NavMenu

Bivši premijer RS suosnivač društva

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 10.04.2007. 10:02
Komentari
Podeli

Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Nimako" iz Banjaluke, čiji je suosnivač i član Upravnog odbora Dušan Kozić, nekadašnji predsjednik Vlade RS, dobilo je dozvolu za rad Komisije za hartije od vrijednosti RS, saznaju "Nezavisne".

"Nimako", čiji je postupak registracije u toku, postaće drugo društvo za upravljanje investicionim fondovima koje je u BiH osnovano nakon procesa privatizacije.

Osnivači i ujedno članovi Upravnog odbora "Nimaka", pored Kozića, su Đorđije Nicović, nekadašnji viceguverner Narodne banke Jugoslavije, te Zlatko Mandžuka, jedan od čelnika beogradske kompanije za razvoj tržišta nekretnina "Stanford Capital".

Verica Krajnović, budući direktor Društva "Nimako", koja je trenutno zaposlena u banjalučkoj mikrokreditnoj organizaciji "Mikrofin", izjavila je za "Nezavisne" da u iduće tri godine planiraju osnivanje tri investiciona fonda u RS.

"U ovoj godini idemo u osnivanje otvorenog akcijskog investicionog fonda sa javnom ponudom, u 2008. godini u formiranje novčanog fonda, a u 2009. mješovitog fonda", kazala je Krajnovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će osnivanje prvog investicionog fonda uslijediti za nekoliko mjeseci, do kada bi trebalo da završe proces sudske registracije i upisa u Centralni registar hartija od vrijednosti. "Nimako" bi potom, prema njenim riječima, objavio javni poziv građanima i pravnim licima za ulaganje u fond.

"Minimalni ulog u fond vjerovatno će iznositi 50 KM, ali će on, ipak, biti tačno određen u prospektu fonda. Početni ulozi će biti niski, jer su ovakvi fondovi prvenstveno namijenjeni malim investitorima kako bi i oni dobili mogućnost da aktivno učestvuju na tržištu kapitala i ostvare značajnije prinose u odnosu na postojeće finansijske usluge u RS", kazala je Verica Krajnović.

Vrste fondova

Ekonomski stručnjaci navode da se prema oblicima imovine razlikuju fondovi koji ulažu u akcije, obveznice, nekretnine, novčane depozite i druge finansijske instrumente. Kako svaka vrsta imovine u koju ulažu sredstva nosi određeni stepen rizika, tako se i fondovi razvrstavaju na niskorizične (novčani i obveznički fondovi), srednjerizične (mješoviti fondovi) i rizični (akcijski fondovi). Analitičari ukazuju da razmjerno riziku raste i mogućnost većeg prinosa za ulagače u fond.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.