Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 09.04.2007.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dirck Reinermann, Svjetska banka u BiH: Pomoći ćemo gradnju koridora 5C uz tri uvjeta

(Foto: b)

Bosna i Hercegovina napravila je nekoliko koraka unazad od proljeća prošle godine i u poslovnom smislu 2006. može se nazvati godinom gubitka, sa žaljenjem konstatira Dirk Rajnerman (Dirck Reinermann), direktor Ureda Svjetske banke u BiH. On uskoro napušta BiH, a svoj angažman nastavit će u Južnoj Africi.

U intervjuu za "Dnevni avaz" ističe da ipak s optimizmom odlazi iz BiH. Navodi da se situacija posljednjih godina vidno popravlja. Bruto društveni proizvod bilježi godišnji rast od pet do šest posto, uspješno je uveden PDV, deficit tekućeg računa je smanjen, inflacija je niska, dolaze brojni investitori...

Neuspjela operacija

- Ali, vrlo je mali doprinos dat reformama. Javni rashodi još su visoki, vlada troši polovinu bruto društvenog proizvoda, brojne firme još nisu privatizirane... Zato ja za BiH volim reći: "Operacija nije uspjela, ali je pacijent još živ" - rekao je Rajnerman. Razočaran je činjenicom što BiH nije iskoristila priliku i parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

- To je zajednička greška bh. vodstva. Problem nije na tehničkom ili stručnom nivou. To što nije potpisan SAA, ne znači da Igor Davidović i Osman Topčagić ne znaju raditi svoj posao, oni su odlični pregovarači. Problem je političke prirode. Ali, uvjeren sam da je budućnost BiH u EU - naglasio je Rajnerman.

BiH je na rang-listi zemalja pogodnih za investicije, koju je uradila Svjetska banka, sa 91. pala na 95. mjesto. Iznesen je podatak da je za pokretanje posla potrebno 440 dana... - To su brojke koje bi političari trebali sagledati. Uloga vlada je da omoguće ulagačima da otvaraju nova radna mjesta. A ovdje je stanje sljedeće: BiH ima malo tržište, transportna infrastruktura nije baš dobra...

Da li Svjetska banka uvjetuje korištenje sredstava koja će biti dobivena iz privatizacije telekom operatera?

- Ne, u privatizaciji nemamo više programa, tako da više ne možemo postavljati blokade.

Jesu li opravdane tvrdnje čelnika "BH Telecoma" da nije vrijeme za privatizaciju? - U oblasti telekoma treba dati prostora konkurenciji. Zaštita državnog preduzeća, koje drži monopol, pogrešna je politika. Zato što "BH Telecomom" rukovodi Vlada FBiH, građani plaćaju deset puta višu cijenu za minut razgovora nego u drugim tranzicijskim zemljama.

Na kojem nivou je trenutna pomoć Svjetske banke našoj zemlji?

- Došli smo do dna, do sume od 30 miliona godišnje. Bruto društveni proizvod po glavi stanovnika tri puta je veći od maksimalnog za pružanje pomoći Svjetske banke za siromašne zemlje. Sad bi trebali prijeći na korištenje fondova Međunarodne banke za rekonstrukciju i ravoj (IBRD), koja djeluje u sklopu Svjetske banke. To je pomoć koja se pruža zemljama sa srednjim nivoom prihoda. Ako nastavi tamo gdje je stala u proljeće 2006., BiH bi za godinu-dvije mogla ispuniti uvjete za IBRD.

Regionalni projekt

Kakvu će pomoć Svjetska banka dati izgradnji koridora 5C kroz BiH?

- Ako nam se vlasti obrate i zatraže pomoć u izgradnji koridora 5C, odgovor će glasiti: Da, spremni smo čak i preuzeti vodeću ulogu među međunarodnim institucijama i privući druge investitore. Ali imaju i tri uvjeta za to.

Prvo, ovdje se mora shvatiti da je izgradnja regionalni projekt. Drugo, to je skup i velik projekt za koji se mora iznaći načina da se plaćanje rasporedi na duži vremenski rok te da se privatni sektor što je moguće više uvuče u njega. I treće, sav posao mora se voditi transparentno i uz međunarodnu konkurenciju.

Odlazi s pravom Sarajkom

Mnogo više je privatnog, nego poslovnog što će Rajnermanu buditi sjećanja na Sarajevo.

- Tako je, prije svega, zbog toga što sam ovdje dobio kćerkicu. Ona je prava Sarajka, koja će nas uvijek podsjećati na BiH. Pored toga, ovdje mi ostaju brojni prijatelji - ističe Rajnerman.

Zašto je otkazan zajam od 50 miliona maraka

Iako je poručeno da Vlada FBiH ne bi trebala godišnje izdvajati više od 285 miliona za boračku populaciju, ta cifra sada iznosi 301 milion maraka.

- BiH više troši na boračku zaštitu nego bilo koja zemlja u svijetu. Istovremeno, porodice s troje i više djece, civilne žrtve rata... ništa ne primaju, osim onih iz Sarajeva. Shvatam političke motive, ali to je neodgovorno i to je razlog što je Svjetska banka otkazala zajam BiH od 50 miliona dolara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE