NavMenu

Bojan Vidović, slikar - "Nerazjašnjene emocije" u prestižnoj "Aut" galeriji u Torontu

Izvor: eKapija Utorak, 28.04.2015. 12:33
Komentari
Podeli
Bojan Vidović (Foto: facebook.com)Bojan Vidović
Do kraja maja posjetioci prestižne "Aut" galerije moderne umjetnosti u strogom centru Toronta, u Kanadi, imaju priliku da pogledaju zanimljivu izložbu mladog slikara iz Foče, Bojana Vidovića, porijeklom iz Goražda, koji je diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2012. godine, u klasi profesora Snežane Skoko i Dragana Zdravkovića.

Vidović trenutno živi i radi kao samostalni umjetnik u Foči, a sudeći po dobrom prijemu u Kanadi, predstoji mu i internacionalna slikarska karijera.

- Galerija "Aut" iz Toronta, čiji je vlasnik slikar Ranko Pavić, zaslužna je što se nalazim u Kanadi i imam priliku da predstavim svoj slikarski opus. Javio sam se na njihov konkurs kojim oni pozivaju mlade umjetnike sa Balkana, nakon čega sam dobio vizu na tri godine i za kratko vrijeme su mi organizovali ovu izložbu pod radnim naslovom "Nerazjašnjene emocije", čime sam izuzetno zadovoljan - kaže Vidović, dodavši da uz njihovu podršku slijede izložbe u galerijama širom Kanade, počev od Hamiltona, Kičinera i Otave.

Svečanom otvaranju izložbe, pored redovnih posjetilaca ove galerije, prisustvovalo je i pedesetak predratnih stanovnika Goražda, njegovog rodnog grada, čime je, kako kaže, bio dodatno počastvovan jer su na otvaranje prevalili po nekoliko stotina kilometara.

(Foto: facebook.com)
Otvarajući izložbu, slikar i vlasnik galerije Ranko Pavić je izrazio zadovoljstvo što jubilarnu stotu po redu izložbu krase djela mladog umjetnika "čije slike svojom energijom i originalnošću prijene pažnju na prvi pogled".

Afirmisani Kanadski Slikar Đuro Lubarda, koji takođe vodi porijeklo iz predratnog Goražda, rekao je da je prijatno iznenađen slikama Bojana Vidovića, predviđajući mu blistavu umjetničku karijeru.

U najavnom katalogu za ovu izložbu, istoričar umjetnosti iz Amerike, sa univerziteta Omaha, Ivona Mašić je naglasila da je Bojan Vidović "vrlo detaljno orijentisan umjetnik, kod koga svaka slika ima jedinstvenu mješavinu boja, što je zaista očaravajuće. Svako djelo jasno oslikava osjećanje tuge ili sreće, a ponekad oboje, što je razlog zašto je naslov za ovu izlozbu savršen jer je kao spoj mješovitih emocija".

Izložene slike iz opusa "Nerazjašnjene emocije" uglavnom su portreti, ali ne svakidašnji, jer u sebi imaju mitske motive, u kojima se mogu prepoznati obični ljudi pored nas.

- Svim slikama je zajedničko to što su odraz vremena u kome se nalaze i koje ih veže, otkrivajući svaki put neku od tajni, kojima nema kraja. Moj krajnji cilj je da izrazim i prenesem lična osjećanja i dublji smisao ličnog doživljaja posmatranog lica koje projektuje mješavinu osjećanja koja se automatski aktiviraju i stvaraju jedan likovni jezik i likovnu priču - pojašnjava Vidović svoju slikarsku ideju.


(Foto: facebook.com)
Za njega je, kako kaže, ovo dobar početak za afirmaciju u svijetu umjetnosti, što potajno sanjari svaki mladi umjetnik.

- Mislim da sam napravio džinovski korak preskočivši iz Foče u Toronto, gdje je šansa za umjetnike daleko veća, kaže Vidović, dodajući da je uzbuđen, srećan i počastovan što su njegove slike "krenule" po Kanadi.

Ovaj mladi slikar, pun elana i stvaralačke energije, učestvovao je do sada na dvadesetak grupnih izložbi, slike je izlagao na brojnim umjetničkim festivalima u zemlji i regionu, a dobitnik je i nagrada na brojnim takmičenjima iz dizajna, grafike i slikarstva.

- Tehnike koje koristim su raznovrsne, počev od ulja na platnu, akrila na kartonu, tuša, akvarela, pa do suvih pastel paint markera. Volim da koristim nekonvecijalne materijale da bih postigao željeni cilj, pojašnjava Vidović, dodavši da je opus "Nerazjašnjene emocije" nastao poslije završetka Akademije i suočavanja sa realnošću, koja nastupa nakon završetka studija.

Ovaj mladi umjetnik, nakon što su mu otvorena vrata za galerije u Kanadi, s pravom očekuje da će mu se ubrzo pružiti prilika da svoj slikarski opus konačno predstavi i na samostalnim izložbama u Foči, gradovima Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije, prenosi 058.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.