NavMenu

Karlheinz Dobnigg, direktor Raiffeisen banke - Uspjeh dolazi ako ste sretni i zadovoljni poslom

Izvor: eKapija Utorak, 14.04.2015. 15:08
Komentari
Podeli
Karlheinz DobniggKarlheinz Dobnigg
Uspješnu bankarsku karijeru započeo je 1995. godine kao savjetnik u Bank Austria Creditanstalt. Dugo godina radio je u Biochim banci u Bugarskoj, te HVB-Central Profit banci i Novoj banjalučkoj banci. U maju 2007. godine dolazi u Raiffeisen banku u Bosni i Hercegovini, a za člana Upravnog odbora te banke imenovan je 2008. godine.

Od 2012. do 2014. godine obavljao je funkciju zamjenika generalnog direktora, a na ljeto prošle godine postaje prvi čovjek ove banke u BiH.

Austrijanac Karlheinz Dobnigg je odrastao u planinskom gradu Gornje Štajerske. Volio je matematiku i brojke i još kao osnovcu to su mu bili najdraži časovi. Tokom školovanja, bio je fasciniran berzama i kretanjima dionica, "te sam uvijek želio saznati više informacija o tome kako tržište funkcioniše".

- Kao i većina dječaka, uživao sam u fudbalu, skijanju, plivanju i tenisu. Iako sam oduvijek imao želju da naučim svirati gitaru, na kraju sam naučio svirati trubu koju rado zasviram i danas prilikom druženja sa prijateljima. Prije dolaska u Sarajevo, jedan period živio sam u Bugarskoj – kaže Dobnigg na početku razgovora za portal "eKapija.com".

U toku jednog školskog programa, proveo je nekoliko dana u poslovnici Raiffeisen banke u Austriji, a nakon nekoliko godina pridružio se Raiffeisen grupaciji kao njen uposlenik.

Osvrćući se na studentske dane, kaže da se mogao potruditi da ponekad bude malo bolji (smijeh), "ali se nadam da sam barem nekim profesorima ostao u sjećanju".

Uspjeh ide uz zadovoljstvo


Ističe da nema jednoobraznog recepta za to kako postati uspješan u bilo kom poslu. Prema njegovom mišljenju, rad, red i disciplina, kao i posvećenost poslu kojim se bavite, se podrazumijeva.

- Smatram da uspjeh možete ostvariti samo ukoliko ste zadovoljni i sretni zbog posla koji radite – kaže naš sagovornik.

Zbog prošlogodišnjih poplava, 2014. je i za Raiffeisen banku bila izazovna, baš kao i za cijelu privredu. Dobnigg kaže da su kroz optimizaciju troškova i poslovnih procesa, te prilagodbu novim tržišnim uslovima, uspjeli zadržati tržišnu poziciju, stabilnost poslovanja, kao i obogatiti i unaprijediti ponudu proizvoda.

- Krajem 2014. godine, klijentima smo ponudili POS uređaje za beskontaktno plaćanje kao i beskontaktne kartice za brže i sigurnije plaćanje, dok smo u segmentu poslovanja sa pravnim licima svoju ponudu obogatili faktoring uslugom koja, kroz ustupanje potraživanja Banci, osigurava likvidnost i stabilnost poslovanja preduzeća. Vjerujemo u naš model poslovanja u čijem su fokusu klijent i njegove potrebe, a zajedničkim naporima svih zaposlenika Banke uspjeli smo spremno odgovoriti na sve izazove koji su se našli pred nama.

U svakodnevnom poslu, kaže, uči se nešto novo. Smatra to kontinuiranim procesom kojeg bi trebalo objeručke prihvatiti. Fokusiranje na zajedničke ciljeve, ali i kvalitetna komunikacija, iskrenost i međusobno poštovanje su ono što posebno cijeni kod kolega.

- Sve što radite, svaki izazov sa kojim se suočite i iskustvo kroz koje prođete nauči vas nečemu i čini vas onim što jeste. U poslu koji obavljam od izuzetne važnosti je biti otvoren prema novim idejama i sugestijama kao i biti dio tima.

Voli svoj posao i izuzetno cijeni ljude sa kojima sarađuje. Kaže da ne može zamisliti da se bavi nečim drugim. Da opet bira profesiju, isto bi izabrao. Iskrenost, tolerancija, zahvalnost i posvećenost onome što radite su za njega najveće životne vrijednosti.

- Postulati po kojima živim jesu da je međusobno uvažavanje osnova za dobru saradnju i komunikaciju, bez obzira na pol, dob, nacionalnu pripadnost ili funkciju koju neko obavlja unutar organizacije. Isto, također, očekujem i od ostalih kolega u mom okruženju.

Austrija omiljena destinacija

Iako nema dovoljno vremena za skijanje i golf, to su mu omiljene aktivnosti. Voli putovanja Evropom i svijetom, ali priznaje da otkako živi i radi van svoje države, njegova najdraža destinacija je mjesto gdje je rođen i gdje mu i danas žive roditelji, porodica i prijatelji iz djetinstva.


- Kada ste u poslu koji zahtjeva vašu angažovanost i po deset ili dvanaest sati dnevno, shvatite koliko je vrijedno da vrijeme koje imate na raspolaganju provedete sa svojom porodicom.

A kada poslovne obaveze ostavi iza sebe, vrijeme nastoji da provede sa svojom porodicom i prijateljima, trudeći se da zajednički osmisle način kako da najbolje iskoriste i provedu slobodne dane.

Sarajevo je, kaže, njegov drugi grad.

- Već dugo vremena sam tu i u potpunosti sam se saživio sa ljudima i kulturom ovdje. Kada god sam u prilici, vikende najradije provodim na otvorenom na nekoj od okolnih planina.

Divi se ljudima koji se zauzimaju za svoje principe i stoje iza toga, "ali koji su istovremeno spremni na kompromis do određene mjere".

- Našem društvu je potreban otvoren dijalog, ali i kompromis kako bi išli naprijed.

Zadovoljan je onim što jeste.

- Naravno, čovjek stalno radi na sebi, stiče novo iskustvo i na taj način postaje svjestan šta je to što bi volio raditi u nekom budućem periodu. Kako ste stariji i iskusniji, shvatite da vrlo često morate ići korak po korak, nemoguće je samo praviti velike planove, zacrtati ih i držati se tog cilja. Život je nepredvidljiv tako da nikada ne znate u kojem će se smijeru razvijati ostvarenje neke ideje. Svaki naredni korak koji ispunite ukaže vam na to da li idete u dobrom smijeru ili trebate uraditi nešto drugačije.

Život je za njega uvijek učiniti korak dalje, "bez obzira na uspone i padove, ali i znati naći balans jer jedino tako možete biti zadovoljni".

- Bez obzira na funkciju koju obavljate, smatram da je bitno ostati skroman i pristupačan. Ali ono što je ključno je da je moja porodica uvijek tu uz mene kao podrška, bez obzira na to što radim. Zbog toga sam sretan čovjek i to je moj najveći uspjeh.

Teodora Brnjoš


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.