Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.10.2014.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Enes Čengić, direktor kompanije "Energoinvest" - Slijedi posao u Crnoj Gori vrijedan skoro 30 mil EUR

Enes Čengić
Enes Čengić
"Energoinvest", lider u energetici u ovom dijelu Evrope, do kraja 2014. godine potpisaće ugovor i već sljedeće početi gradnju fabrike visokonaponskih prekidača u Sarajevu. Posao u Albaniji vrijedan 31 mil EUR je nedavno uspješno završen, a kompanija je već dobila projekat od 29 mil EUR u Crnoj Gori. Samo u 2014. godini ugovoreni su poslovi u iznosu od 280 mil EUR.

Enes Čengić, direktor kompanije "Energoinvest", u intervjuu za portal "eKapija.com" govori dokle se stiglo sa najvećim projektom u novijoj istoriji kompanije - gradnjom trafostanice u Alžiru, o saradnji sa hrvatskim "Končarom", o problemima sa naplatom poslova u Iraku i Libiji, te o drugim značajnim projektima u regiji i inostranstvu.

eKapija: Krajem septembra najavljena je izgradnja fabrike visokonaponskih prekidača u Sarajevu, a koju ćete graditi u saradnji sa turskom kompanijom "Temsan". Koliki će biti kapaciteti, koliko zaposlenih i gdje će se izvoziti proizvodi?

- U fazi smo pripreme kompletnog projekta. Fabrika će raditi visokonaponske prekidače različitih naponskih nivoa. Planirano je 70 uposlenika, a u tu brojku nisu uključeni kooperanti koji će aktivno učestvovati u proizvodnji komponenata i materijala navedenog proizvoda. Plasman proizvoda, osim u BiH, planiran je i na tržište Republike Turske, Meksika, kao i na tradicionalna tržišta kompanija "Energoinvest" i "Temsan", a to su Bliski istok, sjeverna Afrika, Azija i zemlje istočne Evrope.

eKapija: Kada se očekuju prvi radovi na budućoj fabrici i na koji način učestvuje "Energoinvest", a na koji "Temsan"?

- Planiramo do konca 2014. godine završiti studiju izvodljivosti i potpisati Glavni ugovor o izgradnji fabrike, te bi u 2015. trebalo da počnemo izgradnju fabrike. "Energoinvest" bi trebalo da bude većinski vlasnik i udio bi se ostvario ulogom tehničke dokumentacije, prenosa tehnologije i objektom proizvodne hale na lokalitetu Stup u Sarajevu. Udio turskog partnera "Temsan" trebalo bi da se ostvari stredstvima potrebnim za adaptaciju prostora za proizvodnju, nabavkom proizvodnih mašina i ispitne opreme, te obezbjeđenja sredstava za izradu prototipova i tipskih ispitivanja.

eKapija: Na koji način će ta nova fabrika uticati na proizvodnju i poslovanje one u Meksiku?

- Novoosnovana fabrika trebalo bi da bude dio kompletnog proizvodnog kompleksa koji će činiti fabrika na Stupu, fabrika u Meksiko Sitiju, kao i fabrika "Temsana" u Ankari.

eKapija: Gradnja trafostanice u Alžiru je najveći projekat u novijoj istoriji "Energoinvesta". Dokle se stiglo sa tim i koja oprema iz vaše proizvodnje je predviđena za taj posao?

- U Alžiru "Energoinvest" realizuje višemilionske ugovore za trafostanice. Naša kompanija je u oštroj konkurenciji sa velikim svjetskim kompanijama pobijedila na tenderu za izgradnju trafostanice jačine 400 kV u Alžiru. Riječ je o ugovoru vrijednom više od 52 mil EUR, a investitor je "Sonelgaz" (Elektroprivreda Alžira). I ovaj projekat se radi po sistemu "ključ u ruke". Ovo je najveći projekat "Energoinvesta" u novijoj historiji. U ovoj zemlji postoji ogroman potencijal u energetici i mi ćemo učiniti sve da dobijemo i nove poslove.

U okviru ugovora, za izgradnju 60 kilovoltne stanice TS "Mahdia", kojeg naša kompanija realizira u saradnji sa Elektroprivredom Alžira ("Sonelgaz") izvršena je isporuka opreme, odnosno, ormara za telekomunikacionu mrežu. Po prvi put je dogovoreno da "Energoinvest" radi nabavku, sklapanje i integraciju telekomunikacijske opreme, koja će se po završetku pripremiti za izvoz i implementaciju u trafostanici "Mahdia". U samom procesu proizvodnje i integracije predmetne opreme, koji smo realizirali u fabrici TEO u Blažuju, gdje je izvršeno i fabričko ispitivanje ormara za telekomunikacionu mrežu, trajno je generirano operativno jezgro znanja i izvrsnosti pod okriljem kompanije "Energoinvest", a koje je u konačnici proizvod Bosne i Hercegovine.

eKapija: Osim Alžira, koje aktuelne poslove biste još izdvojili u inostranstvu?

- U Albaniji radimo na izgradnji dalekovoda na liniji Tirana – Morina, naponske jačine 400 kV. Vrijednost ugovora, kojeg finansira Njemačka razvoja banka (KfW), iznosi blizu 29 mil EUR, a radi se o projektu po sistemu "ključ u ruke", što znači da "Energoinvest" izvodi projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon. Ovaj posao radimo za OST Albanija (Elektroprenos Albanije).

Ovo nije prvi projekat koji naša kompanija realizuje u Albaniji. "Energoinvest", za istog nauručioca sada realizuje projekat izgradnje dalekovoda 110 kV (Južna Albanija), u vrijednosti skoro 30 mil EUR, što znači da u Albaniji radimo na projektima ukupne vrijednosti oko 60 mil EUR. Takođe, upravo smo se vratili iz Albanije gdje smo pustli pod napon jedan dio dalekovoda 110 kV, i svi prisutni, od investitora do njemačkih partnera, bili su izuzetno zadovoljni urađenim poslom. Još jednom se pokazalo da "Energoinvest" radi kvalitetno i na vrhunskom nivou.

U Etiopiji "Energoinvest" radi na izgradnji dalekovoda 230 kV za Elektroprivredu Etiopije. Projekat je vrijedan oko 45 mil USD i u završnoj je fazi.

U Iraku radimo projekat izgradnje četiri trafostanice 132/33/11kV, u regiji Kurdistana (Erbil), kao i na proširenju, odnosno, izgradnji dodatna dva dalekovodna polja 132kV na postojećoj trafostanici Soran, također na području Erbila. Ukupna vrijednost predmetnog ugovora je nešto manje od 50 mil USD. Ovaj projekat je dio "stage-a 6" investicionog ciklusa Ministarstva energetike Kurdistana. Projekat je skoro priveden kraju, međutim, zbog rata u Iraku, postoji problem naplate. Samo po tom ugovoru, iračke vlasti su nam dužne preko 12 mil USD, od toga preko 6,5 miliona treba biti prebačeno na naš račun u Sarajevu.

Uložili smo sve napore da na libjijskom tržištu ostanemo i da dobijemo nove poslove. I kada se činilo da se sigurnosna situacija normalizuje, a libijska kompanija AGOCO je dodijelila "Energoinvestu" ugovor za izgradnju trafostanice u Bedi, ponovo je eskalirao ratni sukob. Vrijednost ovog ugovora je više od 2 mil EUR.

U Libji nam tamošnje vlasti duguju više od milion eura, koje zbog rata ne mogu biti transferirani na naš račun, a zarađeni su. S obzirom na aktuelnu situaciju poslovi su stavljani na čekanje, dok se sigurnosna situacija ne stabilizuje. Također, naša kompanija realizira i projekat po ugovoru Maint, kojeg radimo za AGOCO, najveću libijsku naftnu kompaniju. Dobiveni poslovni, njihova uspješna realizacija, svrstali su "Energoinvest" kao lidera u elektroenergetici u ovom djelu Evrope. Potvrda tome je i upravo pristigla obavijest o dobijanju još jednog velikog projekta u regionu. Naime, "Crnogorski elektroprenosni sistem" dodijelio je "Energoinvestu" posao za igradnju dalekovoda od 400 kV Čevo – Pljevlja u ukupnoj vrijednosti cca 29 mil EUR. Ovim je potvrđena i odlična međudržavna saradnja između Crne Gore i BiH, a podršku su pružale aktulene vlasti obje države. "Energoinvest", zahvaljujući ugovorima koje realizira, te ovom novom u Crnoj Gori, omogućit će stabilno poslovanje kompanije, reference i otvaranje vrata za dobijanje novih poslova kako u regionu tako i na drugim tržištima.

eKapija: Ima li "Energoinvest" dovoljno kvalifikovanog kadra za sve ugovorene poslove?


- Vremena kada je "Energoinvest" zapošljavao više od 50.000 radnika su prošlost. Treba nam nove, svježe snage. Danas u firmi radi oko 670 ljudi, ali uvjek ima prostora za nove, stručne ljude, naročito za poslove u inostranstvu. Naši radnici potvrđuju da mi možemo odgovoriti velikim izazovima, velikim projektima, a dobijanje novih poslova, poput ovog u Crnoj Gori, to i potvrđuje. Također, "Energoinvest" aktivno učestvuje u programima zavoda za zapošljavanje, kojim je, u okviru programa za sufinasiranje zapošljavanja pripravnika, data prilika mladim ljudima za sticanje prvog radnog iskustva. Cilj je da tim ljudima stvorimo ambijent za profesionalno razvijanje i rad.

eKapija: Ugovorili ste saradnju sa hrvatskim "Končarom" za nastup na trećim tržištima. Kakva su iskustva i koje su vam kompanije iz regiona još interesantne za buduću saradnju?

- Kao što je poznato, u februaru 2014. godine potpisali smo sporazum o poslovnoj saradnji. Ovim sporazumom usaglašeno je da će ove kompanije sarađivati na području inženjeringa, proizvodnje opreme i izvođenja projekata, i to prvenstveno na "trećim tržištima", zemljama izvan naše regije.

Iako su ove dvije kompanije u prošlosti predstavljale konkurenenciju velikim svjetskim igračima, danas se moramo okrenuti onome što "Končar" može ponuditi "Energoinvestu" i obratno, kako bi na tržištima mogli činiti uspješan tandem. Mi ćemo se za svaki posao boriti sa svojim znanjem i tehnologijama, te nam ova saradnja, ovaj moderan pristup, omogućava jaču poziciju i ponudu potencijalnim investitorima.

eKapija: Koliko ste zadovoljni angažovanjem na domaćem tržištu?

- U Bosni i Hercegovini, nažalost, radimo samo 5% poslova. Međutim, nedavno smo sa "Elektroprenosom BiH" potpisali novi ugovor, vrijedan više od 1,2 mil KM, što je naznaka da bi i na domaćem tržištu bosankohercegovačke kompanije trebale dobijati sve više poslova, naročito one koji se fininsiraju budžetskim sredstvima svih građana BiH.

eKapija: Da li ste generalno zadovoljni poslovanjem u 2014. i šta biste izdvojili od planova za narednu godinu?

- Od rata na ovamo, "Energoinvest" nikada nije imao veću ugovorenost poslova. Mi smo, bez obzira na tešku finanijsku krizu, dobili poslove na zahtjevnim tržištima, kao što su Albanija, Libija, Alžir, Etiopija, Kosovo, Slovačka, Srbija, Makedonija, Irak...Evo i pred potpisom smo ugovora u Crnoj Gori. Nivo ugovorenosti u 2014. godini je cca 280 mil EUR, što je ogromno povećanje u odnosu na raniji period. Za buduće poslovanje, naročito je važno da se nam se otvaraju šanse na regionalnom tržištu u energetici, Crna Gora, Slovenija, tako da vjerujemo da će "Energoinvest" ostati regionalni lider u našoj branši.

Također, u Kongu smo sa "Elektroprenosom Konga", potpisali ugovor u vrijednosti cca 1,4 mil EUR za izgradnju nacionalne telekomunikacijske mreže.

Imamo veliku ugovorenost, međutim naplata realiziranih ugovora ugrožena je sa dva rata, onim u Iraku, i onim u Libiji. Ti ratovi nam znantno otežavaju finansije, ali dobro i kvalitetno urađeni projekti, te dobijanje novih poslova, znak su da će "Energoinvest" ostati regionalni lider u energetici.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.