NavMenu

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Izvor: eKapija Petak, 13.01.2012. 16:36
Komentari
Podeli

Vjekoslav Bevanda, nakon dogovora šest vodećih političkih stranaka u BiH, 12. januara 2012. godine imenovan je za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ovu funkciju prihvatio je kao "poseban izazov i mogućnosti da se prekine negativan politički tok koji erodira dosad postignute uspjehe u izgradnji BiH". U svom ekspozeu, Bevanda je istakao da će prioriteti buduće Vlade biti ekonomsko jačanje i rast standarda. Za njega, evropske integracije su jedini put koji BiH vodi u bolju budućnost.

Vjekoslav Bevanda rođen je 13. maja 1956. godine u Mostaru gdje je završio osnovnu školu 1971. godine i gimnaziju 1975. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, smjer -Finansije, u januaru 1979. godine.

Između 1979. i 1989. godine radio je u Zrakoplovnoj industriji "Soko" Mostar kao: referent finansiranja investicija, rukovodilac Službe platnog prometa, direktor Sektora bankarskih poslova, direktor Posebne finansijske službe i direktor Interne banke.

Od 1990. do 1993. godine radio je u APRO banci Mostar kao: direktor Sektora factoring, zamjenik direktora Banke i direktor Banke. Nakon toga, do 1999. godine je radio u preduzeću Eurosped group Zagreb kao član uprave, a u Nord Adria Trieste i Nord Adria Wien kao direktor.

Od 2000. do 2001. godine bio je zaposlen u Euro centru Split kao direktor, a u periodu od 2001. do 2007. godine kao direktor Commerce bank d.d. Sarajevo, CBS bank d.d. Sarajevo, te NLB group - Filijala Mostar i Glavna filijala Mostar.

Politička karijera Vjekoslava Bevande počela je 2007. godine, kada je kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) postavljen za ministra finansija i zamjenika premijera u Vladi Federaciji BiH. Prije toga nije bio na fukcijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH.

U izvještajima Centra civilnih inicijativa, koje prenosi Centar za istraživačko novinarstvo, navodi se da je Bevanda izostao sa 16 od ukupno 133 sjednice Vlade FBiH, održane u prve tri godine ovog mandata. U tom periodu Ministarstvo finansija FBiH je bilo vodeće po broju realizovanih mjera – njih 707.

Od 38 planiranih, na sjednicama Vlade su utvrđena 23, a u Parlamentu FBiH je usvojen 21 zakon, predložen iz ovog ministarstva. Uprkos činjenici da je riječ o tek 55 posto realizacije, ovo je uvjerljivo najuspješnije ministarstvo u tom segmentu. Prije nego je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na Općim izborima 2010. Bevanda je izabran u Parlament FBiH.

Oženjen je suprugom Ljiljanom i ima dvije kćerke.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.