NavMenu

Senada Olević, direktorica "UNIQA osiguranja" - Nikad nije kasno za novi san

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.07.2015. 10:57
Komentari
Podeli
Senada OlevićSenada Olević
Prvi april 2003. godine bio je njen prvi radni dan u "UNIQA osiguranju". Iako se na posao javila tek drugog, kako bi bila sigurna da nije riječ o prvoaprilskoj šali, to nije uticalo na uspjehe koje je kasnije nizala. Ambiciozno predana poslu, sa jakom željom za stvaranjem i rezultatima, ove godine je po drugi put nagrađena "Kristalnom prizmom" za najboljeg menadžera u oblasti osiguranja.

U poslu i privatnom životu, ljubav je njen glavni pokretač, a želja za izazovima izvor potrebne energije.

Senada Olević, direktorica "UNIQA osiguranja" u Sarajevu, u intervjuu za portal "eKapija" priča o odrastanju u Prištini, ljubavi prema Sarajevu, životnim vrijednostima, poslovnom uspjehu, odnosu sa saradnicima…

Od stjuardese do književnice

Rođena je u Prištini gdje je, kaže, provela bezbrižno djetinjstvo i ranu mladost. U periodu odrastanja naša sagovornica je, kako to samo djevojčice znaju, mnogo sanjarila. Mašta ju je ponekad vodila tako visoko, da je sebe vidjela kao stjuardesu.

- Život je pun promjena. Šta god počnemo, to i završimo - školu, posao, godišnji odmor, renoviranje stana.... Ono što nije vremenski ograničeno su snovi. Tako sam kao djevojčica željela da budem stjuardesa kako bih proputovala svijet, a kao gimnazijalka da se posvetim književnosti, da bih mogla čitati do mile volje.

Presudio je, kaže, razum.

- Kada sam završila Gimnaziju u Prištini, uprkos ljubavi prema književnosti, shvatila sam da bi bilo pametnije izučiti i diplomirati ekonomiju i zaposliti se u bankarskom sektoru, a da i dalje mogu čitati ono što želim. Kako sam veoma voljela engleski jezik, osim Ekonomskog fakulteta, ambiciozno sam upisala i studij tog jezika. Uporedo sam pohađala i polagala ispite na oba fakulteta dvije godine, da bih onda shvatila da engleski jezik mogu učiti i na druge načine.

Odluka je izgleda bila nepogrešiva, jer je Olević završila studije ekonomije u vrlo kratkom roku, sa dobrim rezultatima. Sjećanje na studentske dane izaziva u njoj posebnu emociju.

- To je bio divan period. Moja generacija je, vjerovatno, bila među posljednjim prije pojave digitalizacije, kompjutera i mobitela. To su bila vremena u kojima su se znale i cijenile određene vrijednosti. Još uvijek se puno učilo, čitalo, ulagao trud u obrazovanje i lično usavršavanje, ali smo se i divno družili. I sada u srcu nosim taj period, dragocjena sjećanja na ljude iz moje mladosti, iako su nam se putevi razdvojili mojim odlaskom u Sarajevo.

Prva iskustva u finansijama

Senada Olević se u Sarajevo preselila sa 22 godine, gdje i danas živi i radi. Karijeru je započela u Ljubljanskoj banci 1982. godine i tu provela 10 godina.

- Krajem 1991. godine prelazim u privatni sektor, u Hipotekarnu banku, u to vrijeme banku u osnivanju. Nakon toga, do 2003. godine, karijeru nastavljam u nekadašnjoj Universal banci, koja je kasnije nosila naziv Zagrebačka banka, a sada UniCredit Bank. Dugogodišnje iskustvo u bankarstvu na rukovodećim funkcijama, a sve u različitim fazama razvoja društva i bankarskog sitema u BiH, bilo je neprocjenjivo u daljem razvoju moje karijere, odnosno, u savladavanju izazova u branši u kojoj sam se kasnije našla.

U aprilu 2003. godine krenula je na put do pozicije direktorice "UNIQA osiguranja".

- Sjećam se da nisam otišla 1. nego 2. aprila na posao, čisto iz sujevjerja da nije možda prvoaprilska šala. Došla sam na mjesto člana Uprave i v.d. direktora "Raiffeisen osiguranja". Dvije godine kasnije, "Raiffeisen osiguranje", koje je do tada bilo u vlasništvu Raiffeisen Bank, prelazi u vlasništvo austrijske osiguravajuće kuće UNIQA, a ja ostajem na mjestu direktora "UNIQA osiguranja" u Bosni i Hercegovini.

Ulazak u osiguravajući sektor bio je veliki izazov za našu sagovnornicu. Iako je oblast osiguranja dio finansijskog sektora, ipak je to, kaže, druga vrsta posla. Senada Olević nam priča kako je doživjela prve radne dane u "UNIQA osiguranju".

- Moja prva iskustva u tom društvu sam istrajno sabirala, sa velikim poštovanjem prema kolegama, čija je podrška bila neprocjenjiva. Postavljala sam mnogo pitanja, slušala sa velikim zanimanjem, posmatrala...Uvažavala sam svaki savjet koji sam dobila - priča Olević i dodaje da je do sada ispunila sve zadate ciljeve, a dosta njih i premašila.

Na čelu "UNIQA osiguranja", iznova je postavljala temelje i kovala sve ambicioznije planove.

- Zadovoljna onim što smo do sada postigli i načinom kako smo do toga došli. Međutim, kao ambiciozna osoba sa dozom perfekcionizma, sklona sam da uvijek prvo uočim šta se može dalje unaprijediti, a brzo zaboravim šta je sve do tada urađeno. To generalno, možda, i nije loše, jer takav pristup vodi kontinuiranom rastu, unapređenju proizvoda i usluga, te servisa klijentima "UNIQA osiguranja".

Najbolji menadžer u oblasti osiguranja

A koliko kvalitetno vodi to osiguravajuće društvo u BiH, pokazuje i druga "Kristalna prizma" u rukama. Olević je i ove godine dobila nagradu koju sarajevska konsultantska kuća "Revicon" i poslovni časopis "Prizma" dodjeljuju najuspješnijim subjektima u oblasti bankarstva, osiguranja i mikrokreditiranja. Njen utisak povodom dobijene nagrade je da iza svakog uspješnog menadžera stoji tim takvih saradnika.

- Nagrada predstavlja veliko priznanje i satisfakciju za dosadašnji rad i lični trud, ali ovo, prije svega, doživljavam kao priznanje za "UNIQA osiguranje", za sve moje prve saradnike i kolege koji godinama predano doprinose uspjehu kompanije. Duboko vjerujem u rad, red, posvećenost poslu i upornost. Podjednako je bitna i ljubav prema poslu, kao garancija dugorošnog uspjeha bez obzira na tržišne i ekonomske uslove.

Olević kaže da je danas jedan od najtežih zadataka pronaći kvalitetne saradnike.

- Menadžerima nije teško odlučiti šta će njihovi saradnici da rade, već kako ih motivisati da ih slijede. Zato je bitno da se izvrši pravi izbor saradnika, da se pravim osobama dodijele odgovarajuća zaduženja u skladu sa njihovim preferencijama i mogućnostima. To je jedan od najtežih zadataka. Za uspjeh je nužno kontinuirano pratiti i podržavati njihov rad, a stalna komunikacija omogućava dobijanje dragocjenih povratnih informacija. Zato je ona jedan od ključnih izazova sa kojima se danas susreću i najuspješniji menadžeri.

Sve vrste osiguranja na jednom mjestu


"UNIQA osiguranje" u Sarajevu je karakteristično po strukturi i kvalitetu portfelja, ističe Olević, jer je jedina osiguravajuća kuća u BiH u kojoj su podjednako zastupljeni proizvodi osiguranja lica i imovine.

- Posmatrajući tržište kroz vrste osiguranja, evidentno je da oko 40% premije otpada na obavezno osiguranje od odgovornosti za motorna vozila. Za razliku od osiguravajućih društava čiji je fokus na premiji motornih vozila ili pak životnih osiguranja, naš rast i razvoj nije isključivo uslovljen rastom po osnovu ovih vrsta osiguranja. U mogućnosti smo da klijentima ponudimo sve vrste osiguranja na jednom mjestu. Najveći dio portfelja, oko 55% čini životno osiguranje, 23% portfelja odnosi se na osiguranje motornih vozila (osiguranje autoodgovornosti i auto kasko osiguranje), a ostatak od 22% čine osiguranje imovine, osiguranje od posljedica nezgode, zdravstveno osiguranje, te ostale vrste osiguranja.

Ova godina u "UNIQA osiguranju" je započeta predstavljanjem novog proizvoda. Riječ je o individualnom osiguranju za stanovništvo.

- Rezultati prodaje u prethodna dva kvartala su veoma uspješni, stoga očekujemo da će ovaj proizvod nastaviti pozitivan trend i u narednom periodu. Takođe, uveli smo i proizvod za male i srednje preduzetnike, jednostavan i vrlo praktičan proizvod koji jednom polisom osiguranja obuhvata sva neophodna pokrića imovine i zaposlenika malih i srednjih preduzetnika kojima su izloženi u svakodnevnom poslovanju. Do kraja godine planirane su i inovacije po pitanju drugih proizvoda na kojima sada radimo.


Olević navodi da očekivana premija u "UNIQA osiguranju" iznosi 52 mil KM, dok je na kraju drugog kvartala bila veća od 25 mil KM. I ove godine planiraju rast premije i tržišnog udjela.

- Planirane stope rasta smo korigovali u odnosu na prethodne godine, kada je rast uglavnom bio dvocifren. To je bilo neophodno, u skladu sa očekivanim razvojem tržista, kako bismo u otežanim ekonomskim uslovima sačuvali kvalitet i profitabilan rast koji smo uživali tokom svih ovih godina. To je, s druge strane, garancija sigurnosti i našim klijentima i zaposlenima.

Direktorica "UNIQA osiguranja" dodaje da je stanje na tržistu osiguranja u BiH alarmantno, iako je evidentiran blagi rast premije.

- Nužan je ozbiljniji pristup relevantnih organa vlasti, sagledavanje mogućnosti i prednosti razvoja tržišta osiguranja, kao i dugoročne koristi za širu društvenu zajednicu. Potrebna su sistemska rješenja i jaka kontrolna funkcija. Do sada se uglavnom nije imalo sluha za ovu važnu finansijsku branšu, a predlagana zakonska rješenja su uglavnom išla u pravcu postizanja kratkoročnih efekata na teret djelatnosti osiguranja.

Cijenim ljude sa stavom

Godine rada u bankarstvu i osiguranju naučile su Senadu Olević mnogo čemu. Iako svaki dan stiče nove pouke, za naše čitaoce izdvaja jednu.

- U današnje vrijeme, kada je sve ostalo na cijeni, korektnost u poslovanju nekada može biti slabost.

Bas tu korektnost smatra jednom od svojih vrlina, što cijeni i kod drugih.

- Cijenim pouzdanost, korektnost, iskrenost i posvećenost onome što se radi, ljude koji se trude da ono što rade, rade najbolje što mogu. Smatram da su to i moje vrline. Jako cijenim ljude sa stavom i mišljenjem, kao i življenje u skladu sa sopstevnim ubjeđenjima.

Naša sagovornica smatra da je upravo tako i živjela, i da je to jedan od njenih životnih uspjeha.

- Sada kada pogledam unazad, čini mi se da sam, i privatno i poslovno, uglavnom živjela u skladu sa svojim ubjeđenjima, vrijednostima i prema svojim mjerilima. Još jedan životni uspjeh vidim u tome što sam uvijek bila otvorena za promjene i prihvatala ih sa povjerenjem, entuzijazmom i dozom uzbuđenja. Volim izazove, pa ih nekad imam previše u poslu. Oni me drže budnom i dinamičnom.

Mama me čini boljom osobom


Mama je osoba kojoj se najviše divi i bezuslovno vjeruje.

- Razlozi su vrlo jednostavni. Zato što je borac koji je uvijek bio uz mene, u najsvjetlijim i onim manje sretnim trenucima moga života. Zato što me čini boljom osobom svaki dan.

Direktorica "UNIQA osiguranja" je i zaljubljenica u putovanja. Posjetila je mnoge destinacije, a kao najspecifičnije izdvaja Maroko, Siriju i Jordan.

Od gradova u BiH, za nju je najljepše Sarajevo. To je, kaže, grad sa dušom, pa voli često sa prijateljima da prošeta njegovima ulicama.

Lider od malena

U skladu sa ljubavlju iz djetinjstva, Senada Olević uvijek nađe vremena za dobro štivo.

A da nije trebalo da studira književnost, bilo je jasno mnogo godina kasnije. Štaviše, vjeruje da je sklonost ka rukovođenju postojala u njoj od malena.

- Kada se vratim u djetinstvo, sjećam se da sam u školi uvijek bila u prvom redu i predvodila razred na odmor ili izlet. Mislim da je naš životni put dobrim dijelom i predodređen ličnim profilom i preferencijama. Naravno, pod uslovom da iskoristimo prilike koje nam se ukažu, te budemo dovoljno istrajni da ne posustanemo.

Iako se dobro osjeća u poslu kojim se bavi, nikad nije prestala da sanjari o dodatnim zanimanjima.

- Volim svoj posao, imam i dalje entuzijazma i radujem se svakom uspjehu bez obzira da li je mali ili veliki. Ono što bih još voljela je da se bavim hortikulturom, a kako sam zagovornik toga da nikada nije kasno da postavite novi cilj ili sanjate novi san, ne sumnjam da ću u tome i uspjeti.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.