NavMenu

Rudarstvo i energetika bilježe teške gubitke - Od aprila do jula deficit u BiH narastao na 246 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Subota, 11.10.2014. 10:18
Komentari
Podeli

Velike majske poplave su imale razarajući učinak na infrastrukturu u BiH i Srbiji i prouzrokovale su teške ekonomske gubitke od kojih se obje zemlje još nisu oporavile, stoji u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje potencijalne članice.

- Srbija i BiH su nakon poplava pretrpjele nedostatak prihoda, što se reflektovalo na kompletnu ekonomsku situaciju. Teški gubici zabilježeni su u rudarstvu i sektoru energetike - navodi se u izvještaju.

To je, kako ističu, pospješilo rast deficita jer je došlo do smanjenja izvoza, najvećim dijelom zbog smanjenog izvoza električne energije.

Osim ovih problema, Evropska komisija je konstatovala da BiH i Crnu Goru posebno muči deflacija, koja je počela u avgustu 2013. i nastavila se kroz cijeli naredni period. Istakli su da je u avgustu deflacija iznosila 0,6%, a da je u proteklom 12-mjesečnom periodu dosegla čak 1,2%.

- Ovo je zabilježeno dobrim dijelom zbog toga što je došlo do stalnog i konstantnog pada cijena životnih namirnica i odjevnih proizvoda. Istovremeno, rasle su cijene alkoholnih pića i duvana - navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Što se tiče kreditnog stanja, istakli su da su BiH, Makedonija i Kosovo kroz cijeli juli i avgust imali pozitivan kreditni rast.

Podsjetili su da je na donatorskoj konferenciji u Briselu za BiH mobilizovano 809 mil EUR sredstava. Zanimljivo je da Evropska komisija uopšte ne spominje eventualne zloupotrebe donatorskih sredstava, iako su neke strane diplomate u BiH kritikovale vlast za zloupotrebe. Naglasili su da je septembarska tranša sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz stendbaj aranžmana od septembra 2012. godine odložena zbog neispunjavanja obaveza u smanjenju javne potrošnje, odnosno donošenje mjera koje nisu u vezi sa majskim poplavama.

Podsjetili su na pozitivne ekonomske trendove prije majskih poplava i rast industrijske proizvodnje od 1,2% poređeno s istim periodom 2013. godine.

(Foto: I.Vukša)
- Indikatori za period od aprila do juna su počeli pokazivati pad ekonomske aktivnosti od 3,2% u cijeloj zemlji u odnosu na isti period lani. Padom od 5% nastavljen je negativni trend u avgustu nakon manjeg oporavka u julu - istaknuto je u izvještaju.

Naglasili su da su posebno stradali rudarski sektor i kamenoprerađivači, dok je najveći pad iskazan u uslužnom sektoru koji je iznosio čak 8,6%. Na pozitivnoj strani, kako su istakli, vidljiv je porast prerađivačkog sektora od 5,2%u istom periodu. Pad potražnje u periodu juli - avgust je zaustavljen pa je, naglasili su, došlo do povećanja široke potrošnje za2% kada se poredi s istim periodom u 2013. godini.

Povećanje deficita, zabilježeno u prvom kvartalu, nastavljeno je i u narednom periodu. Od aprila do jula deficit je narastao na 246 mil EUR, ili za 40,5 odsto.

- U odnosu na bruto domaći proizvod deficit se pogoršao i iznosi 6,9% u zadnjem dijelu juna, sa 5,5% u julu 2013. godine - naglasili su u izvještaju.

Istovremeno, naveli su, došlo je do povećanja uvoza za 4,8% u poređenju sa prošlom godinom, čime se trgovinski deficit povećao za 13% u drugom kvartalu.

Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak iz Banje Luke, komentarišući ovaj najnoviji izvještaj smatra da je lošim ekonomskim parametrima kumovala i neuobičajeno dugačka predizborna kampanja.

- Političke aktivnosti učinile su da se niko od poslovnih ljudi nije zainteresovao da nešto pokuša da investira. Štaviše, pojavila su se ozbiljna povlačenja kompanija iz BiH - istakao je on.

Jedini dobar parametar o poboljšanju kreditnog rejtinga BiH predstavlja lošu vijest za Pavlovića.

- Makar bi kreditori povukli ručnu u davanju kredita BiH pa bi se onda domaća politička oligarhija morala više posvetiti rezanju troškova, a ne novim zaduživanjima - ocijenio je on.

Prema njegovom mišljenju, ko god pobijedi na izborima moraće se posvetiti ekonomiji, a on ocjenjuje da su mali izgledi da će doći do smanjenja troškova administracije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.