Izvor: eKapija | Utorak, 31.07.2012.| 11:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osman Topčagić, šef misije BiH pri EU - Bosna je Evropa sama po sebi

Osman Topčagić, Sarajlija rođen u oktobru 1951. godine trenutno obavlja funkciju šefa bh. misije pri EU na koju je imenovan sa pozicije direktora Direkcije za evropske integracije.

U priči o svom porijeklu ističe da njegova majka potiče iz stare sarajevske porodice, čiji je otac bio trgovac koji je poslovao sa Bečom i Bumpeštom i Istanbulom. Imao je veliku kuću, nasuprot biblioteke, mnogo prodavnica i drugih nekretnina. Njegov otac je rođen u Visokom, čiji su preci došli iz Užica u Srbiji u devetnaestom stoljeću.

Topčagić je išao u Prvu Gimnaziju, koja je najbolja u Sarajevu. Iističe da su bili religiozna porodica, ali da to nisu pokazivalu javno u to vrijeme.

Kad mlad putovao je sa Jugoslovenskim folklornim orkestrom i bilo ih je iz cijele Bosne. "Mnogo uživao u tome. Kao student išao sam s njima u Francusku, Belgiju, Korziku i Marsej. Svirao sam čelo. Proveo sam mjesec u Parizu 1974. Mogao sam to sebi priuštiti. Bila nas je cijela grupa i organizirali smo fudbalsku utakmicu. Jugosloveni protiv cijelog svijeta!", prisjeća se Topčagić.

Studirao je matematiku u Sarajevu i njegov prvi posao je bio u Zenici, na Metalurškom institutu.

"Onda nije bila tradicija da se seli zbog posla. Svi su ostajali kući tako da se Zenica smatrala dalekom od kuće! Nakon toga sam se vratio u Sarajevo i programirao NCR kompjutere za velike projekte. Putovao sam u Beograd, Prištinu, Istru, Zagreb", priča on.

Oženio se 1980. sa Edinom Topčagić, rođenom Hadžiselimović i unajmili fin stan u ulici Ferhadija. Bilo je to kaže vrijeme lijepog životnog standarda. Imali su auto i mogli su putovati, odmore su provodili u Francuskoj i Italiji.

"Mnogo sam putovao poslovno, u Njemačku i Nizozemsku, na primjer. Bilo je to vrijeme socijalne jednakosti, kvalitetnog obrazovanja i zdravstvenog osiguranja. Ja sam bio za te stvari. Brinuli smo se šta će se desiti kada Tito umre. Pitali smo se: `Hoće li biti rata? Hoće li Rusi doći?` Svi smo željeli braniti Jugoslaviju", napominje Topčagić.

Kako dijete volio se igrati svojim prijateljima u bašti Titove vile u Stojčevcu. Bila je veoma luksuzna, što je bilo tako uobičajeno kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih.

"Bili smo ja – musliman, jedan Srbin, jedan Židov, jedan Rom i jedan Crnogorac. To je bilo tipično za to vrijeme", naglašava Topčagić

i danas voli izlaziti na kafu s prijateljima i razgovarati s njima. Ipak, kako kaže, Sarajevo nakon rata nije pomiješano tako kako je prije bilo. Nije se rekonstituisalo kao prije. Ali, na neke druge načine, interesantnije je nego što je bilo, zbog ambasada i internacionalnih organizacija.

"Sada je jedan od Evropskih glavnih gradova. Bernard Henri Levi, francuski filozof, upitan je jednom kako Evropa treba izgledati u budućnosti i odgovorio je da treba biti kao Bosna `koja je kao Evropa sama po sebi`. To mi se mnogo sviđa“, zaključuje on.

Iz biografije:

Završene škole

Diplomirani matematičar, 1975, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet
I Gimnazija u Sarajevu, klasični smjer 1970
Srednja muzička škola u Sarajevu, 1972
Osnovna škola u Sarajevu, 1966

Strani jezici Engleski i Ruski

Kretanje u službi:

2008 - šef Misije BiH pri Evropskim zajednicama u Briselu

2003 - 2008 : Direktor Direkcije za evropske integracije
2002 – 2003: Ministar-savjetnik u Misiji Bosne i Hercegovine pri EU i NATO u Briselu
1998 – 2001: Ambasador Bosne i Hercegovine u UK
1996 – 1998: Ambasador u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u sjedištu
1994 – 1996: Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
1993 – 1994: Pomoćnik ministra za informatiku, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine
1990 – 1994: Direktor Informacionog sistema, UNIS-Komerc, Sarajevo
1985 – 1990: Rukovodilac Informaciono-dokumentacionog centra, UNIS-Institut, Sarajevo
1979 – 1984: Sistem-inženjer specijalista i vođa projekta, UNIS-Infos (kasnije UNIS Unidata), Sarajevo
1978 – 1978: Samostalni programer, Organizator, Republički zavod za statistiku, Sarajevo
1975 – 1978: Asistent istraživač, Metalurški institut, Zenica

eKapija.ba/esiweb.org

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.