NavMenu

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH - Političar sa stavom

Izvor: eKapija Utorak, 20.03.2012. 14:34
Komentari
Podeli

Željko Komšić rođen je 20. januara 1964. godine u Sarajevu, gdje je završio svoje osnovno i srednje obrazovanje, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom školovanja bio aktivan u studentskom pokretu. Završio je Georgetown Leadership Seminar (Edmund A. Walsh School of Foreign Service, Georgetown University,Washington, D.C.).

Od 1992. godine radio je kao diplomirani pravnik u Zavodu za mirovinsko osiguranje BiH. Odmah nakon agresije na BiH dobrovoljno pristupio u redove Armije BiH, pokazao izuzetnu hrabrost u odbrani Sarajeva i odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem "Zlatni ljiljan". U vojsci dobio čin natporučnika i na vlastiti zahtijev demobilisan početkom 1996. godine.

Od 1996. do 1998. godine radio u Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH. Aktivno politički djeluje u Socijaldemokratskoj partiji BiH i biva izabran za vijećnika grada Sarajeva. Od 1998. do 2000. godine obavlja dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Sarajeva.

Na lokalnim izborima 2000. godine izabran je za vijećnika, a potom za načelnika općine Novo Sarajevo, gdje ostaje na dužnosti do jeseni 2001. godine.

Nakon uspostave diplomatskih odnosa BiH sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, 2001. godine postavljen je na dužnost prvog izvanrednom i opunomoćenog ambasadora BiH u Beogradu. U proljeće 2003. godine dao je ostavku na dužnost ambasadora BiH u SRJ u znak neslaganja sa nacionalističkim konceptom vlasti u BiH.

Izabran u najuže rukovodstvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2004. godine obavljao dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva. Na lokalnim izborima 2004. godine pobijedio i izabran za načelnika Općine Novo Sarajevo.

Na kongresu SDP BiH izabran za dopredsjednika Socijaldemokratske partije BiH.

Na općim izborima 2006. godine u BiH kandidirao se za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, pobijedio i izabran na dužnost člana Predsjedništva BiH sa četvorogodišnjim mandatom, počev od 01. oktobra 2006. godine.

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzeo je 06. jula 2007. godine. Nosilac je odlikovanja Svete stolice Commando con placca dell`Ordine Piano. Komšić je počasni građanin St. Louisa (Missouri, USA) i El Pasa (Texas, SAD).

Oženjen je i otac jedne kćerke. Živi u Sarajevu, bio je aktivni sportista, dosta vremena posvećuje društvenim i humanitarnim aktivnostima, a rado je viđen među svojim sugrađanima.

Svojom ostavkom koju je 19. marta 2012. godine podnio na sve funkcije u SDP-u šokirao je javnost.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.