NavMenu

Biju Nair, generalni direktor "ArcelorMittal Zenica" - Prvi u regionu pokrećemo proizvodnju rebrastog betonskog čelika u koturu

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.07.2015. 15:04
Komentari
Podeli
Biju NairBiju Nair
Iako su dosad u projekte zaštite okoline uložili mnogo novca, zenički "ArcelorMittal" je nedavno počeo jednu od najznačajnih ekoloških investicija. Riječ je o filterskom postrojenju vrijednom 11 mil KM, koje će potpuno eliminisati prašinu iz čeličane u skladu sa ekološkim normama Evropske unije. Osim toga, ponosno najavljuju da će od sljedeće godine prvi u regionu početi proizvodnju rebrastog betonskog čelika u koturu. Time će, kaže Biju Nair, generalni direktor "ArcelorMittal Zenica", ojačati poziciju kompanije na tržištu Balkana i jugoistočne Evrope.

Čelik iz kompanije "ArcelorMittal Zenica" danas se isporučuje građevinskim firmama širom BiH, Zapadnog Balkana, Evrope i Sjeverne Afrike. Kompanija direktno zapošljava oko 2.400 radnika, te indirektno 10.000 radnika iz partnerskih kompanija, uključujući "ArcelorMittal Prijedor", "Željeznice FBiH", "Željeznice RS" i druge.

Nair u intervjuu za portal "eKapija" govori i o tome kako su u prošloj godini imali rekordnu proizvodnju i isporuku, sa prihodima većim od 330 mil EUR.

eKapija: Zenički "ArcelorMittal" nedavno je započeo projekat sekundarnog otprašivanja konvertora na čeličani vrijedan 11 mil KM. O čemu je tačno riječ i šta će se postići tom investicijom?

- Sekundarno otprašivanje konvertora u pogonu BOF Čeličana je jedan od naših najznačajnijih projekata za zaštitu životne sredine koji smo najavili u decembru 2014. godine. Nakon složenih pripremnih faza koje je sproveo izvođač radova, renomirana italijanska kompanija "StG Group", krajem juna smo otpočeli građevinske radove. To je veliko filtersko postrojenje koje će uhvatiti više od 95% emisija dimnih plinova koji se javljaju u toku rada konvertora i isti će biti prečišćeni u vrećastim filterima, smanjući emisije prašine ispod 10 mg/Nm3. Filter će u potpunosti eliminirati "crvenu prašinu" koja izlazi iz dimnjaka ovog pogona, a nivoi emisija će biti u skladu sa ekološkim normama BiH i EU.

Ovaj projekat je veoma važan, ne samo za kompaniju, već i za najbliže mjesne zajednice, Zenicu, Zeničko-dobojski kanton i Federaciju BiH. Kada bude završen, početkom 2016. godine, vjerujemo da će stanovnici naselja koja nas okružuju moći da vide sve ove pozitivne efekte.

eKapija: Koliko ste novca dosad uložili u projekte zaštite okoline?

- Program zaštite okoliša započeli smo u okviru "Feniks" projekta, koji je završen 2008. godine, a imao je za cilj ponovno pokretanja integralne proizvodnje čelika. Od tada smo nastavili da radimo na smanjenju utjecaja na okoliš i od 2005. godine do sada, u okolišne projekte i razna tehnološka poboljšanja sa istim ciljem, uložili smo oko 50 mil EUR.

Svakim novim projektom smo korak bliže cilju, a to je poboljšanje našeg utjecaja na životnu sredinu. Međutim, vrlo važno je istaći da, iako smo jedan od subjekata sa najvećim utjecajem na okoliš, postoje i druge industrije i faktori koji doprinose kompletnoj situaciji, tako da se nadam da ćemo svi zajedno stvoriti bolje uvjete za život svih građana Zenice.

eKapija: Koji su još projekti aktuelni ili planirani u narednom periodu?

- Konstantno radimo na poboljšanju našeg učinka, bilo da su u pitanju bolji radni uvjeti za naše radnike, smanjenje utjecaja na životnu sredinu ili snabdijevanje naših klijenata što kvalitetnijim proizvodima. Ponosni smo na projekat poboljšanja proizvodnje u pogonu Valjaonice na Sitnoj pruzi, koji je u toku, a pokrenut je u januaru 2015. i očekujemo da će biti završen u prvoj polovini 2016. godine. Vrijednost projekta je 4,65 mil EUR, a on će omogućiti proizvodnju rebrastog betonskog čelika u koturu i u velikoj mjeri smanjiti troškove završne obrade. Uz to što će ovaj proizvod proširiti naš asortiman, kompanija "ArcelorMittal Zenica" će biti prepoznata kao prva kompanija u regionu koja će to proizvoditi, što će ojačati naše tržišno učešće na Balkanu i području jugoistočne Evrope.

Također, još jedan projekat je u planu za ovu godinu, a to je ugradnja novog filtera u našem pogonu Aglomeracija. Projekat bi trebalo da bude završen na ljeto 2016. godine, a njegova vrijednost je oko 3 mil EUR.

eKapija: Sa kakvim rezultatima je "ArcelorMittal Zenica" završio prošlu godinu?

- Prošlogodišnji ukupni učinak je bio veoma dobar, jer smo dostigli rekordan nivo obima proizvodnje i isporuke, sa prihodima većim od 330 mil EUR. Ovi rezultati su ostvareni usprkos izazovima sa kojima smo se suočavali, kao što su oporavak industrije čelika i poplave u maju, koje su utjecale na cijelu državu.

Nekoliko naših ključnih pogona ostvarilo je najveću godišnju proizvodnju i na taj način smo premašili projektovane planove. Pogon Aglomeracija je ostvario najveću mjesečnu proizvodnju do sada - 133.6 kilo tona u decembru 2014. godine, i najveću godišnju proizvodnju od 1.341 miliona tona u 2014. godini, što predstavlja rast od 17,5% u odnosu na planirani budžet za 2014. Osim toga, Visoka peć je proizvela 860,4 kilo tone tečnog gvožđa, dok su BOF Čeličana i pogon Kontiliv proizveli 815,4 kt tečnog čelika i 792 kt sirovog čelika. U svjetlu našeg novog investicionog projekta u pogonu Valjaonice-sitna pruga, nakon čega očekujemo poboljšane proizvodne performance, već smo postigli impresivne rezultate u departmanu Valjaonica koja je dostigla maksimalnu proizvodnju od 2005. godine.

Sa pozitivnim trendom smo nastavili i u prvoj polovini 2015. i očekujemo da ćemo održati isti nivo učinka do kraja godine, kako u obimu proizvodnje, tako i u obimu isporuke.

eKapija: Prema nedavnom izboru "Poslovnih novina", kompanija "ArcelorMittal Zenica" je svrstana među najveće izvoznike u BiH. Koliki su godišnji prihodi od izvoza i koja su vam inostrana tržišta najbitnija?

- Ponosni smo što možemo da kažemo da smo već godinama jedan od top tri izvoznika u Bosni i Hercegovini, kao i da smo najveći izvoznik za 2014. godinu. Naša najjača mreža klijenata nalazi se na području bivše Jugoslavije i šireg Balkana, dok su Rumunija, Italija i Bugarska najistaknutija tržišta izvan područja bivše Jugoslavije. Još neka, a takođe važna izvozna tržišta su sjevernoafričke zemlje, a planiramo i da proširimo našu prodaju na susjedna tržišta, kao što su Mađarska i Austrija.


eKapija: Koliko proizvodnje ostaje na domaćem tržištu, a koliko izvozite?

- U prosjeku, izvozimo oko 60% naše ukupne proizvodnje i namjeravamo da povećamo taj postotak u budućnosti. Kada su u pitanju izvozna tržišta, u 2014. godini smo ostvarili 40-45% otpreme na tržišta izvan područja zemalja bivše Jugoslavije.

Ukupna isporučena roba je dostigla 800 kilo tona, od koje je više od 740 kilo tona čelika, što predstavlja najveću otpremljenu količinu od ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, a prodaja sirovog gvožđa premašila je procijenjeni nivo za više od 50%.

eKapija: Koji su najveći izazovi na svjetskom tržištu u proizvodnji čelika?


- Svjetska ekonomska kriza iz 2008. godine izazvala je veliki pad potražnje za čelikom, negdje je taj pad bio i do 50%. To se dogodilo u veoma kratkom vremenskom periodu, što je industriji umnogome otežalo proces prilagođavanja proizvodnje potražnji. Došlo je do pojave viška kapaciteta. Mi u kompaniji "ArcelorMittal Zenica" smo donijeli neke teške odluke još u ranim fazama krize, i zajedničkim radom, ne samo da smo nastavili da proizvodimo čelik, već smo i dostigli rekordan nivo proizvodnje. Međutim, oporavak na našim tržištima i je dalje spor i nesiguran. Veoma je važno da nastavimo unaprijeđenje naše produktivnosti i profitabilnosti, tako da možemo da izgradimo dugoročnu, održivu budućnost proizvodnje čelika u Zenici.

eKapija: Koje domaće kompanije su vaši najznačajniji partneri?

- Kao jedni od najvećih pokretača ekonomije u Bosni i Hercegovini, trudimo se da njegujemo odnose sa svim interesnim grupama – sa našim zaposlenicima, lokalnom zajednicom, organima vlasti na svim nivoima, i naravno, sa našim klijentima. Mi smo u stalnom i transparentnom dijalogu sa relevantnim institucijama i predstavnicima Federalne i kantonalnih vlada, kao i sa predstavnicima Grada Zenice i javnih poduzeća, kao što su "BH-Gas" i "Željeznice FBiH", koja su veoma važni partneri za naše poslovanje na različitim nivoima.

eKapija: Koliko dugo poslujete u BiH i kakva su generalno iskustva?

- Kompanija "ArcelorMittal" je došla u Zenicu 2004. godine, u trenutku kada je veći dio fabrike stajao sa radom 17 godina, još od rata. Obnova fabrike tokom narednih nekoliko godina je bila jedinstveno inženjersko postignuće, koje nikada nije ponovljeno nigdje drugo u svijetu. Veći dio opreme i mašina je bio star i pokvaren, a mi smo radili sa proizvodnim objektima koji su izgrađeni u vrijeme kada se o ekološkim kontrolama nije ni razmišljalo. Projekat "Feniks", investicija vrijedna više od 120 mil EUR koja je imala za cilj ponovno pokretanje integralne proizvodnje čelika, uspješno je završen u ljeto 2008. godine. Nažalost, globalna recesija je nastala samo nekoliko mjeseci nakon ove prekretnice, što je utjecalo da se proces razvoja proizvodnje vrati korak unatrag. Međutim, mi smo nastavili da ulažemo u ekološka poboljšanja i poboljšanja u proizvodnji, i vjerujemo da smo na dobrom putu ka ostvarivanju naših dugoročnih ciljeva.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.