NavMenu

Gradnja Južnog toka poskupljuje 45%

Izvor: eKapija Utorak, 14.10.2014. 13:20
Komentari
Podeli
Gradnja gasovoda Južni tok znatno će poskupjeti. Dio cjevovoda pod Crnim morem koštaće 14 mlrd EUR, a kopneni dio preko Evrope 9,5 mlrd EUR, prenosi Indikator.ba.

Tu novu cijenu je potvrdio jedan od rukovodilaca finansijskog odeljenja Gazproma.

Ranije se u Gazpromu govorilo da će morska dionica gasovoda koštati oko 10 mlrd EUR, a kopnena 6,6 mlrd EUR. Tako ispada da će ove dvije dionice Južnog toka biti skuplje 41,6% u odnosu na prvobitno planiranu cijenu. Zašto je došlo do tako velikog poskupljenja gasovoda, u "Gazpromu" nisu htjeli da komentarišu.

Još prošle godine u decembru u "Gazpromu" su izjavljivali da je poskupjela gradnja tog gasovoda kroz Rusiju za čak 45%. Kasnije je bilo rečeno da će gradnja kraka kroz Srbiju umjesto 1,7 mlrd EUR koštati 2,1 mlrd EUR. Kad se sada saberu svi troškovi Južnog toka, od cjevovoda i gasnih pumpi kroz Rusiju do krajnje stanice u Evropi, iznose 40 mlrd EUR, što je 45% više od prvobitno planirane cijene izgradnje.


Interesantno je da su u septembru u "Gazpromu" tvrdili da se planirana cijena morskog dijela gasovoda neće mijenjati. Međutim sada se govori o znatnim poskupljenjima. Prva dva cjevovoda koja bi trebalo da postave italijanski "Saipem" i švicarski "Alseas" ukupno će koštati 6 mlrd EUR, prenio je Indikator.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.