Izvor: communis | Utorak, 10.04.2007.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

HP u raspoloženju za igranje - Kompanija pokazuje inovacije za industriju računarskih igara

(Foto: b)

HP je iznio glavne crte strategije da ostvare prihode na brzom rastu online, mobilnih i PC igara, uz demonstraciju nekih od naprednih tehnologija kompanije koje se mogu primjeniti u industriji računarskih igara.

Igre zahtijevaju velike količine sirove procesorske, snage i skalabilnost kako bi se postigli visoki nivoi interaktivnosti. HP će se fokusirati na obezbjeđivanje tehnologije koja pogoni PC računare, online i mobilne igre, uključujući infrastrukture i radne stanice za kompanije koje se bave razvojem igara, osoba koje se bave razvojem sadržaja i pružatelje usluga koji učestvuju u ovom zahtjevnom i brzo rastućem tržištu.

HP će također koristiti i svoj brend za igre visokih performansi, VoodooPC, kao i svoje resurse razvoja i istraživanja kako bi komercijalizirali nove tehnologije PC-ja, ekrana, kao i mrežnih tehnologija koje kreiraju intenzivna interaktivna iskustva i visoke definicije za igrače.

"HP-ov široki tehnološki portfolio nam omogućava da doprinesemo u skoro svakom segmentu tržišta igara", rekao je Shane Robinson, izvršni potpredsjednik i direktor strategije i razvoja, HP. "Kao vodeći provajder tehnologija u industriji komunikacija, medija i zabave, HP u jedinstvenoj poziciji da vjenča sadržaje, mreže i IT infrastrukturu kako bi podigli realistično iskustvo igara na novi nivo."

HP je trenutno vodeći provajder tehnologija za industriju igara. Kompanija obezbjeđuje tehnološku infrastrukturu kroz svoje poslovnu aktivnost Communications, Media and Entertainment (komunikacije, mediji i zabava) unutar odjela Technology Solutions Group (grupa tehnoloških rješenja) za kompanije za online igranje, kao što je Trion World Network. HP je također i proizvođač PC-ja za povremeno igranje, kao i vodeći provajder tehnologija za radne stanice koje koriste osobe koje se bave razvojem igara.

U septembru 2006. godine, HP je povećao doseg u industriju igara akvizicijom firme VoodooPC, nagrađivanog proizvođača lično prilagođenih sistema za računarsko igranje, kao i sistema visokih performansi. Akvizicijom firme VoodooPC, HP je svom portfoliju dodao vrhunski brend broj 1 u igračkom načinu života.

Industrija računarskih igara je velika i rastuća industrija, koju pogone penetracija širokopojasnog Internet pristupa i inovativni servisi za online igranje. Ukupna vrijednost tržišta igara se procjenjuje na više od 36 milijardi USD, prema Informa Media grupi. Consumer Electronics Association (udruženje za elektroniku široke potrošnje) procjenjuje da aktivne pretplate za online igranje premašuju broj od 12 miliona, a PC igrači u samo Sjedinjenim Državama su potrošili više od 20 milijardi USD na softver i hardver za igranje u 2005. godini – broj koji je konkurentan prihodima filmske industrije.

Na press konferenciji koja je održana, HP je demonstrirao neke napredne tehnologije iz HP Labs, svog centralnog ogranka za istraživanje, koje mogu biti primjenjene na igre. Tehnologije su uključivale zakrivljen ekran koji popunjava vidokrug igrača kako bi se obezbjedilo nevjerovatno realno vizuelno iskustvo, kao i pružio način za projekciju digitalnih multimedijalnih iskustava na fizičke pejsaže kako bi ljudi mogli, na primjer, da igraju igru kretajući se kroz grad, koristeći bežične ručne uređaje. Kompanija je također demonstrirala „super projektor“, koji je sposoban da reprodukuje slike visoke rezolucije i osvjetljenosti, duboke kontraste i široki spektar boja, idealan za projiciranje igara za više igrača na velikom platnu.

Mnoge od naprednih HP tehnologija za igranje imaju potencijal da budu adaptirane za upotrebu u svakodnevnoj upotrebi računara. Na primjer, iako je OMEN desktop PC računar firme VoodoPC dobio nagradu Ziff Davis Editors` Choice u kategoriji Vrhunska Mašina za Igranje u posljednjih pet godina, samo mali dio korisnika upotrebljavaju svoje sisteme za igranje. Većina njih koristi snagu uređaja za napredne računarske upotrebe, kao što je obrada video zapisa.

Dodatno, tehnologije ekrana za igre odjela HP Labs imaju primjene koje mogu da se pokažu korisnima za sisteme telekonferenciranja, kao što je HP Halo Collaboration Studio, ili da obezbjede osnovu za jeftino digitalno prikazivanje filmova za kino dvorane.

"Igrači su entuzijasti za računare visokih performansi koji mogu testirati nepredne tehnologije koje mogu jednom postati u širokoj upotrebi za druge primjene“, rekao je Rahul Sood, tehnološki direktor, poslovna jedinica Global Gaming, HP. „HP je usmjeren na davanje Labs tehnologija u ruke naših igračkih korisnika i partnera kako bi pomjerili granice današnjeg iskustva u igrama i definisali nove mogućnosti za budućnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.