NavMenu

Meliha Alić, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke

Izvor: Vlada FBiH Utorak, 05.06.2007. 11:43
Komentari
Podeli

Rođena je 12 05. 1948. u Brčkom. Diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, odsjek za matematiku i nacrtnu geometriju.

Od 1971.-1992. godine bila profesorica matematike u matematičko-informatičkim odjeljenjima Druge gimnazije u Sarajevu (pod njenim rukovodstvom na Međunarodnim olimpijadama iz matematike pet učenika osvojilo olimpijske medalje). 1992. god. osnovala ratnu školu u Novom Sarajevu.

Funkciju direktorice Druge gimnazije u Sarajevu obavljala od 1993.- 2003. Klub "Mladi talenti", koji okuplja nadarenu i talentovanu djecu (kroz ovaj klub prošlo je više hiljada djece) osnovala je 1994. godine.

Iste godine imenovana je za vođu olimpijske ekipe Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu (Tom prilikom osvojena je i prva olimpijska medalja za Bosnu i Hercegovinu), Od 1997. -2000. godine intenzivno radi na pripremi škole i nastavnog kadra za uvođenje Međunarodnog programa u nastavu Druge gimnazije Sarajevo, te 2000. godine uvodi IB Diploma program (program međunarodne mature u sklopu kojeg se nastava izvodi na engleskom jeziku i nakon čijeg polaganja učenici dobivaju Internacionalnu diplomu koja je verificirana u preko 150 zemalja svijeta), Koautor je udžbenika "Matematika za I razred gimnazije".


Učestvuje u izradi nastavnih planova i programa i reformi obrazovnog sistema u BiH.
Članica je i osnivač mnogih nevladinih organizacija. Jedna je od osnivača Stranke za BiH, članica Predsjedništva Stranke za BiH, članica Izvršne komisije SBiH. Od 1998.-2000.godine poslanica je u Skupštini Kantona Sarajevo (predsjednica Kluba poslanika) i delegat u Domu naroda Federacije BiH, a od 2000.-2002. godine poslanica je u Skupštini Kantona Sarajevo, delegat u Domu naroda FBiH i dopredsjedavajuća Doma naroda F BiH.

Od 2002.-2006. godine poslanica je u Skupštini Kantona Sarajevo i Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda Federacije BiH.
Dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja: Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za ukupan doprinos razvoju Grada Sarajeva u oblasti obrazovanja 2001. godinu, Zahvalnice Helsinškog komiteta, za rad na promociji i unapređenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovni, 1998. godine, Zlatne plakete za samoprijegoran rad i afirmaciju Druge gimnazije Sarajevo.
Nosilac je mnogobrojnih diploma i certifikata za aktivno učestvovanje na mnogobrojnim seminarima, konferencijama i okruglim stolovima u zemlji i inostranstvu o temama obrazovanja, prava djece i omladine i afirmacije žena u društvu i politici.

Članica je lobi-grupe žena za održivi mir u Jugoistočnoj Evropi.

Udata je i majka jednog djeteta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.