NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Srijeda, 30.01.2019. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVA.

U godini za nama bilo je kontinuiranih investicija u kliničke centre i bolnice širom BiH. Osim što se ulagalo u edukaciju zaposlenih i nabavku prijeko potrebne opreme, neke od ustanova završile su dijelove svojih kapitalnih investicija. U tom smislu prednjači Univerzitetsko-klinički centar koji je na jesen otvorio sjeverno krilo i centralni blok.

Otvorena je i bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu, dok je sarajevski KCUS bio u znaku novih operativnih metoda i nove opreme, kao i tuzlanski klinički centar. Kantonalnim bolnicama u FBiH slijedi montaža novih uređaja i aparata, nakon što su se prošle godine najavljivale razne nabavke.

Pogledajmo šta pokazuje naša lista najčitanijih investicija u ovoj oblasti!

Na čelu liste je nova dobojska bolnica, o čijoj se gradnji mnogo govorilo tokom 2018. Tender vrijedan 80 mil KM je raspisan u junu, a ova druga po veličini bolnica u RS osim centralnog dijela imaće i tehnički objekat za potrebe bolnice, kao i parking i helidrom. Nakon što su stigle tri ponude, pa prvobitno izabran kinesko-crnogorski konzorcijum, odlučeno je da bolnicu gradi kineski konzorcijum China Sinopharm International Corporation i Shan Xi Construction Investment Group Co.

Drugo mjesto drži novi smještajni kompleks Zavoda Dr Miroslav Zotović u Slatini, koji je svečano otvoren u januaru 2018. godine. Objekat sa terapijskim centrom, u koji je uloženo 25,7 mil KM, ima 80 soba i 16 apartmana, odnosno 192 kreveta, bazen, velnes centar, terapijski blok, kongresnu salu i kafe-poslastičarnicu.

Univerzitetsko-klinički centar RS je zauzeto treću poziciju i to sa otvaranjem sjevernog krila i centralnog medicinskog bloka, čime se ovaj centar svrstao među najmodernije u regionu. Sada su sve klinike smještene na Paprikovcu, a cilj je angažovano raditi na edukaciji ljekara, kako bi se ponudile najsavremenije usluge. Tako je već uspostavljena saradnja sa eminetnim ruskim instuticijama.

Na tragu ulaganja u nove medicinske objekte u gradu na Vrbasu u je i vijest o budućem medicinskom kampusu u Banjaluci, koja je zauzela četrvrto mjesto. Vlada RS za tu investiciju želi kredit od 100 mil EUR. Kampus bi činio Medicinski fakultet, Centar za obrazovanje i istraživanja, Fakultet zdravstvene njege i Srednja medicinska škola.

Opet se vraćamo Zavodu Dr Miroslav Zotović koji je kupovinom banje Šeher za 1,8 mil KM dospio na petu poziciju. U planu je da se nastavi ranija djelatnost, nakon što je ovaj centar prodala Banka Srpske u stečaju.

Potpuna energetska obnova Kantonalne bolnice Zenica, koja je šestoplasirana investicija na listi čitanosti, podrazumijeva uvođenje mjera energetske efikasnosti na svim objektima, nadogradnju još 3.000 m2 novih prostorija za liječenje pacijenata i izgradnju energetskog bloka, koji će omogućiti bolje grijanje. EBRD finansira radove sa 10 mil EUR.

Našu listu od devet investicija završavaju prvi Centar za srce u BiH, gradnja poliklinike u Doboju i gradnja terapijskog bazena u Olovu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji TURIZAM, SAOBRAĆAJ, SPORT, NEKRETINE, POLJOPRIVREDA, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA i ENERGETIKA, INDUSTRIJA, TRGOVINSKI CENTRI, TELEKOMUNIKACIJA i IT i EKOLOGIJA?


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.