NavMenu

Deset kompanija u RS dobija novac za uvođenje novih tehnologija - Potpisani ugovori sa Ministarstvom privrede

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 21.10.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je juče u Banjaluci ugovore sa 10 kompanija koje su dobile podsticaje za direktna ulaganja, u okviru linije za uvođenje novih tehnologija u oblasti prerađivačke industrije.

Riječ je o 10 prvorangiranih privrednih subjekata sa rang-liste na čiji je prijedlog Vlada Republike Srpske dala saglasnost na sjednici 14. oktobra, a prema kojom će 207 privrednih subjekata ukupno biti dodijeljeno 7 mil KM.

Nakon potpisivanja sporazuma, Petričević je istakao da se ovaj projekat realizuje sa Svjetskom bankom, te poručio privrednicima da će ovaj javni poziv za sljedeću godinu biti raspisan u prvom kvartalu.

Prema njegovim riječima, privrednicim mogu da računaju na podršku i da u tom pravcu planiraju buduće investicije.

- Značajno je reći da je najveći dio privrednih subjekata iz metalne i drvoprerađivačke industrije ostvario pravo na ova podsticajna sredstva. Tu su i privredni subjekti iz oblasti tekstila, kože, obuće, te industrije papira. Ukupna investicija svih ovih koji su ispunili uslove javnog poziva iznosi 64 mil KM - rekao je Petričević novinarima.

Ministar privrede i preduzetništva istakao je da to pokazuje da ovakav odnos Vlade Republike Srpske daje mogućnost da domaći privrednici ulaganjem i opremanjem svojih proizvodnih kapaciteta drže konkurentnost i produktivnost, te otvaraju nova radna mjesta.

- Upravo kroz ovu podršku otvorilo se 330 novih radnih mjesta u ovim privrednim subjektima, koji ukupno zapošljavaju nešto manje od 20.000 radnika - naveo je Petričević.

Predstavnik preduzeća Scai-adapter iz Broda, koje je dobilo podsticaje Vlade Srpske, Dejan Simidžija naveo je da se ova firma bavi proizvodnjom metalnih podloški i termokućne, zaštite za autoindustriju.

- Zahvalan sam Vladi, koja je prepoznala naš projekat kao perspektivan i koja nas uvrstila na listu za dodjelu sredstva. Sredstva koja smo dobili su značajna i dalje ćemo ih koristiti da nova ulaganja. Podržavamo sve mjere Vlade koje vode poboljšanju privrednog ambijenta - dodao je Simidžija.


On je naveo da je rezultat podsticaja u ovom preduzeću novih 30 do 40 radnika, povećanje obima proizvodnje, a samim tim i povećanje prihoda.

- Firma je na početku godine imala 184 radnika, a sada 235 i stalno se širimo - istakao je Simidžija.

Ugovor o dodjeli podsticaja juče je potpisao i predstavnik preduzeća SIM Technik iz Kotor Varoša Nemanja Savić, koji je rekao da se ova firma bavi mašinskom obradom metala.

- Imamo oko 270 zaposlenih i ovo je četvrti put da dobijamo bespovratna sredstva Vlade, za šta smo zahvalni. Ukupna sredstva koja se dodjeljuju privrednciima nisu mala, budžet se povećava iz godine u godinu i to nam je svima od velike koristi - rekao je Savić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.