NavMenu

Plate u RS povećane do 103 KM - Građevincima primanja ipak srezana

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 14.10.2014. 08:56
Komentari
Podeli
Primanja zaposlenih u većini djelatnosti u RS narasla su u odnosu na prošlu godinu, a razlika je i do 103 KM u korist radnika.

Upravo toliko su na tekućim računima podebljani iznosi zaposlenih u oblasti informacija i komunikacija, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema istom izvoru, plate su porasle i zaposlenima u mnogim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, ugostiteljstvo, javna uprava, obrazovanje i tako dalje.

Sindikalni lideri pozdravljaju povećanje plata, ali i ističu da su one zaslužene, te da nije riječ o skoku kojim bi mogli biti zadovoljni.

- Povećanje od 37 KM zaposlenim u oblasti poljoprivrede ne znači ništa. Plate su inače niske, a cijena rada već šest godina iznosi 127 KM. Što se tiče zaposlenih u ovom sektoru, kako oni žive, oni najbolje znaju. To je sektor koji je razoren, uništen i samo su najjača preduzeća ostala - naveo je Aleksandar Tomić, predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Prema njegovim riječima, najniža plata u RS iznosi 370 KM, što se, kako tvrdi, jako često zloupotrebljava.

- Tamo gdje bi mogli da isplaćuju više od tog iznosa, neće to da čine - ustvrdio je Tomić.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da zaposleni ne mogu biti zadovoljni povećanjem plata od 30 KM.

- To povećanje je, ja mislim, statistička promjena, ali ne i suštinska. Dakle, suštinski se ništa nije desilo u povećanju standarda građana, odnosno radnika koji su zaposleni u ovoj branši, a koja tradicionalno ima najniže plaćenu radnu snagu. Povećanje od 30 KM, u odnosu na skok kada je riječ o potrošačkoj korpi, ne znači ništa - kazao je Savanović.

Kao bosi preko trnja prošli su građevinci, kojima je, sudeći prema statističkim podacima, za pet maraka "srezana" plata, koja je, tvrde, ionako jako mala.

- Kada su u pitanju statistički podaci, mi znamo da se tu uzimaju i najviše plate zaposlenih u građevinarstvu, tako da statistika nije stvarni odraz stanja. A da su plate pale, ja čak vjerujem da je to i više od pet maraka, koliko statistika pokazuje - komentariše Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.


Prema njenim riječima, veliki broj radnika u oblasti građevinarstva "spao" je na najnižu platu, onu koja iznosi 370 KM.

- Mi imamo dobra građevinska preduzeća, ali u većini njih su radnici "spali" na najnižu platu od 370 KM - rekla je Vrabičić.

Sa druge strane, poslodavci tvrde da bi, da su u mogućnosti, oni vrlo rado svojim zaposlenim isplaćivali veće plate. Međutim, sindikalci podsjećaju da je za potrošačku korpu, onu sindikalnu, neophodno izdvojiti 1.801 KM, što malo porodica može sebi da priušti.

Inače, osim što je u brojnim oblastima plata povećana, ima i onih gdje je smanjena, gdje, osim građevinaca, spadaju i zaposleni u oblasti vađenja ruda i kamena, oblasti saobraćaja i slično.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.