NavMenu

Penzioni fondovi u regionu razmjenjivaće podatke elektronskim putem

Izvor: eKapija Srijeda, 15.10.2014. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Na stručnom skupu direktora penzijskih fondova iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, čiji je domaćin bio Fond Republike Srpske, potpisan je niz bilateralnih protokola o elektronskoj razmjeni podataka čijom će primjenom biti pokriveno 85% teritorije regiona, prenosi portal Capital.ba.

- Federalni zavod PIO/MIO očekuje da će u narednih šest mjeseci otkloniti tehničke barijere i potpisati bilateralne protokole o razmjeni podataka sa preostalih šest fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje sa područja bivše SFRJ - saopšteno je iz Fonda PIO Srpske.

Očekuje se da će elektronska razmjena podataka između penzijskih fondova u regionu onemogućiti nastavak isplate penzije i nakon smrti za korisnike prava koji žive van teritorije države iz koje se vrši isplata, što će omogućiti uštede na desetine miliona evra fondovima.

Na sastanku su definisani brojni zaključci sa rokom realizacije kojim će biti unaprijeđeni međusobni odnosi, povećana kontrola rada, efikasnost i ažurnost, što bi trebalo da podigne na viši nivo kvalitet pružanja usluga osiguranicima i korisnicima prava u zemljama sa područja bivše SFRJ.

Iz Fonda PIO Srpske navode da je u završnom dijelu rada skupa prisustvovao i ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, kao i ataše za socijalna pitanja Ambasade Austrije u Beogradu Oliver Hiler, zadužen za Srbiju, BiH i Crnu Goru.


- Prema ocjenama svih učesnika, šesti susreti direktora penzijskih fondova regiona koji su proteklog vikenda održani u Bijeljini bili su do sada najbolje organizovani i na njima su Srpska, grad Bijeljina i Fond PIO Republike Srpske predstavljeni u najljepšem svjetlu - saopšteno je iz Fonda PIO.

Dvodnevni stručni skup održan je u kompleksu Etno-sela "Stanišići" uz učešće predstavnika penzijskih fondova Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, FBiH i Republike Srpske.

Domaćin narednih susreta biće Hrvatski zavod za penzijsko osiguranje, prenio je Capital.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.