NavMenu

Milan Radović, direktor Nove banke Banja Luka - Nastavak rekordno dobrih rezultata

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 17.05.2015. 20:26
Komentari
Podeli

Milan RadovićMilan Radović
Nova banka Banja Luka je prošlu godinu završila sa najboljim rezultatom od svog osnivanja, a ako je suditi po početku, tačnije prvom kvartalu 2015, u godini pred nama očekuje se nastavak tog trenda, odnosno rast od 20%, najavljuje Milan Radović, prvi čovjek Nove banke Banja Luka.

Kako ste zadovoljni rezultatom iz 2014. godine?

- Mi smo u prošloj godini imali dobit od 11,5 mil KM, što je rast u odnosu na 2013. godinu za 15%. To je veoma dobar rezultat, tačnije najbolji rezultat od kada banka posluje. Banka je završila godinu sa 650 zaposlenih, mrežom od 60 poslovnica i mogu da kažem da smo premašili sve ciljeve postavljene za 2014. godinu i to bilansno gledano za čak 20%.

Da li je taj uzlazni trend nastavljen i u ovoj godini?

- Taj trend se nastavlja i u ovoj godini. Dobit za prvi kvartal ove godine je veća za 27% nego za isti period lani i iznosi više od 3 mil KM. Ako se ovaj trend nastavi, očekujemo dobit na kraju ove godine od oko 14 mil KM, što će predstavljati značajan rast, za oko 20%, u odnosu na isti period prošle godine.

Kakvi su ostali pokazatelji?

- Banka dobro posluje. Broj klijenata stalno raste. Nova banka je dostigla štednju od 700 mil KM, dok ukupni depoziti iznose 1,3 mlrd KM. Ukupan kapital banke iznosi 170 mil KM, od čega je 130 miliona osnovni, dok je 40 miliona dopunski kapital, koji je iskazan u bilansu na poziciji ostalih obaveza.

Da li je u planu povećanje kapitala Nove banke?

- U ovoj godini planiramo povećanje kapitala od oko 12 mil KM i još pet miliona dopunskog kapitala. To znači da će ukupan rast kapitala Nove banke za ovu godinu iznositi oko 17 mil KM. S tim povećanjem kapitala banka će biti veoma dobro kapitalizovana u 2015. godini. Plan nam je da u ovoj godini povećamo i rezerve za kredite za još 10 miliona maraka, te bi dobit nakon plaćenog poreza i izdvojenih rezervi iznosila oko 14 mil KM.

Da li su dobri rezultati banke možda zainteresovali neke potencijalne strane investitore, koji bi možda kupili Novu banku?

- Ima interesovanja, ali to šta će biti zavisi od akcionara da li su voljni da prodaju svoje udjele ili nisu. Nova banka je profitabilna i ukoliko bude konkretnih ponuda, o njima će odlučivati Skupština akcionara.

Kad smo kod akcionara, nedavno je došlo do promjene strukture akcionara. O čemu se tu radi?

- Promjena strukture akcionara je očekivana, "Adriatik fond", koji je bio značajan akcionar, zbog zakonskih obaveza morao je da proda akcije, jer je bio formiran na rok od sedam godina. On treba da se ugasi i to je bio način da se njegove akcije prenesu na postojeće akcionare kupoprodajom i da se jednostavno promijeni struktura vlasništva. Akcionari su samo promijenili strukturu, a ništa suštinski se nije promijenilo. Banka i dalje odlično funkcioniše i radi, a ta promjena strukture sigurno se neće odraziti na promjenu menadžmenta i Nadzornog odbora banke. Skupština akcionara je zadovoljna rezultatima koje Nadzorni odbor i Uprava banke postižu, tako da neće biti značajnijih promjena.

Nova banka je vjerovatno u proteklih nekoliko godina bila banka koja je imala naveću ekspanziju u širenju poslovnica. Da li će se i taj trend nastaviti?

- Mi smo prebacili ciljeve koje smo imali i u narednom periodu ekspanzija neće biti velika kao u prethodnom periodu. Imamo u planu otvaranje dvije poslovnice u Sarajevu, federalnom dijelu, još po jedne u Banjaluci i Mrkonjić Gradu. Ono što nam ostaje kao fokus u narednom periodu je širenje u Bihaću i Cazinu, pošto već imamo Sanski Most i Ključ. Međutim, o tome ćemo više razmišljati u 2016. godini. Banka je došla na nivo od 65 poslovnica, što je izuzetno dobro, ako se ima u vidu da Nova banka ima mrežu od 120 bankomata i 3.000 POS terminala.

Da li klijenti Nove banke mogu očekivati neke novine u 2015. godini?

- Završavamo projekat mobilnog bankarstva, koji ćemo ubrzo ponuditi našim klijentima, i završavamo projekat lojalti program s trgovcima, gdje bi svi naši klijenti imali popuste kod određenih trgovaca. Trenutno završavamo pilot-projekat sa "Sport Visionom", gdje naši klijenti mogu da ostvare popust i do 20 odsto.

Misija MMF-a, koja je boravila u BiH, iznijela je preporuke vlastima da se povećaju obavezne rezerve banaka i radi na uvođenju "Bazela 2". Da li mislite da se to može odraziti na bankarski sektor u BiH?

- Preporuke MMF-a za uvođenje "Bazela 2" sigurno su dobre, ali moram reći da Agencija za bankarstvo RS na tome već uveliko radi i vjerujemo da će se taj proces do kraja godine završiti. Što se tiče nivoa obaveznih rezervi, to je stvar procjene Centralne banke BiH i Fiskalnog vijeća BiH. Svakako da bi povećanjem obaveznih rezervi bila smanjena količina novca u opticaju, jer novac koji banke izdvajaju za rezerve nije mobilan, ali je garancija stabilnosti bankarskog sistema. Ako je procjena da bi trebalo napraviti veći sigurnosni "bafer", mi nismo protiv toga.

Da li je potrebno učiniti nešto da bankarski sektor u BiH bude još bolji?

- Mislim da je bankarsko tržište BiH korektno uređeno i da funkcioniše po svim pravilima. Prije mislim da, što se tiče bankarskog sistema, treba više razmišljati o dovođenju investitora koji će preko banaka vršiti plasman svojih sredstava i mislim da se na tome treba raditi, jer kvalitet banke zavisi od kvaliteta portfelja. Jer, ako mi dovedemo kvalitetne investitore koji će donijeti svoj novac i zadužiti se za kvalitetne projekte, povećaće se kreditna aktivnost banaka, a s druge strane povećaće se zaposlenost i prihodi u budžet.
NPL Nove banke duplo niži od prosjeka u BiH

Mnogi stručnjaci se slažu da je udio loših kredita u portfelju banke (NPL) najvažniji pokazatelj kvaliteta aktive i zdravlja banke. Kakvo je stanje NPL-a u Novoj banci Banja Luka?

- Svakako da je najvažniji pokazatelj NPL, odnosno udio loših kredita. On je u Novoj banci pao na 6,9%. Koliko je to dobar pokazatelj, govori da je NPL na nivou BiH oko 15%, što znači da smo mi daleko ispod tog prosjeka. Napominjem da je NPL u Srbiji veći od 20%, u Crnoj Gori oko 18%, u Makedoniji je takođe veći od 20%, što ukazuje da je posmatrano na okruženje nivo NPL-a izuzetno dobar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.