NavMenu

Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta

Izvor: biznis.ba Utorak, 10.04.2007. 10:16
Komentari
Podeli

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković smatra da je potrebno harmonizirati uvjete u oba entiteta kako bi Bosna i Hercegovina postala jedinstven ekonomski prostor i uspostaviti međuentitetsku kooridinaciju kada su budući potezi u pitanju.

Premijer Branković i Gavrilo Grahovac, zamjenik premijera i federalni ministar kulture i sporta, razgovarali su o tome jučer u Sarajevu s predsjedavajućim Ekonomsko-socijalnog vijeća, akademikom Božidarom Matićem, te Tomislavom Grizeljom, predsjednikom, i Alijom Remzom Bakšićem, direktorom Asocijacije poslodavaca BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

"Asocijacija privrednika BiH ima veliki značaj u vođenju socijalnog dijaloga i umnogome je doprinijela u donošenju bitnih propisa iz radnopravnih i poslovnih odnosa", kazao je premijer.

Razgovarano je i o stvaranju boljih preduvjeta za rad Ekonomsko-socijalnog vijeća.

S tim u vezi, u radu ovog tijela, uz sadašnje predstavnike pet federalnih ministarstava, Vlada FBiH treba odrediti i osobu koja će, kada se ukaže potreba, koordinirati aktivnosti između ESV-a i drugih ministarstava.

Grizelj i Bakšić ukazali su, među ostalim, na značaj koji bi imala izgradnja gasovoda od Slavonskog Broda do Zenice.

Prema njihovim riječima, potrebno je da bankarstvo što više pomaže u razvoju proizvodnih djelatnosti, elektroprivrede da se objedine i traže novi modeli u oblasti taksi.

Akademik Matić je govorio o problemu takozvane “intelektualne produkcije” u BiH. To je ilustrirao činjenicom da se kod nas za naučna istraživanja odvaja 0,05 posto bruto-nacionalnog dohotka, za razliku od tri posto u zemljama Europske unije. Također je upoznao premijera i zamjenika premijera s novim projektom Akademije nauka BiH “Načela energetske politike u BiH”.

Premijeru Brankoviću gosti su uručili poziv za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani poslodavaca BiH”.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.