NavMenu

Do sada eksproprisano 24% površina za izgradnju HE Dabar, isplaćeno više od 15 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 03.02.2021. 12:02
Komentari
Podeli
(Foto: ers.ba)
Za potrebe izgradnje objekata HE Dabar, prema važećoj projektnoj dokumentaciji, nepohodno je izvršiti eksproprijaciju ukupno 1.020 hektara zemljišta na području opština Bileća, Berkovići i Nevesinje.

Navedena površina obuhvata zemljište na kome je planirana izgradnja brane Pošćenje sa nasipima Grebak i Vrnjača, vodostana i cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade i razvodnog postrojenja, akumulacije u Nevesinjskom polju i kanala kroz Dabarsko polje, što ne uključuje površine koje je ranije trebalo eksproprisati za izgradnju pristupnih puteva i gradilišnih dalekovoda, saopšteno je iz preduzeća HE Dabar, prenosi Radio Nevesinje.

Navodi se da je prioritet prilikom sprovođenja ovog procesa bilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u zoni objekata za čiju gradnju postoji zakonom utvrđena obaveza pribavljanja građevinske dozvole, a to su brana Pošćenje sa nasipima, vodostan sa cjevovodom, te mašinska zgrada sa razvodnim postrojenjem.

Predugovorom o eksproprijaciji između Vlade Republike Srpske i HE Dabar regulisano je da eksproprijaciju provodi Prvobranilaštvo Republike Srpske, zajedno sa područnim jedinicama geodetske uprave, a da plaćanje eksproprisane imovine vrši HE Dabar.

Кada je riječ o zemljištu u zoni objekata koji su navedeni kao prioritetni izvršena je eksproprijacija u obimu od 100%.

Isplatu naknade za eksproprisano zemljište ili nekretninu HE Dabar vrši na osnovu sporazuma potpisanog između vlasnika zemljišta i Prvobranilaštva, a po dobijanju rješenja o izvršenju od nadležnih institucija.

Po tom osnovu, za do sada eksproprisano zemljište, HE Dabar je izdvojila preko 15 mil KM. Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima na početku 2021. godine, HE Dabar, odnosno HE na Trebišnjici, na račune prethodnih vlasnika samo u toku prošle sedmice uplatili su 1,5 mil КM.

U dosadašnjem periodu izvršena je eksproprijacija oko 24% ukupno predviđenih površina, mahom zemljišta. Za veći dio objekata koji se nalaze u zoni akumulacije čeka se rješenje sudskog procesa pokrenutog od strane vlasnika koji se ne slažu sa ranije utvrđenim iznosima.

Postupak eksproprijacije zemljišta u Dabarskom polju, a koji je neophodno izvršiti za potrebe izgradnje kanala, započeće čim se za to stvore uslovi i povuče voda iz Dabarskog polja, potvrđeno je u preduzeću HE Dabar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.