NavMenu

Počela sezona grijanja u BiH, zasada bez poskupljenja

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.10.2014. 16:12
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
U gradovima u BiH juče je zvanično počela sezona grijanja, a gradske toplane su potvrdile da su obezbijedile potrebne energente i na vrijeme obavile remont sistema i popravke.

Radijatori su bili topli u nekoliko navrata i prije zvaničnog početka, zbog nešto nižih temperatura, a taj režim će se praktikovati i u narednim danima.

Iz banjolučke "Toplane" poručili su da su radovi na otklanjanju kvarova i unapređenju sistema odavno završeni te da očekuju dosta kvalitetnije grijanje, a tome u prilog ide i činjenica da su izgrađene dvije periferne kotlovnice. Novoizgrađenu kotlovnicu u naselju Kočićev vijenac obišli su juče Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banja Luke, i direktor banjolučke "Toplane" Mićo Milovanović.

- Prema procjeni menadžmenta i izvođača, svi radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do 5. novembra- rekao je Gavranović.

On je naglasio da kotlovnica u Kočićevom vijencu može da grije više od 1.000 stanova na ovom prostoru, što je mnogo veći broj stambenih jedinica nego što je sada u ovom naselju priključeno.

- Taj kapacitet će drastično poboljšati kvalitet grijanja postojećih konzumenata u ovom naselju i pružiti mogućnost za uključenje nekih novih objekata koji u ovoj zoni nisu priključeni - rekao je Gavranović.

U Doboju je kompletirana sanacija glavnog vrelovoda u dužini od 418 metara, koji je u majskim poplavama bio potpuno uništen. Više od 8.500 korisnika usluga dobojske "Gradske toplane" imaće tople radijatore u sezoni grijanja, koja je juče počela na 20 stepeni Celzijusa.

Dobojlijama su radijatori topli još od 11. oktobra, a ranije puštanje sistema grijanja, tvrde u "Gradskoj toplani", bilo je neophodno jer su velika oštećenja zahtijevala probni rad. Sanaciju glavnog vrelovoda, koji obuhvata 104 podstanice, od kojih su 92 bile u potpunosti uništene u poplavama, s oko 970.000 KM finansirala je Ambasada Norveške u BiH.

- Drago nam je što smo mogli da pomognemo da se popravi sistem grijanja i da se omogući da se oko 40.000 ljudi suoči sa zimom - navela je Vibeke Lilo, ambasadorka Norveške u BiH, koja je sistem grijanja pustila u rad.

"Gradska toplana" u Bijeljini juče je krenula sa zagrijavanjem sistema i povremenim puštanjem grijanja, ali zbog dugovanja korisnika su u teškoj finansijskoj situaciji.

(Foto: Ivana Vuksa)
- Nadamo se da nećemo biti prinuđeni dizati cijenu grijanja jer materijalna situacija naših korisnika, i uopšte stanje u zemlji, nije dobra. Imamo 200.000 KM nenaplaćenih potraživanja, skoro duplo više u odnosu na prošlu godinu. Na kraju sve zavisi od visine subvencija koje ćemo dobiti od lokalnih vlasti - kaže Radomir Marjanović, direktor bijeljinske "Toplane".

Iz "Toplana Sarajevo" navode da su zbog niskih temperature s grijanjem u jutarnjim i večernjim satima počeli već 30. septembra te da neće počinjati s cjelodnevnim režimom sve dok se ne stvore temperaturni uslovi.

- Vrijeme je dosta promjenjivo tako da grijemo prema potrebi. Osnovni energent koji koristimo je prirodni gas, u slučaju nekog nepredviđenog prestanka dotoka gasa osposobljeni smo da radimo sa 90% kapaciteta na rezervne energente mazut i lož-ulje - kazao je Ženja Ljubuškić, šef Kabineta direktora "Toplana Sarajevo".

Prijedorska "Toplana" spremno je dočekala sezonu grijanja, pa su od juče topli radijatori za gotovo 4.000 korisnika.

- Cijena od 2010. godine za domaćinstva je 1,73 KM po metru kvadratnom mjesečno. Sve redovne platiše imaju pet odsto popusta - rekla je Ljiljana Despotović, direktor "Toplane" Prijedor, i dodala da Prijedorčani za grijanje duguju 3,6 mil KM i 2 mil KM kamata.

Aleksandar Mirković, direktor "Gradske toplane" Pale, rekao je da cijene grijanja ostaju iste i istakao da je naplativost oko 90%, ali da su najveći dužnici javne ustanove, koje je i pozvao da izmire svoja dugovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.