NavMenu

Iskoristi vikend - Uživaj u Srpskoj

Izvor: Turistička organizacija RS Srijeda, 14.04.2021. 11:21
Komentari
Podeli
Nacionalni park Kozara (Foto: TORS)Nacionalni park Kozara
Stiglo nam je proljeće, a sa njim stiže i lijepo vrijeme - idealno za boravak u prirodi. Republika Srpska ima veliki broj atraktivno uređenih lokacija u neposrednoj blizini naših gradskih centara.

Predlažemo vam da iskoristite sunčane dane koji su pred nama i provedete ih obilazeći neku od naših destinacija i uživate u njihovoj ponudi.

Nacionalni park Kozara, smjestio se na 25 km od Prijedora i 56 km od Banjaluke. Prostor predstavlja idealnu lokaciju za ljubitelje prirode, šetnji, planinarenja, biciklizma. Pažnju rekreativaca privlači trim staza za odrasle, a tu je i trim staza za djecu, smještena na Mrakovici. Novitet u ponudi NP Kozara je pješačka staza Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen, dužine 4,2 km koja prolazi kroz neke od najljepših dijelova nacionalnog parka. Ono što ovu stazu čini posebnom jeste tzv. via ferrata. Via ferrata je osigurana planinarska staza kojom se, uz pomoć sajle i metalnih gazišta, prelaze nepristupačne stjenovite dionice.

Via ferrata dužine je 26 metara i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a posjetiocu pruža adrenalinsko uzbuđenje. U ponudi su i avantura park za odrasle, a od ove godine u sadržajima avantura parka za djecu, uživaće i najmlađi. Svi posjetioci imaju mogućnost da prirodne ljepote nacionalnog parka upoznaju kroz vožnju biciklima, gdje na samoj lokaciji mogu iznajmiti MTB i električne bicikle.

Etnoselo-muzej Ljubačke Doline nalazi se u selu Ljubačevu, na oko 17km od Banjaluke. Ideja za nastanak ovog etnosela rodila se iz ljubavi prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji.

Ljubačke doline (Foto: TORS)Ljubačke doline
Etnoselo Ljubačke doline je zamišljeno i postavljeno kao muzej na otvorenom sa namjerom da pokaže život jedne zadruge sa ovih prostora, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka.

Etnoselo čine kuće, ambari za žito, mlječar, vajati (zgrade za spavanje), košana za kukuruz, štala, čobanska koliba, šupa za smještaj poljoprivrednih mašina i alata, pčelinjaci, kačara itd. Svi navedeni objekti su autentični i namješteni su autentičnim pokućstvom i upotrebnim predmetima tog vremena. Na drugoj strani, takođe u sklopu sela prenesene su i rekonstruisane kovačka, stolarska, bačvarska radionica, dućan i drugo. Ako vam je nakon šetnje i upoznavanja etnosela potrebna kvalitetna zakuska, u krčmi etnosela možete se okrijepiti tradicionalnim jelima iz ovog kraja.

Hajdučke vode - smještene su na obroncima planine Borja, na udaljenosti svega 23 km od Teslića i oko 60 km od Banjaluke. Božanstven pejzaž, borova šuma i planinski vazduh čine ovaj prostor jedinstvenim u okruženju. Kompleks Hajdučke vode čine hotel, restoranski dio i wellness & SPA centar.

Hajdučke vode (Foto: TORS)Hajdučke vode
U neposrednoj blizini hotela nalazi se travnati fudbalski teren, teren za tenis, igralište za odbojku, košarku i rukomet, ski staza, igralište za djecu kao i staza za šetnju, trčanje i vožnju bicikla u borovoj šumi ukupne dužine 2500m. U blizini Hajdučkih voda nalazi se manastir Liplje do kojeg se dolazi šetnjom kroz selo.

Trebević - Desetak kilometara od Sarajeva , u podnožju guste četinarske šume otkrivamo pravu oazu mira, ali i dobre zabave. Krenemo li iz Sarajeva stižemo u Sunny land. Zabavni park nalazi se na Zlatištu, jednoj od padina Trebevića, sa prelijepim pogledom na Sarajevsku kotlinu.

Trebević (Foto: TORS)Trebević
Za samo 15 – ak minuta iz gradske vreve ući ćete u adrenalinski alpine coaster i tu ćete vrlo brzo zaboraviti na stvarnost i svakodnevne probleme. "Penjete se" asfaltnim putem i nakon nekoliko kilometara stižete na Brus.

Osim respektabilnog ugostiteljskog objekta i nekoliko bungalova u kojima se nalaze luksuzne smještajne jedinice, "poligoni", dječiji grad – igraonica, uređena mjesta za ljubitelje roštilja, tereni za male i avanturističke sportove (planinski bicikli, kvadovi, "paint ball"…), staze za šetnju, koje se u zimskim snježnim danima "preobraze" u skijaške i parking za nekoliko stotina automobila.

Nacionalni park Sutjeska – uživajte u šetnjama po Nacionalnom parku Sutjeska, jednoj od najljepših prirodnih oaza u ovom dijelu Evrope. Posjetite neke od najljepših lokacija i vidikovaca u ovom nacionalnom parku. Put od Prijevora u podnožju Maglića vodi do Suhe ili Trnovačkog jezera koje se nalazi na teritoriji Crne Gore, i čini jedan od svojevrsnih prirodnih fenomena - u obliku je srca. Uputite se do nekih od najljepših vidikovaca sa kojih se pruža polged na Maglić, Volujak, Zelengoru, Tjentište ili vodopad Skakavac…

NP Sutjeska (Foto: Vedrana Džudža)NP Sutjeska
Magični pogledi na ove atrakcije pružaju se sa vidikovaca: Borić, Beškita, Dragoš sedlo.

Ako ste ljubitelji avanture i adrenalina u nacionalnom parku mogu pronaći brojne aktivnosti po svom izboru: hiking, kanjoning, jahanje, vožanja biciklima, quadovima... Nakon cjelodnevnog uživanja u prirodi, priušite sebi odmor u nekoj od planinskih koliba smještenih u netaknutoj prirodi. Probudite se podno Maglića, kraj jezera Donje Bare ili kraj Orlovačkog jezera. Priuštite sebi nezaboravne trenutke u jedinstvenom prirodnom abijentu jednog od najljepših nacionalnih parkova u regiji.

(Foto: TORS)
Centar za posjetioce Pecka nalazi se na 20 km od Šipova i 30 km od Mrkonjić Grada. Centar je smješten u nekadašnjoj osnovnoj školi. Centar je danas početna i povratna tačka za obilazak brojih atrakcija u njegovoj blizini. Izvori Sane, penjalište Pecka, biciklističke staze, sve su to atrakcije koje možet posjetiti i u kojima možete uživati i kao posjetilac Centra. Jedan od veoma bitnih aspekata djelovanja Centra je organizovanje škola u prirodi za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Djeca u direktnom kontaktu sa prirodom prolaze edukativne staze na kojima im se podiže svijest o očuvanju prirode, važnosti proizvodnje i konzumacije organske hrane.


Centar posjeduje odgovarajuću infrastrukturu, parking mjesta za posjetioce kao i ugostiteljske sadržaje. U ponudi su i kvalitetni bicikli za iznajmljivanje, a u blizini Centra se može kampovati. Nedaleko od Pecke nalazi se i eko zona Zelenkovac, živopisno izletište u strogom prirodnom ambijentu koje upotpunjuju drvene kućice, kolibe, mlinovi i drveni mostići. U jednoj od preuređenih vodenica nalazi se i umjetnička galerija.

(Foto: TORS)
Jedan od turističkih bisera Trebinja i okoline svakako je Jazina, koja se smjestila na 17 km od Trebinja, na obali blistavo čiste rijeke Sušice. Ovo mjesto omiljeno je kupalište brojnih Trebinjaca, ali i turista u toku ljetne sezone. Međutim, obzirom na sadržaj i ljepotu netaknute prirode i samog ambijenta lokacija je posjećena već od ranih dana proljeća, kada na lokaciji, ali i u okolini, možete uživati u brojnim aktivnostima, kao što su: pješačenje, biciklizam, kajak ture, planinarenje, ribolov...

Jazina (Foto: TORS)Jazina
Posebnu atrakciju predstavlja idealna gastgonomska ponuda restorana Jazina Club sa velikim brojem domaćih specijaliteta napravljenih od organskih namirnica sa ovog lokaliteta.

Fotogalerija
Iskoristi vikend - Uživaj u Srpskoj
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Ljetuj u RS

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.