe i to da je vidno bolje pozicioniranje mnogih svjetskih automobilskih kompanija i na tržištu BiH, zahvaljujući poboljšanjima i naprecima u pogledu kvaliteta, sigurnosti i udobnosti, a sve to po cijenama koje su prihvatljive našim građanima. Time su, kako kaže, postale sve konkurentnije u osvajanju naklonosti ljubitelja autoindustrije.

A koji automobil on bira?

- Smatram da karakter potrebe ima presudnu ulogu na kupovnu preferenciju, naročito kad su u pitanju automobili. Govoreći iz osobnog iskustva, s obzirom na to da učestalo putujem i prelazim velike kilometraže, tad mi je sigurnosti i udobnost na prvom mjestu, te tu moje opredjeljenje ima vozilo marke "Mercedes-Benz", dok za kraće relacije i druge potrebe opredjeljen sam za motornog ljubimca marke "Peugeot".

Ključ je biti dobar navigator

Za "AUTOline" kaže da je dijete Sarajeva, na čijih 15 godina je posebno ponosan, kao i na energiju koju šalje mali ali i stručni tim. Biće, kako mu je želja, još ponosniji kada i ostali građani BiH budu "AUTOline" smatrali djetetom Sarajeva, i sinonimom za multibrend usluge u autoindustriji. Ponosan je na timski duh u "AUTOline"-u zasnovan na povjerenju, predanosti, i znanju, što ih čini jednom obitelji, "koja ima zajednički cilj da uspijemo, te da zajedničkim snagama s osmijehom na licu i kroz zajednička druženja savladamo sve izazove, a zatim se zajedno radujemo i veselimo onom što smo stvorili".

- Svaki dan za mene je svojevrstan izazov, koji je potrebno savladati na putu ka ostvarenju cilja, samo je potrebno biti dobar navigator. A kad ste dobar navigator, onda su i vjetar i talasi na Vašoj strani. Za mene najveći izazovi su oni koji se tiču rizika i troškova reagovanja, no ipak oni su kratkoročnog karaktera u odnosu na dugoročne izazove nereagovanja. U pogledu ispunjavanja zahtjeva posebnu pažnju pridajem edukaciji ljudskih resursa, i ulaganju u opremu kako bi bili dostojni, i ispoštovali ne samo brendove koje predstavljamo, već i naše klijente.

Za naredni period imamo velike ambicije i planove, postavili smo dugoročne ciljeve kojima želimo "AUTOline" učiniti renomiranom kućom brendova. No, ići ćemo korak po korak, jer ne želimo niti jednim potezom izigrati niti narušiti dosadašnji integritet, i kvalitet, već naprotiv realizirajući kratkoročne zadatke želimo steći još veće zadovoljstvo naših trenutnih, ali i budućih klijenata, jer zadovoljstvo klijenata, znači i ostvarenje naših poslovnih ciljeva.

Neke želje ipak moraju ostati neostvarene

Sve životne lekcije sažeo bi u devizu da ne čeka da oluja prođe, već uči plesati po kiši.

- Nakon svake oluje ipak izađe sunce, zato svaki dan krenimo sa ciljem, nekim malim, onako baš iz srca, nastojmo ga ostvariti, jer ipak sitnice kad se povežu sačinjavaju velike stvari. I planinu možemo pomaknuti, kad se krene od dna sa najmanjim kamenom...

Iskrenost, poštenje, i činjenje dobrih djela je za njega jedino isplativo - "činiti dobro i davati od sebe ono najbolje, jer vrati se to istim, ako ne još i većim dobrom".

- Obožavam vozila, i brzu vožnju, a veliki sam zaljubljenik svih tehnoloških dostignuća. Ne volim se isticati niti privlačiti pažnju drugih. Ja sam samo obični dečko iz Varaždina, ni po čemu poseban, zato ću vrline prepustiti drugima. Meni je najvažnije u životu biti čovjek prije svega... A mane? Izdvojit ću tvrdoglavost, zato često u šali kažem: "Imati mene kraj sebe stvar je dobrih živaca."

Posebno pamti putovanje u Palma de Majorku.

- Volim putovati i često putujem kako privatno tako i poslovno. S obzirom na to da sam zagovornik cjeloživotnog učenja, putovanja su izvrsna prilika za dobivanje novih spoznaja, otkrivanja novih predjela, upoznavanja novih ljudi, običaja, kultura, a naročito degustiranja novih delicija, što me naročito veseli, s obzirom na to da sam veliki gurman.

Najviše vjeruje ocu, koji mu je najbolji prijatelj i savjetnik, a divi se Stjepanu Mesiću koji je njegov, kako kaže, životni mentor i prijatelj, kao i Vesni Škare Ožbolt. Od njih je naučio ne samo o liderstvu i politici, već i o mnogim životnim stvarima i sitnicama kojima čovjek treba da teži i da se raduje.

Najveći životni uspjeh, najveći motiv i najveća podrška i sreća za njega je njegova kćerka.

Po pitanju neostvarenih želja je miran.

- U životu čovjek ima pregršt želja, i nažalost neke ipak moraju ostati neostvarene. Kako da Vam kažem, ne tražim nikad pogaču pored kruha, a i kroz stvari koje čovjek ne ostvari uvijek nešto nauči, pa nekako uvijek i kad je najgore ili kad bih nešto želio, ako ne ide, idem dalje, okrenem se nečemu novom, istražujem, tražim uvijek nešto dobro, jer smatram da za sve postoji "kad, kako i zašto".

Uz dobru knjigu i muziku najčešće provodi slobodno vrijeme, kao i putujući. U Sarajevu posebno voli iskoristiti prirodu, jer ga to naročito opušta.

- Život je samo jedan i ne dolazi sa uputstvom za korištenje, tako da nema tog problema koji se ne može riješiti. A gdje postoji volja ima i rješenja, samo treba vjerovati u ono što želiš, udišući život punim plućima, jednostavno uživati u životu.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.