NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti EKOLOGIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.01.2019. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru EKOLOGIJE.

Sarajevo, Zenica, Tuzla među najzagađenijim gradovima u Evropi... skoro i da nema dana u zimskim mjesecima da nas ova vijest ne dočeka u svim medijima. Iako u BiH ne postoje ozbiljna sveobuhvatna istraživanja o problemu zagađenosti vazduha, po mišljenju stručnjaka, nema sumnje da su najveći uzročnici zagađenja drumski saobraćaj, termoelektrane, te individualna ložišta.

- Mnogi naši gradovi, poput Sarajeva i Tuzle se još i nalaze u kotlinama, što dovodi do dužeg zadržavanja i veće koncentracije tih polutanata. Uništavanjem drveća u gradovima, te lošim urbanističkim rješenjima koja novom gradnjom onemogućavaju cirkulaciju zraka se još dodatno otežava ionako teška situacija - rekao je u ranijem razgovoru za eKapiju izvršni direktor Centra za održivi razvoj Edin Mujačić.

Kako bi smanjili zagađenje pojedini gradovi u BiH krenuli su u rješavanje problema, pa će Banjaluka biti prva u BiH koja će početi izradu akcionog plana zelenog grada što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi.

Zenica, takođe, priprema realizaciju projekta Green City Action Plan. Ovaj plan će na osnovu identifikovanih izvora zagađenja i utvrđenih prioriteta grada obuhvatiti preporuke za unaprjeđenje uslova u oblasti urbane infrastrukture, lokalne privrede i zaštite okoline.

Međutim, kada je riječ o teškoj industriji, događaj, odnosno ekološki incident, koji je obilježio prošlu godinu je izlivanje katrana i amonijaka iz GIKIL-a u Spreču, što je dovelo do toga da ova lukavačka kompanija ne dobije ekološku dozvolu, kao i da se donese rješenje o obustavi rada. Izricanje ovih mjera rezultiralo je da je GIKIL ponudio plan koji obuhvata 45 ekološlih projekata ukupne vrijednosti oko 6 mi KM.

Ovaj događaj smo morali da pomenemo, iako se nije našao na našoj listi najčitanijih, kako bismo skrenuli pažnju da su ulaganja u ekološke projekte neophodna, te da ne smijemo više dozvoliti da se raguje tek nakon što se desi ekološka katastrofa.

Da vidimo koje su se investicije iz oblasti ekologije našle na našoj listi najčitanijih u 2018. godini.

(ArcelorMittal Zenica) Prvoplasirana vijest su višemiolionska ulaganja zeničkog ArcelorMittal-a u ekološke projekte. Naime početkom aprila 2018. krenuo je generalni remont pogona Visoka peć, kojim će se osigurati produžetak rada ovog pogona i održivost proizvodnje čelika u Zenici za narednih 15-20 godina.

Ukupna vrijednost ovog kompleksnog projekta, koji će uključivati i obimne radove u drugim pogonima, kao što su Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonica, iznosi ukupno 50 mil KM investicije i istovremeno još 10 mil KM za poslove održavanja.

Kompanija je početkom juna potpisla i ugovore za tri nove, velike investicije, od toga dvije koje se odnose na smanjenje zagađenja.

Sa danskom firmom FLSmidth potpisan je ugovor vrijedan oko 5 mil KM i odnosi se na ugradnju drugog hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija, čime se zadržava započeti kurs i nastavlja realizacija projekta sa ovom danskom kompanijom koja je prošle godine baš u Zenici pustila u rad prvi hibridni fiter na svijetu. Završetak projekta se očekuje u maju 2019. čime će emisije prašine biti smanjene ispod 10 mg/Nm3, što je povoljnije i od evropskih normi.

- Podsjećamo, zakonska granica u BiH iznosi 50 mg/Nm3 i ovi filteri osiguravaju znatno povoljnije stanje nego što je to propisano domaćom legislativom - poručili su iz zeničkog ArcelorMittala.

Austrijska kompanija Sick radiće na ugradnji novog i nadogradnji postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak iz postrojenja ArcelorMittala.

Drugo mjesto pripada izgradnji postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Kakanj. Elektroprivreda BiH je krajem 2018. objavila tender, koji je još uvijek aktuelan, za izbor firme koja će pružati konsultantske usluge za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 7 u TE Kakanj.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, konsultant je dužan da izvrši pregled i kritičku analizu postojećeg Idejnog projekta za postrojenje odsumporavanja i denitrifikacije u TE Kakanj.

Krajni rok za dostavu ponuda je 14. februar 2019. godine.

Prva zelena fasada u Sarajevu intresovala je naše čitaoce, te se ovaj propali projekat našao na trećoj poziciji liste najčitanijih. U projekat se ušlo ambiciozno i sa puno vjere, te je u februaru prošle godine na uglu ulica Titova i Alije Isakovića postavljena prva biljna fasada. Bila je ovo ideja vijećnika Općine Centar Denisa Challengera, a kompletan projekat je vodila NVO Opus u saradnji sa arhitektonskim studijem Atelier 01.

Namjera ove inicijative bila je doprinos kvalitetu zraka, pogotovo u zimskom periodu, a prema istraživanjima, ovakve fasade pokazale su se kao izuzetno korisne u urbanim sredinama. Postavljanje olimpijske maskote poznatog Vučka trebalo je da predstavlja i vizuelnu atrakciju.

Fasada je i bila vizelna atrakcija, ali nažalost, ne zbog Vučka već zbog lošeg stanja vegetacije. S obzirom na to da ni nakon deset mjeseci od postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je odlučila zatražiti povrat novca od NVO Opus, te vraćanje fasade u prvobitno stanje.

Vijest da će Banjaluka biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana zelenog grada našla se na četvrtom mjestu. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, problem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.


Izgradnja dugoočekivanog regionalnog vodovoda Plava voda mogla bi da počne u ovoj godini. Vijest da je Upravni odbor projekta Plava voda u avgustu 2018. donio Odluku o raspisivanju međunarodnog tendera za izbor nadzora nad izgradnjom Regionalnog vodovoda Plava voda, što je prvi korak prije raspisivanja tendera za glavnog izvođača radova zauzela je petu poziciju.

Šestoplasirana vijest je da su Grad Banjaluka i EBRD potpisali pismo namjere za kredit do 10 mil EUR za izgradnju primarne i sekundarne vododovne mreže na teritoriji grada.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je tom prilikom rekao da Banjaluka ima velike potrebe za gradnjom i rekonstrukcijom sistema vodosnabdijevanja i u ovom momentu je potrebno najmanje 20 mil KM, a za rješavanje ovog problema na cijeloj teritoriji grada potrebno je oko 50 mil KM.

Posljednje mjesto naše liste pripada još jednom projektu za zeleni grad. Naime, čelnici gradske uprave Zenice sastali su se u septembru 2018. kako bi se dogovorili o početku realizacije projekta Green City Action Plan za Grad Zenica. Projekat Zenica GCAP će finansirati Federalno ministarstvo finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementiraće međunarodni konzorcij PwC – Arup.

Green Cities Action Plan za Grad Zenica će na osnovu identifikovanih izvora zagađenja i utvrđenih prioriteta grada obuhvatiti preporuke za unaprijeđenje uslova u oblasti urbane infrastrukture, lokalne privrede i zaštite okoline.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji EKOLOGIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji TURIZAM, SAOBRAĆAJ, SPORT, NEKRETINE, POLJOPRIVREDA, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA i ENERGETIKA, INDUSTRIJA i TELEKOMUNIKACIJA i IT?



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.