Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.10.2014.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mikrokrediti za poplavljene - Njemačka razvojna banka KfW i Ministarstvo finansija BiH potpisali ugovor o programu kreditiranja

Njemačka razvojna banka KfW i Ministarstvo finansija i trezora BiH su potpisali juče ugovor o programu kreditiranja za ugrožene od poplava u visini od 5 mil EUR, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH, prenio je poslovni portal "Capital".

Ugovor je potpisan 6. oktobra, a savezni ministar inostranih poslova Njemačke, Frank Valter Štajnmajer je ovaj program, koji će se finansirati iz sredstava Ministarstva za ekonomsku saradnju, već najavio prilikom svoje posjete krajem maja Sarajevu.

Domaćinstva pogođena poplavom kao i male firme će pomoću ovog programa dobiti mikrokredite. Maksimalna visina kredita iznosi 6.000 KM po dužniku.

Krediti će se davati bez kamata i bilo kakvih naknada što naglašava poseban karakter programa kao preduzimanje mjera za pomoć u nevolji.

Zahtjevi za kredite iz kreditnog programa za ugrožene od poplava se mogu podnijeti u filijalama mikrokreditnih organizacija "Mikrofin" iz Banja luke i "Partner" iz Tuzle.

Pet miliona evra je novčana podrška vlade Njemačke BiH. Krediti se neće otplaćivati odnosno vraćati Njemačkoj.

Umjesto toga sva otplata će ići u "Evropski fond za BiH" tako da ona i nakon akcije za pomoć poplavljenima zemlji stoje na raspolaganju.

Njmačka Vlada stavlja BiH u svrhu pomoći za poplavljena područja na raspolaganje sredstva u visini od ukupno 7 mil EUR.

Njemačka je u najtežim momentima poplava već izdvojila više od jedan milion evra interventne humanitarne pomoći, a nakon katastrofe od poplava Njemačka je dodatno osigurala još jedan milion evra za deminiranje, prenio je Capital.ba.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.