NavMenu

Novi bag može štetiti vašem mejlu, računima ili profilima na internetu

Izvor: eKapija Srijeda, 15.10.2014. 11:12
Komentari
Podeli
Tri radnika kompanije "Google" otkrili su sigurnosni bag u veb enkripcijama koji bi mogao dopustiti hakerima da preuzmu račune mejla, bankovne podatke i slične privante sadržaje, prenosi Klix.ba.

Bag je nazvan "Poodle" ili "Pudlica", a kreatori brauzera i softvera za servere upozoravaju korisnike i savjetuju im da onesposobe izvor baga – 18 godina star standard enkripcije (šifriranja) poznat kao SSL 3.0.

Ovo je treći put ove godine da su istraživači naišli na slabosti unutar veb tehnologija široke namjene. U aprilu je otkriven bag "Heartbleed" na Opan SSL-u, a u septembru je pronađen "ShellShock", bag u softveru "Unix" pod nazivom "Bash".

Eksperti tvrde da "Poodle" može biti korišten kao put ka privatnim podacima, ali također su naglasili da opasnost nije značajna kao kod prethodna dva slučaja.


- Ako su "Shellshock" i "Heartbleed" bili na 10. nivou, onda je "Poodle" na 5. ili 6. nivou - rekao je Tal Klajn, potpredsjednik firme "Adallom", prenio je Klix.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.