NavMenu

Auto-presvlake iz Žepča za njemački "Audi" - Firma "ElchyTex" dnevno proizvede 5.000 komada

Izvor: eKapija Utorak, 07.10.2014. 15:59
Komentari
Podeli
IlustrracijaIlustrracija
Kompanija "ElchyTex" iz Žepča već 7 godina proizvodi HTZ opremu, auto-presvlake i ambalaže za auto-sjedala za najzahtijevnije svjetske kupce, izvještava TV 1.

Zapošljava 100 radnika, a nedavno je uz pomoć turske kreditne linije proširila proizvodnju i zaposlila novih 20 radnika. Kompaniju su osnovali Midhat Karamehmedović i Mladen Ivešić 2007. godine. Sa vrlo skromnim početnim kapitalom, ali jakim iskustvom u tekstilnoj industriji. "ElchyTex"-ovi pogoni smješteni su u nekada dobro poznatom krugu tekstilne fabrike Mahnjača, koja je prije rata zapošljavala 1.500 radnika.

- Postoji jedan određen senzibilitet ljudi koji su radili ranije, imali iskustva, sve je to doprinijelo da se krene u ovom pravcu, tekstilne industrije i da se proizvodnja zanovi - priča osnivač Mladen Ivešić.

Direktor Midhat Karamehmedović kaže da se su radili mnogo toga. Osnovna proizvodnja je bila radna odjeća, dakle uniforme počev od medicinskih pa do vatrogasnih. I te narudžbe su uglavnom rađene za domaće tržište. Kasnije su počeli i izvoziti. Najprije kao kooperanti jedne njemačke kompanije s kojom su počeli izrađivati autopresvlake za Golf GTI, a onda su počeli šiti ambalaže za autopresvlake. Svojim kvalitetom uspjeli su osvojiti i najzahtijevnije svjetske proizvođače automobila.

- Radimo sve vrste Audija A6, A8, Q5,Q7 i tu je još Porsche Panamera i Spider - ističe Ivešić.

A kada je riječ o izvozu, Karamehmedović kaže da je riječ o Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji i naravno Njemačkoj.


- Nešto smo radili za Švicarsku i dosta naravno za domaće tržište - pojašnjava Karamehmedović.

Danas dnevno mogu proizvesti 5.000 komada zaštitinih navlaka za autosjedala plus 7.000 protivklizajućih dijelova za sjedišta. Sa rastom proizvodnje, rasla je i potreba za radnicima. Trenutno u "ElchyTex"-u radi 100 radnika.

Kreditna linija iz Turske pomoću koje je "ElchyTex" proširio proizvodnju i broj radnika, do sada je omogućila otvaranje novih 5.700 radnih mjesta u fabrikama širom BiH. Na ovaj način olakšan je povratak i život u prijeratnim domovima za više od 6.500 ljudi, piše TV 1.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.