Izvor: eKapija | Petak, 24.01.2020.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE i PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Mnogo toga što se dešava u državi pretače se vrlo slikovito na poljoprivredu, u mozaiku u kom i kompanije i vrijedni pojedinci žele da postignu maksimum od onog što im priroda daje.

Zato su sve ove godine iza nas, pa i 2019. bile burne, manje ili više, pa smo navikli da pratimo borbe malinara, stočara, strukovnih udruženja, izvoznika, i sve to u godini kada se za mnoga pitanja čekalo zeleno svjetlo Vijeća ministara BiH, a koje još nije ni bilo formirano.

Krajem godine otkočen je izvoz mesa u Tursku, čime je rješena višemjesečna agonija stočara. Farmeri su prijetili i blokadom granica, jer je nagomilana roba gubila na vrijednosti.

Trogodišnja borba peradara da plasiraju piletinu u EU dobila je epilog početkom jeseni prošle godine, pa su četiri kompanije dobile dozvolu za izvoz. Pred sam kraj 2019. firma Agreks počela je izvoz konzumnih jaja za EU, tačnije za hrvatske firme.

RS i FBiH su povećale agrarni budžet za 2020. u odnosu na 2019. i najavljuju jaču podršku ruralnom razvoju i zaštiti domaće proizvodnje. Svakako da će i narednih godina biti glavni izazov da se ojačaju lokalni proizvođači i omogući efikasan plasman proizvoda kako na domaćem, tako na regionalnom tržištu. Strpljenja će, izgleda, trebati najviše.

Krenimo redom da vidimo šta su korisnici eKapije najviše čitali u sektoru POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE.

AS Logistics u Tuzli
AS Logistics u Tuzli
Prvoplasirani je AS Logistics, nova firma u okviru AS Holdinga, koji je u junu u Tuzli otvorio distributivni centar i najavio takve centre takođe u Sarajevu i jedan manji u Mostaru.

Plan je da ovaj tuzlanski centar ima najsavremenije sisteme za upravljanje skladišnim procesima, upravljanje transportom i voznim parkom, kao i softver za planiranje zaliha, čime žele biti potpuno u toku sa aktuelnim trendovima ove oblasti.

Odmah iz AS Logisticsa, po čitanosti na drugom mjestu, slijedi Nelt, poznato ime u sektoru distribucije i skladištenja roba. Naime, u oktobru su u Istočnom Sarajevu otvorili skladišnu halu vrijednu 4 mil EUR. Time su dobili 3.400 m2 kancelarijskog i više od 11.000 m2 skladišnog prostora u ambijentalnom, hlađenom i smrznutom režimu. Sve je to rezultat organskog rasta ove kompanije i potrebe za njihovim uslugama.

U intervjuu koji je direktor Nelt BiH Goran Cerovina dao za eKapiju rekao je da u narednom periodu ne planiraju otvaranja novih regionalnih distributivih centara.

- Geografski gledano, sa trenutnim rasporedom u BiH, našim centrima u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini, te Bihaću i Mostaru u prilici smo brzo i kvalitetno pružiti krajnju uslugu svim našim klijentima - istakao je Cerovina.

Trećeplasirani je banjalučki Krajina Klas koji će uskoro početi proizvodnju u novoj hali na istoj lokaciji gdje je i sjedište kompanije, u naselju Debeljaci. Osim proizvodne, tu je i nova skladišna hala. Investiranje u ove dvije hale koštalo je 10 mil KM, a imaće i skladišnu halu u Istočnoj Ilidži.

Proizvodnja u Krajina Klasu
Proizvodnja u Krajina Klasu
Na liniji za hljebove kapacitet će biti 5.000 jedinica na sat, rekli su ljetos za eKapiju. Biće puštene u rad nove mašine za hljebove, kroasane, pite i druga peciva.

Posljednjih godina sve su interesatnije priče o pokretanju kraft pivara, a jedna takva našla se na četvrtoj poziciji naše liste najčitanijih investicija. Sarajevski Gelender je nastao 2014. kao ideja mladog Gorana Hadžića, da bi konkretna proizvodnja pokrenuta početkom 2017. godine.

Hadžić proizvodi šest etiketa piva podijeljenih u četiri stila, dva American Pale Ale i India Pale Ale i po jedan Robust Porter i Belgian Witbier, sve to u kapacitetu od 400 hl godišnje. Nada se da će uskoro pronaći investitora radi pokretanja automatizovane proizvodnje.

Petoplasirana
investicija po čitanosti je trebinjska vinarija Berak, jedna od mnogobrojnih vinarija grada vina i sunca. Jedna od najstarijih trebinjskih vinarskih familija proizvodi pet etiketa, a u 2019. godini veliki izazov im je bio početak izvoza za Dansku.

Na našoj listi našle su se i priče o plantaži lješnika u Donjem Vakufu, fabrika vode i sokova u Kreševu, vinarija Škegro, ZZ Brka iz Brčkog, projekat navodnjavanja u Živinicama, silos Mlina Majić u Odžaku, izvoz ribe iz Živinica i fabrika vode u Trnovu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE, SAOBRAĆAJ i TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE I ZDRAVSTVA?

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.